Ni un dia a casa
Restaurants 08/06/2023

Restaurant Major 36: la parella perfecta

Aquest restaurant de Gavà té el Parc Agrari del Baix Llobregat com a rebost

3 min
Rosa Pugès i Manel Armengol, del restaurant Major 36 de Gavà.
  • Cuina: tradicional, receptes clàssiques al dia
  • 'Must': Cap i pota
  • Vi: sense carta però celler molt interessant
  • Servei: familiar i eficient
  • Local: menjadors petits però acollidors, dins d’una casa
  • Preu final per persona: 50 € amb vi

Ara fa seixanta anys que els pares del Manel van obrir un petit bar per fer guisats al costat del mercat municipal de Gavà. La gent hi feia cua ja a primera hora del matí per tastar el fricandó i altres plats que preparava la mare, i allà va començar la seva història d’amor amb la gastronomia. Temps després, l’any 1987, juntament amb la Rosa, la seva dona, Manel Armengol va decidir fer un pas endavant i obrir el seu propi restaurant, al carrer Major número 36 de Gavà. Amb tot el que havia après a casa durant anys i afegint-hi formació amb alguns cursos de cuina concrets, el Manel en va tenir prou per engegar els fogons i posar-se al capdavant d’un projecte familiar on el producte ha anat guanyant protagonisme.

La Rosa és qui gestiona la sala i es relaciona amb el client, mentre ell es multiplica a la cuina per atendre totes les peticions. Cadascú en el seu espai treballa amb màxima precisió, però també amb un somriure i el tacte necessari perquè tothom se senti com a casa i vulgui tornar. La carta es confecciona amb el millor producte de la terra i s’elabora amb les receptes de tota la vida adaptades als nous temps: “Mantenim moltes receptes de la meva mare i les hem posat al dia. Fem el que sabem fer, sense complicacions”, explica el Manel. El Parc Agrari del Baix Llobregat els subministra bona part del que serveixen. És, com diuen ells, “el rebost del territori”, i el que confirma el compromís que tenen amb el producte de proximitat. Els espàrrecs de Gavà, que demanem com a primer entrant, en són un bon exemple. De producció limitada, no necessiten cap complement: “La clau és pelar-los bé, que no quedi ni un fil”, i a partir d’aquí es poden menjar amb un simple raig d’oli i un glop de vi.

La carta del restaurant és curta però molt atractiva, i la Rosa hi afegeix la llista del que hi té fora, que canvia sovint, sempre que el Manel té ganes de divertir-se i passa pel mercat a comprar alguna sorpresa. Compartim les favetes amb botifarra, collides al Parc Agrari i cuinades amb la recepta tradicional de la casa, una combinació immillorable per a un plat senzill però extraordinari. Tastem també el clàssic cap i pota, d’un nivell excepcional. I dels segons escollim per compartir el pollastre de pagès rostit amb prunes i pinyons, i la cuixeta de cabrit al forn, dos plats per deixar els ossos ben escurats i sucar-hi pa sense parar. Tot plegat acompanyat amb una ampolla de Vermell 2019, de la Finca Olivardots (DO Empordà), una aposta segura de la Rosa per arrodonir un dinar contundent que ens ha passat volant.

Al Major 36 el temps passa de pressa perquè tens la sensació d’estar a casa amb la família. Els dos menjadors del restaurant són petits i acollidors, separats per un pati, i la Rosa i el Manel fan que el client se senti estimat i valorat. “Una de les coses més importants per a nosaltres és l’honestedat. No venem pel·lícules”, diu la Rosa mentre ens serveix les postres que ens repartirem: una coca de llardons de ca la Clara. “Nosaltres fem la massa i els llardons els comprem a ca la Clara”, explica d’un dolç que es desfà a la boca i que és una absoluta meravella. És la millor manera de posar el punt final a la nostra visita: compartint postres i sobretaula amb aquesta parella que ens ha fet tan feliços durant l’estona del dinar. “A l’octubre farà 36 anys que vam obrir: seran els 36 del 36, haurem de muntar un festival”, diuen entre rialles. I nosaltres ens hi apuntarem perquè ja ho tenim clar: hem descobert la parella perfecta. 

stats