La llista de restaurants coreans autèntics de Barcelona (segons els mateixos coreans)
L'interès creixent pel país asiàtic també implica que sovint ens facin passar bou per bèstia grossa


BarcelonaCom podem saber que estem en un restaurant coreà autèntic? Com podem evitar que ens facin passar bou per bèstia grossa, ara que està tan de moda? Eunhye Choi, vicecònsol de la República de Corea a Barcelona, té l’amabilitat de parlar amb mi per donar-me algunes respostes. La població coreana a Catalunya és petitona, de prop de 1.140 persones, però l’impacte del turisme coreà és descomunal. El 2023 van visitar Espanya 340.000 coreans, i la gran majoria, un 75%, van triar Barcelona. Per què els interessa tant? Hi ha molts motius, però un d’ells és el futbol. El Barça, vaja. Per això la ciutat comtal té més connexions directes que no pas Madrid. A més, cal tenir en compte que les xifres prepandèmia encara no s’han recuperat. Quan els coreans deixen el seu país, se solen enyorar de la seva cuina. Així que és habitual que a l’aeroport es decomissi kimtxi, aquesta meravellosa col fermentada que mengen acompanyant els àpats. Com que troben a faltar els seus sabors plens d’umami, quan viatgen busquen restaurants autèntics per poder matar el cuc mentre són lluny de casa (encara que només sigui per uns dies). Així que una primera pista per saber que estem en un restaurant 100% coreà és fixar-se si hi ha coreans al nostre voltant.
A França hi ha més restaurants coreans regentats per xinesos que no pas per coreans, m’explica la senyora Choi. Així que des del consolat van donar suport a una iniciativa en què es van llistar els restaurants autèntics coreans de la ciutat de Barcelona i se’ls va donar un segell que poden exhibir a la porta o bé en un lloc visible del local. “Restaurant coreà autèntic”, hi posa. Així doncs, per saber si un restaurant coreà és genuí i s’hi segueixen les receptes tradicionals, només cal cercar si disposa d’aquest segell. A banda d’això, busquem altres pistes.
D’entrada, cal fixar-se que les lletres siguin hangul, l’alfabet coreà, no pas xinès. M’explica que s’han trobat d’anar a restaurants suposadament coreans i que no els entenguessin. Aquesta prova del cotó no serà gaire fàcil d’aplicar per a la majoria de catalans, esclar. També cal fixar-se amb la iconografia. Si hi ha el gat que mou la pota per atraure la fortuna, caldrà sospitar, ja que no és un element de la seva cultura. Els bastonets també són una pista (encara que no definitiva). Als restaurants coreans solen ser metàl·lics. També el got per beure makgeolli (vi d’arròs) sol ser metàl·lic. En qualsevol cas, la llista que han confeccionat és formidable i no ens obliga a anar amb la lupa a la cerca d’experiències genuïnes.
Llista de bones pràctiques
N'és un exemple el Kamasot, on tenen un deliciós jang per acompanyar el porc bullit amb herbes. El jang és patrimoni immaterial de la Unesco, i el conformen les pastes fetes a base de soja fermentada. Un procés únic al món i que defineix la gastronomia coreana. No hi ha àpat sense l’ús d’aquests condiments, que es poden veure als patis de les cases coreanes reposant tot un any dins uns recipients de ceràmica marró preciosos. És una imatge que quan la veus, no l’oblides. Hi ha la versió amb pebrot vermell (gotxujang), que és una mica picant i profundament addictiu. El jang és una peça clau de la seva alimentació i es fa per compartir després amb tots els amics i veïnat. Així com les verdures fermentades, com la famosa col que ha donat forma a la versió de kimtxi més coneguda. La vicecònsol Choi m’explica que van ser els japonesos els que van introduir el pebrot vermell picant al segle XVI. I també que Corea és un dels països on es consumeixen més verdures.
Tornem a la llista. Hi trobo bàsicament tots els meus restaurants coreans preferits, com el Hanki, el Kangnam, el Hana o el Gayagum. Alguns dels quals n’hem parlat aquí: com el restaurant modern Pocha, o bé el Modu i el seu bibimpab, o la barbacoa del Seoul Nadri. I també molts llocs per descobrir. Passem a llistar-los: Koryo, Obba Corea BBQ, MAT NA, Seoul, Soban, KimchiMama, Casa MOON, Little Corea, Podonamu, Hanin, Cobab i Kocina. Se’ns gira feina. Benvinguda sigui.