La teva 'foodie' de capçalera
Restaurants 14/06/2023

Un restaurant italià autèntic al Born

El Gravin és un restaurant amb garanties d'un 'pugliese' que fa anys que viu a Barcelona

3 min
Orecchiette amb cime de rape i anxoves del restaurant Gravin.

A tots els que estimem la gastronomia italiana ens posa de molt mal humor quan anem a algun establiment en què donen gat per llebre. Així que sentim l'obligació moral de compartir aquells restaurants que són italians-de-veritat.

En aquest sentit, n'hi ha un que mai m'ha fallat. El trobareu al barri del Born de Barcelona i es diu Gravin (carrer de Rera Palau, 3). El nom ve de Gravina, la població de la Pulla d'on és originari el seu propietari, el Gianni. Si visiteu el lloc web del restaurant veureu que es posen subtítol: Grana dat et vina. Aquesta descripció sobre una terra que "dona blat i vi" la va fer l'emperador Frederic II del Sacre Imperi Romanogermànic quan va veure el que acabaria sent Gravina. Una contracció de la sentència va acabar donant nom a la població i d'alguna manera també al restaurant. Veure com el Gianni n'està dels seus orígens ja ens dona una primera pista que estem davant d'un restaurant italianíssim.

Panzerotti baresi.
Albergínia fumada amb pa torrat.

Disposen d'una terrassa que ara que ve el bon temps és molt agradable. Però a dins també s'hi està a gust, és un espai còmode i sense artificis. A banda dels plats habituals, ofereixen un risotto, una pasta i un peix del dia. Sovint és divertit demanar la pasta del dia perquè fan coses més originals que poden sortir una mica del carril habitual. Ara bé, hi ha una sèrie de plats fixos al menú que si els demaneu us enrecordareu de mi. En primer lloc, els panzerotti baresi, farcits de mozzarella i tomàquet. En segon lloc, jo diria que és obligatori demanar la melanzana affumicata, o sigui l'albergínia fumada. Ve en una petita paella i amb pa torrat. És un vici per llepar-se'n els dits. Els musclos que fan també són una delícia i, si en sou fans, el vitello tonnato de rigor compleix totes les expectatives.

I després vindria la pasta, esclar. Amb cloïsses, amb llimona i lluç, un ragú on canten els àngels, amb pecorino i oli de trufa blanca o amb cime di rape (grelos) i anxoves. Hi ha moltes elaboracions, cadascuna amb la forma corresponent, bavette, gnocchi, maccheroncini, pappardelle, orecchiette... Plats que omplen la panxa i l'esperit. Com el pa que porten, calentó i ben amarat d'oli d'oliva

Tagliolino a la llimona amb crema de llimona i lluç.
Pappardelle amb bolets cardoncelli i botifarra.

A la carta hi ha moltes coses més de les que he desacatat, l'omnipresent burrata (que ara està en restaurants de tota mena però no totes són iguals), carpaccios, tàrtars, calamars o plats de carn... Els clàssics. Com en l'apartat de les postres, on trobareu el tiramisú o el cannolo siciliano. Si heu anat a restaurants italians de debò i us agrada la seva gastronomia, aquest lloc no us decebrà. I a més són bona gent i tenen uns preus més que correctes. Un lloc amb garanties.

Burrata amb pettole.

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats