Cadaqués plora la mort de l’Ana Mota, de Casa Anita
Dona intel·ligent, va aprendre a cuinar a casa de veïns i aviat va convertir el restaurant en un referent


A l'església blanca de Santa Maria de Cadaqués no hi cabia ni una agulla. Ahir dimarts la població va acomiadar Ana Mota Cortés, que va morir dilluns al matí a conseqüència d'una infecció d'orina quan just li faltaven tres dies perquè complís noranta anys. Els fills recorden que l'Anita va arribar, d'adolescent, a Cadaqués amb vint duros a la butxaca. "Va treballar de valent perquè els fills prosperéssim, perquè treballéssim, perquè seguíssim un bon exemple, i avui he de dir que cap dels quatre fills ni fumem", diu el fill gran, Rafa Mota, que afegeix que la mare va anar a Cadaqués per estar a prop del seu xicot, Guillermo Martín, amb qui es va casar quan tenia divuit anys.
Dona intel·ligent, sense ella avui no es pot entendre el teixit gastronòmic i vitivinícola de la població. Ni tampoc moltes de les històries mítiques que s'expliquen a Cadaqués, centrades en actors famosos. A Casa Anita hi va dinar una temporada l'actor Kirk Douglas. Ho feia mentre rodava la pel·lícula El faro del fin del mundo, i hi dinava cada dia, i sempre deia que pagaria quan acabessin la pel·lícula. "El pare temia que no ho fes, i recordo la conversa dels pares que comentessin que al final no hi hauria ni cinc de calaix", diu Rafa Mota. La sorpresa va ser que l'actor Kirk Douglas, quan ja havia acabat la seva feina, es va presentar al restaurant amb un feix de bitllets, sense demanar-ne el compte. "N'hi havia tants, que els pares van poder comprar una altra casa, una mica més avall d'on estava el primer Casa Anita, i que encara és on està situat actualment".
L’Anita va aprendre a cuinar amb els veïns de Cadaqués, per a qui treballava com a cangur o amb altres feines, com va fer a casa del matrimoni Joan Aymamí (secretari de l’Ajuntament) i Josefina Aymemí, i anys més tard a restaurants coneguts. Però els fills recorden que tenia una traça especial. "El pare era paleta i les seves carmanyoles eren preuades; tant, que els companys els animaven que obrissin una fonda, un restaurant, perquè així hi anirien tots a menjar abans de tornar a treballar", diu Rafa Martín. Així va ser com va començar l'aventura de Casa Anita, on avui treballen dos dels fills, en Juanito i, la petita, l'Ana Mari, com a cuinera.
A Casa Anita els macarrons eren famosos, però sobretot els peixos, les gambes, les coques de recapte amb anxoves de Cadaqués, és clar, i els arrossos. A mesura que els fills es van fer grans es van incorporar al restaurant, i després van obrir altres negocis propis. En Rafa, el gran, va obrir el restaurant Can Rafa i també dos altres, l’Enoteca i el Raviyu. A més, Rafa Martín, juntament amb la seva dona i els seus fills, dirigeix el celler Martín Faixó, referència en la DO Empordà. Per la seva banda, el segon fill, Tito Martín, va muntar el restaurant Can Tito, que es va fer un lloc també a Cadaqués per la bona cuina marinera, i que avui continua obert, però llogat a la família Vehí, amb qui tenen parentiu familiar. Així doncs, l'antic Can Tito és actualment el restaurant Vincle, on cuina Alexandre Vehí, nebot de Pere Vehí, propietari de l’extingit Bar Boia. En Tito Mota dirigeix actualment l'Hotel Arrels, juntament amb els seus fills.
Rafa Mota recorda la mare com una dona amb gran empenta, i també molt presumida. "Sempre amb els llavis pintats, i una flor als cabells", diu. Tant era així, que va demanar als fills que, un cop morta, no deixessin obert el fèretre, que no volia que ningú la veiés sense vida. Per contra, a sobre del seu taüt volia que hi posessin una foto bonica d'ella, vestida amb un davantal. Així ho van fer i és així com la recordarà sempre la població i tots els que s'han entaulat en el seu restaurant. L'Anita serà sempre un referent a Cadaqués.