I tu, quina coca de Sant Joan prefereixes?
Aquest dolç és essencial per passar la revetlla i n'hi ha per a tots els gustos

De fruita confitada
És la proposta clàssica per celebrar la revetlla de Sant Joan. La base és de brioix, la forma és ovalada i està decorada amb fruita confitada de colors vius. Els pinyons i el sucre perlat li atorguen un punt cruixent que contrasta amb la flonjositat del brioix.
De llardons
Va lligada a dues festes del calendari tradicional, Dijous Gras i Sant Joan. Per aquest motiu no té la forma ovalada típica de la coca de brioix de Sant Joan. Té una altra manera de ser, lligada al fred i al trencament del dejuni, però al començar l’estiu té una altra oportunitat, i està ben viva.
De crema i pinyons
Un altre clàssic de la revetlla. La seva forma ovalada és un homenatge al Sol, al qual dediquem una festa pagana com la de Sant Joan. Els pastissers preparen la massa de brioix amb mantega, ous, aigua, anís i aigua de taronger i, tot seguit, hi afegeixen els tres ingredients bàsics: farina, sal i sucre.
De xocolata
Fa uns anys es definia com una coca transgressora, perquè es considerava que el cacau no era un ingredient tradicional de les coques de Sant Joan, però avui la coca de xocolata està plenament integrada en la rebosteria tradicional de revetlla. La xocolata pot posar-se a la massa, al farcit o a la decoració del damunt.
Farcida
Les coques farcides de nata, crema pastissera, crema cremada o trufa, entre moltes altres opcions, són un gran reclam per als més llaminers. Són unes postres pensades per menjar-se el mateix dia que es farceixen i la seva conservació és curta, però lliguen estupendament amb la massa de brioix.
Creativa
N’hi ha tantes com barrets de pastissers, com la coca rodona de llimona, oli d’oliva i alfàbrega que va guanyar el premi a la millor coca creativa del 2024. Les novetats, les coques de gustos inesperats, sempre tenen un públic, que les tasta amb la fruïció de mossegar una menja inèdita.
Com fer la vostra coca de crema a casa
Per si us animeu a preparar una coca a casa, us deixem la recepta del pastisser Eric Ortuño de la pastisseria Atelier de Barcelona. Amb aquesta recepta us sortirà una magnífica coca de crema i pinyons d'uns 800 g.