Ni un dia a casa
Restaurants 11/05/2023

Restaurant Carballeira: Lleida també té mar

Aquest establiment especialitzat en peix i marisc s’ha convertit en un referent gastronòmic a les terres de Ponent

3 min
L'equip de cuina del restaurant Carballeira. D'esquerra a dreta, l'Héctor amb un mero marro, l'Àlex amb un turbot, el Pere amb una llagosta i ángel amb un 'virrei'.
  • Carta: Peix i marisc de màxima qualitat
  • 'Must': Espardenyes a la planxa
  • Vi: Bona carta amb propostes interessants
  • Servei: Amable i proper
  • Local: Ample, còmode i amb aparcament
  • Preu per persona: 100 euros

Ángel Rodríguez va venir de molt jove a Catalunya a la recerca d'un futur que no tenia a la seva Galícia natal. Ens diu que no enyora la seva terra, però encara recorda la cara de la seva mare quan va marxar. Un cop aquí va anar per feina i amb només 20 anys ja va obrir un bar amb el seu germà, que seria l'embrió del futur Carballeira.

Carballeria és un restaurant de renom a Lleida, especialitzat en peix i marisc i que s’ha convertit en tot un referent gastronòmic a les terres de Ponent. Situat als afores de la ciutat i de fàcil accés, compta amb un local ampli i còmode. Ens n’han parlat tan bé, que ja ens delim per fer-ne el primer tast.

La primera lectura de carta confirma sospites i ens fa valorar la gran varietat de la seva oferta. Com ens agrada fer sovint, demanem assessorament abans de triar. L’Ángel, després de lloar els seus productes, ens recomana que tastem quatre o cinc plats i ens proposa acabar amb peix. Així ho fem. Després de les clàssiques deliberacions per posar-nos d'acord, decidim centrar-nos en els suggeriments fora de carta.

Ostres i escopinyes, per encetar l’àpat, són les primeres explosions de gustos, en què destaca la qualitat del producte. El mar en la seva màxima expressió. Continuem amb espardenyes a la planxa, una de les nostres predileccions; un escamarlà XL, i unes cocotxes al pil-pil perfectes. Cap invent. Ens acompanya durant tot el sopar una ampolla de La Creu 2021 del celler Can Bas al cor del Penedès, un sauvignon blanc ideal per a les viandes que ens serveixen.

Fem cas a l'Ángel i acabem amb peix. Tot i que no sempre en té, ens comenta que és un dels seus preferits. Procedent de l'Atlàntic o el Cantàbric, destaca per la seva carn blanca, molt tendra i amb matisos àcids: parlem del virrei, un gran encert!

Crème brûlée amb cupatge de poma de Lleida; un excel·lent tiramisú; una crêpe xose amb gelat de vainilla i una ampolla de vi de gel Gramona són el punt dolç i la cloenda d’un àpat galaico-català excepcional (com diria l'enyorat i idolatrat Pepe Rubianes).

Seiem amb l'Ángel i el primer que ens diu és: "Tinc un gran equip!" El seu fill Héctor lidera la cuina amb uns professionals excel·lents. "Fa quaranta-quatre anys que vaig obrir el restaurant i trenta-tres que som en aquest emplaçament. Quan vaig arribar a Lleida no hi havia la cultura de tractar aquest gènere i amb aquesta qualitat als restaurants". Ara és un referent i tenen clients de tot arreu.

"Amb tot aquest temps gairebé m'he convertit en biòleg. Soc capaç de diferenciar la gamba d'un dia o d'un altre. Amb mi ningú es pot equivocar. El millor producte s'aconsegueix a còpia de pagar-lo. Treballo amb els millors productors, no pregunto el preu". L'espardenya li agrada de Llançà per la seva textura i la mida. L'escamarlà és d'Isla Cristina i arriben tots vius, si no no els vol. L'ostra de Cambados. La gamba de Palamós. Converteix els mars i oceans peninsulars en lleidatans per satisfer un comensal que visita el restaurant de l’Ángel amb la sana intenció de gaudir.

El Carballeira té el relleu garantit en mans d'Héctor Rodriguez. L'Ángel ha creat una família i ha fet créixer un dels restaurants destacats del nostre país. Hi ha hagut molt de sacrifici, però mirant enrere hi ha la satisfacció compartida de la feina ben feta i el reconeixement d’una clientela fidel.

stats