Premis

Reserves plenes fins a l'any vinent i entrevistes a tot el món: així viu el Disfrutar ser número 1

Ha entrat automàticament en una categoria en què no haurà de competir amb cap altre restaurant per la primera posició

3 min
Els cuiners Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Oriol Castro no competiran més per aconseguir la primera posició

El restaurant Disfrutar (carrer Villarroel, 163, Barcelona) va convertir-se dimecres passat en el millor del món, segons la classificació que va revelar a Las Vegas el rànquing The World's 50 Best Restaurants. Just per aquest fet i automàticament, el Disfrutar serà sempre The Best of the Best, el millor dels millors, és a dir, ha entrat en una categoria que els organitzadors del rànquing es van inventar el gener del 2019 i, per consegüent, l’any vinent no entrarà a concurs.

Abans del 2019 els restaurants que havien assolit la primera posició entraven en el concurs l’any següent. Per això es va donar el cas que El Celler de Can Roca va ser el millor restaurant del món en dues ocasions, no consecutives: el 2013 i el 2015. I El Bulli, de cala Montjoi, dirigit pel maître Juli Soler i Ferran Adrià, cinc vegades, quatre de les quals seguides: 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009. Durant el 2018 i també en anys anteriors, el cuiner Joan Roca i també altres xefs van proposar a l’organització dels premis que els restaurants que havien assolit la primera posició no tornessin a competir. Joan Roca va declarar el 2019 que "hi havia un tap" a la part alta, així que crear una categoria nova sota el nom The Best of the Best permetia que hi hagués renovació de noms de restaurants i, al mateix temps, que la llista fos més amable i que es poguessin evitar lectures esbiaixades sobre el fet que un any el restaurant hagués estat el número u i l’any següent no.

Una de les postres del Disfrutar són uns anells de xocolata, amb què els cuiners volen signar el compromís amb la creativitat

Esclar que aquest fet no implica que els restaurants número u no continuïn treballant per l’excel·lència ni tampoc que no vulguin participar mai més en la gala. De fet, els cuiners número u viatgen cada any a les gales, apareixen a l’escenari perquè l’organització anomena els cuiners que formen part de la categoria i, fins i tot –com ha passat aquest any–, poden repartir premis. Aquest any el cuiner Joan Roca mateix va ser l’encarregat de lliurar el premi a la millor hospitalitat al restaurant Plénitude de París, una qualitat que el rànquing anglès sempre ha destacat i aplaudit com a característica pròpia del mateix Celler de Can Roca.

D'altra banda, el director de continguts de la llista anglesa The World's 50 Best Restaurants, William Drew, va explicar just l’endemà dels premis que van elevar el restaurant Disfrutar com el millor del món, que "definir el restaurant Disfrutar per la seva relació amb Ferran i Albert Adrià és fer-los molt mal servei". I continuava relatant que "segurament el Disfrutar està influït i ret homenatge a El Bulli, però també ha escrit el seu propi llenguatge culinari, un que barreja el que és lúdic amb el que és profund, el que és deliberadament desconcertant amb el que és francament deliciós". 

Per acabar, els cuiners del restaurant Disfrutar, Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, responen a la pregunta sobre si senten pressió per ser el número u que el que més senten és "una gran responsabilitat". A més, són conscients que els comensals que van al Disfrutar tindran una expectativa més alta que mai, perquè saben que la guia Michelin els va donar les tres estrelles a finals de l'any passat, i enguany, la llista anglesa els ha proclamat els millors. La pressió per la feina, per l'esforç, pel rigor és el que els ha mogut en el dia a dia, amb una experiència professional de més de trenta anys, així que no és una qualitat renovada per haver aconseguit el premi. Ara bé, la responsabilitat per ser els millors vol dir continuar amb el seu compromís amb la creativitat, que a la pràctica també vol dir crear nous plats. També hi ha una altra derivada immediata, l'augment de les reserves, que per al Disfrutar s'han multiplicat en només una setmana i estan plenes fins a l'any vinent, i per conseqüència també les dels altres restaurants del mateix equip: el Compartir de Barcelona i el Compartir de Cadaqués.

La part més lúdica del premi és viure les felicitacions que els han arribat de tot el món i també donar entrevistes a mitjans de tot Amèrica, per exemple. Tot plegat demostra que la mirada del món està centrada en un restaurant i una ciutat: el Disfrutar de Barcelona, que es pot ampliar a la resta de restaurants i hotels del nostre país, perquè esclar que qui faci quilòmetres per menjar al millor restaurant del món s'haurà d'allotjar en un establiment hoteler i haurà de menjar en altres restaurants.

stats