La guia Macarfi corona El Celler de Can Roca i s’expandeix a Llatinoamèrica
La llista creada a Barcelona arriba al 10è aniversari a punt de cobrir tot el territori espanyol


BarcelonaEn una gala en què a la sala La Paloma no hi cabia ni una agulla, la guia Macarfi va presentar davant de més de 600 persones la seva llista de recomanacions, que inclou 4.000 restaurants de tot l'Estat i el rànquing per comunitats autònomes. Com que era el desè aniversari, la ciutat per acollir l'esdeveniment “no podia ser sinó Barcelona”, deia el creador de la guia, Manuel Carreras Fisas.
En el rànquing general hi havia tres restaurants que mengen a banda. Els que formen la categoria “Top of the tops”. Per entrar-hi, has d’haver quedat tres vegades en la primera posició de manera consecutiva. Tres restaurants compleixen el requisit: Disfrutar, Diverxo i Etxebarri. L’any vinent hi entrarà un quart restaurant, que no és sinó El Celler de Can Roca. L’establiment gironí és el que encapçala el rànquing de Catalunya aquest any, i com que ha quedat líder per tercera vegada, l’any vinent ja deixarà pas a algun altre restaurant incorporant-se a l’Olimp fora de concurs.
Un canvi important d’aquest any és que la divisió ja no és per províncies, sinó per comunitats autònomes. Pel que fa a Catalunya, la llista és de 16 restaurants, perquè en la quinzena posició han quedat empatats el Koy Shunka de Hideki Mastuhisa i Les Cols de Fina Puigdevall. Així doncs, han decidit que la posició fos compartida ex aequo, “com els Goya”, va explicar rient Carreras Fisas.
Les altres posicions són les següents. En segon lloc, Cocina Hermanos Torres, i tanca el podi, en tercera posició, el Via Veneto. El quart lloc és per a l’Alkimia de Jordi Vilà, el cinquè per a Ca l’Enric, a la Vall de Bianya, el sisè per a Estimar, i el setè lloc per a Can Jubany. Es dona el cas que Nandu Jubany va ser el responsable del càtering de la festa, perquè segons Manuel Carreras Fisas “és una garantia de qualitat”.
El vuitè lloc és per a Lasarte, seguit per Enigma, l’Aürt, el Miramar, el Gresca, la Boscana i en catorzè lloc el Dos Palillos. A la llista catalana no hi ha cap gran sorpresa perquè està confeccionada per restaurants molt solvents i amb grans cuiners al capdavant. De fet, molts d’ells no es van voler perdre la gala. Noms com Eduard Xatruch, Bittor Arginzoniz, Joan Roca, Elena Arzak, Sergio i Javier Torres, Paco Morales, Rafa Zafra, Ricard Camarena, Paco Pérez i Aitor Arregui hi van ser presents.
Altres territoris i noves obertures
A la gala també es van saber les primeres posicions i els rànquings de la resta de comunitats. A Madrid, el primer lloc ha estat per a Desde 1911, a Euskadi el restaurant de Getaria Elkano i a La Rioja El Portal de Echaurren. El primer lloc del País Valencià ha estat un altre ex aequo per a dos grans cuiners: Ricard Camarena Restaurant i Quique Dacosta Restaurant. A Andalusia, el restaurant triat ha estat el Bardal de Ronda. A Cantàbria, el Cenador de Amós, i a Astúries, Casa Marcial.
Una de les categories on sempre hi ha molt d'interès és la de noves obertures, que la guia anomena rookies. Per a la Macarfi, la millor obertura d'Espanya de l'any 2024 ha estat l'Ibai, a Sant Sebastià. En segon lloc trobem Pabú, un restaurant madrileny que ha generat molta expectació els últims mesos. A la llista de 15 nous restaurants, n'hi ha dos de catalans. En la tercera posició, el Maymanta, a la terrassa del pis de dalt de tot de l'hotel Grand Hyatt (abans Princesa Sofia) de Barcelona. És la proposta del xef peruà Omar Malpartida que a més disposa d'unes vistes privilegiades de la ciutat. Un local ampli i còmode amb una bona carta de còctels.
L'altre establiment català que apareix a la llista com a millors obertures ocupa el quart lloc i és Esperit Roca. Situat al castell de Sant Julià de Ramis, el restaurant ja ha obtingut una primera estrella Michelin l'any de l'obertura. L'espai té un celler impressionant, el més gran en un restaurant. Ofereixen dos menús degustació, un que posa l'accent en els plats salats, i un altre en els dolços. A més, les instal·lacions compten amb un hotel i properament amb un restaurant de cuina catalana.
Una guia en expansió
La guia Macarfi arriba als deu anys en creixement, fins i tot més enllà de les nostres fronteres. “Vam començar sent dues persones i recomanant llocs de Barcelona i ara tenim 22 treballadors i recomanem 4.000 restaurants de vuit comunitats autònomes”, diu Carreras Fisas, que afegeix que l’any vinent ja cobriran tot el territori espanyol menys les illes, que encara trigaran una mica més. La Macarfi disposa de 2.500 ambaixadors, 125 socis inversors i alimenta una comunitat de 30.000 persones, 20.000 de les quals estan inscrites a la seva newsletter i 18.000 que n'han descarregat l’aplicació mòbil.
Però el que és una novetat important és que la guia Macarfi ha fet el salt a Llatinoamèrica, en concret a la República Dominicana. El 3 d’abril hi presentaran la guia del país. El motiu pel qual la Macarfi ha viatjat no és pas perquè formés part del seu pla de creixement, sinó perquè l’Acadèmia Dominicana de Gastronomia (ADG) els va anar a buscar. El país no compta amb inspectors de la Guia Michelin i, tot i que la llista 50th Best Restaurants té una divisió per a Llatinoamèrica, el país queda molt diluït en el rànquing. Així que els membres de l’ADG van veure una molt bona opció associar-se amb la Macarfi perquè tenien “tot el know how”, com va dir Carreras Fisas, que va destacar que la gastronomia al país caribeny és molt important perquè cal tenir en compte que és un país amb 11 milions d’habitants i 11 milions de turistes cada any. També en va voler destacar “les cartes de vins espectaculars” i “les grans decoracions” dels restaurants dominicans. Tot i que no va poder avançar-ne res, el fet d’haver creat la guia per a la República Dominicana ha generat interès en altres països de parla hispana, que també s’han posat en contacte amb ells amb la voluntat de veure si podrien col·laborar-hi.
Les llistes
- Disfrutar (Catalunya)
- Diverxo ( Madrid)
- Asador Etxebarri (Euskadi)
Catalunya
- El Celler de Can Roca
- Cocina Hermanos Torres
- Via Veneto
- Alkimia
- Ca l’Enric
- Estimar
- Can Jubany
- Lasarte
- Enigma
- Aürt
- Miramar
- Gresca
- La Boscana
- Dos Palillos
- Koy Shunka / Les Cols (ex aequo)
Les millors obertures
- Ibai - Euskadi
- Pabú - Madrid
- Maymanta - Catalunya
- Esperit Roca - Catalunya
- Leartá - Andalusia
Els millors de les altres comunitats
- Ricard Camarena Restaurant / Quique Dacosta Restaurant (ex aequo) - País Valencià
- Elkano - Euskadi
- Desde 1911 - Madrid
- Bardal - Andalusia
- Cenador de Amós - Cantàbria
- Casa Marcial - Astúries
- El Portal de Echaurren - La Rioja