Gastronomia

Pagesos, cuiners, ciència i innovació: tot el que veurem al Fòrum Gastronòmic de Barcelona

Comença a Fira de Barcelona aquest gran aparador de tendències en cuina, amb desenes d'activitats i fires de productes

Una dels expositors d'una edició anterior de la cita

BarcelonaEl Fòrum Gastronòmic de Barcelona exhibirà a partir d'aquest dilluns i fins dimecres les tendències més rellevants en cuina, entre les quals hi haurà el compromís creixent de la societat amb l’ètica a l’hora d’alimentar-se. I és que el Fòrum d’enguany demostrarà més que mai que no sols de pa viu l’home, sinó que també necessita valors. Per això hi haurà un espai destacat per als pagesos –tan importants com els cuiners– i també sessions divulgatives de projectes socials internacionals, com la que protagonitzarà dilluns a les 11 el cuiner Harouna Sow, del restaurant Waalo de París, que dona formació i feina de cuiners a refugiats. O la de la cuinera turca Ebru Baybara Demir, que treballa per l’empoderament de les dones al seu país a través d’iniciatives gastronòmiques. Ella ho explicarà el mateix dilluns a les 12.30. I aquests són només dos dels exemples d'un programa d’activitats que vessa en valors socials i ètics.

La investigació a la cuina

Per la seva banda, els cuiners aniran més enllà de les receptes, tot i que també n'explicaran. Amb el nom Darrere de la cuina, un món per descobrir, cuiners com Joan Roca, Quique Dacosta, Jordi Vilà, Víctor Quintillà, els germans Torres o Rodrigo de la Calle explicaran els projectes d’investigació i de creativitat que no es veuen quan porten el plat a taula. “La majoria tenen horts o en gestionen, també tenen espais de recerca i desenvolupament (R+D) i produeixen productes com ara fermentats o begudes”, explica Pep Palau, codirector del Fòrum Gastronòmic de Barcelona i fundador, que afegeix, en aquest sentit, una de les qualitats que sempre ha caracteritzat el Fòrum: “La proximitat que el visitant i espectador pot establir amb el cuiner que admira, que segueix, i també amb el productor, amb qui poden parlar i compartir experiències”.

Seguint aquest fil, Palau sosté que “el Fòrum no és una passarel·la ni una exhibició, perquè qui hi va marxa amb una caixa carregada d’eines”, és a dir, d’idees, propostes, suggeriments, que “serviran per millorar el seu restaurant, el seu celler o l’espai professional gastronòmic”. I és així perquè la proximitat fa establir connexions i també negocis. “El cuiner que ve al Fòrum sap que hi trobarà un distribuïdor o un productor que necessitava, i és així per la barreja d’activitats i alhora de fira en què consisteix la cita”, diu Palau.

Per continuar amb les tendències que mostrarà el Fòrum, hi ha la de la cuina verda. “Sempre hi hem donat importància, però en aquesta edició acollim la gala We are Smart Green Awards, que serà dimarts al matí i donarà a conèixer el millor cuiner de vegetals del món. “Acollim els projectes amb què ens sentim vinculats, amb els quals tenim una afinitat”, continua Palau, que enumera també altres premis que s’anunciaran dins del Fòrum: millor cuiner de l’any, millor panettone artesà de l’Estat, plat favorit dels catalans (organitzat per la revista Cuina, dirigida per la periodista Judit Càlix), el número 1 de les postres, els productes més innovadors i les trajectòries professionals més exemplars, recollits aquests últims dins dels premis Josep Mercader.

 

Com a novetat, enguany a l’espai anomenat Fòrum Lab –on es divulguen les investigacions en cuina– hi haurà una sessió dedicada al disseny. En aquest sentit, el dissenyador Luki Huber, col·laborador de Ferran Adrià a El Bulli, explicarà dimarts la relació que hi ha entre la creativitat compartida i el fet de treballar dret. “És una idea en què treballo de fa temps i que m’ha portat a assegurar que la creativitat surt treballant drets i no quan estem asseguts”, assegura Huber, que afegeix que la tesi que sostindrà és que les reunions de treball de les empreses, que encara avui dia es fan al voltant d’una taula, amb gent asseguda, s’haurien d’abolir i fer-se a peu dret. “I la idea surt de la cuina, perquè a la cuina d’El Bulli els cuiners creaven a peu dret; de fet, imagineu-vos un cuiner assegut i treballant: segur que la feina no li sortiria, però és que tampoc no li sortiria el pensament, la creativitat”, diu el dissenyador Luki Hubert, que és autor del llibre Diseños y esbozos para elBulli (PlanetaGastro).

Ciència i cuina 

Per acabar, entre les activitats que el Fòrum Gastronòmic de Barcelona acollirà en aquesta edició hi ha el reconegut Science & Cooking World Congress, impulsat pel professor i investigador Pere Castells, que té lloc a la Universitat de Barcelona, però que traslladarà al Fòrum la sessió de dimecres sota el títol Humanisme, cuina i sostenibilitat. La sessió posarà fi al congrés que comença aquest mateix dilluns a la UB i que destaca enguany, entre altres actes, per la sessió que protagonitzarà Harold McGee, expert en la divulgació de la química dels aliments, juntament amb el cuiner Joan Roca.  

Quins premis es donaran al Fòrum Gastronòmic?
  • El número 1 de les postres: dilluns 7 de novembre
  • Productes més innovadors: dilluns 7 de novembre
  • Millor panettone artesà d’Espanya: dimarts 8 de novembre
  • Millor xef de cuina vegetal del món: dimarts 8 de novembre, gala We’re Smart Green Awards
  • Proclamació dels Premis FoodTure d’Innovació Sostenible: dimarts 8 de novembre
  • Les trajectòries professionals més exemplars de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana, reconegudes amb els Premis Josep Mercader: dimarts 8 de novembre
  • Millor cuiner de l’any: dimecres 9 de novembre
  • El plat favorit dels catalans: dimecres 9 de novembre

 

 

stats