Catalunya guanya nou estrelles Michelin
La guia ha estat generosa en les noves incorporacions però no tant en els restaurants que aspiraven a pujar de categoria
La Guia Michelin ha celebrat la gala anual en què presenta quins són els nous restaurants que ha decidit incloure en la seva selecta llista. L’esdeveniment es feia a Múrcia, prenent el relleu a la ciutat de Barcelona, que va acollir la gala l’any passat. Però, tot i que no es feia a Catalunya, ha estat un bon any per a la cuina de casa nostra, que ha recollit un bon grapat d’estrelles. Nou primeres entrades que han quedat ben repartides per tot el territori.
Tots els establiments de la màxima categoria, tres estrelles, les han conservat. Només en la màxima categoria és on es repassa durant la gala si algú la perd, i aquest any no ha estat el cas. Però en el recompte posterior sí que la guia ha publicat els restaurants que han reculat. En el cas catal, n'hi ha dos. El restaurant Moments, de Raül Balam Ruscalleda, ha baixat de dues estrelles a una. I el Xerta, ubicat a l'hotel Ohla Eixample, ha perdut la que tenia. Tampoc hi ha hagut sort en els restaurants que volien pujar a la categoria de dues estrelles, ja que de restaurant català no n'hi ha hagut cap. Tot i que feia setmanes que s'apuntava que el restaurant Enigma, d'Albert Adrià, tenia molts números d'aconseguir-ho, les bones notícies s'han reservat, doncs, en la categoria de noves entrades a la guia.
La primera estrella
Si anem al sector d'una estrella, doncs, ha estat un any fantàstic, ja que Catalunya n’ha sumat nou. Comencem amb el cuiner Aitor López, que ha posat Alcanar al mapa. Amb un menú fet de productes de proximitat, siguin del Delta o del País Valencià, el cuiner de Xàtiva ha enamorat locals i visitants a Citrus del Tancat. Per a qui hagi anat al seu restaurant, no serà una sorpresa que els inspectors hagin reconegut la seva proposta amb una estrella Michelin. Hi serveixen un menú creatiu, arrelat al territori, amb un celler envejable i en un entorn privilegiat envoltat de tarongers.
El 1995 els germans Roca van rebre la primera estrella per El Celler de Can Roca. I el restaurant és un tres estrelles des del 2009. Així que els gironins tenen la mida presa a la guia francesa. No és d’estranyar, doncs, que en tan poc temps hagin aconseguit penjar la primera estrella a la porta de La Fortalesa de Sant Julià de Ramis, on hi ha instal·lat el seu nou restaurant Esperit Roca, des del maig passat. Al restaurant hi ha un celler impressionant, que és la nineta dels ulls de Josep Roca, i dues possibilitats de menús: un de salat i un de dolç. Va recollir el guardó Raúl Sillero.
No anem gaire lluny, perquè el Divinum d’Arnau Casadevall i Isidro Soler, ubicat dins el Casino de Girona, també es va estrenar. El que va començar com un restaurant senzill on es podia beure un bon vi i degustar formatges és ara un restaurant d’alta cuina que va convèncer els inspectors. De la mateixa manera, els mar i muntanya del restaurant Voramar, de Portbou, també s’han fet un lloc a la guia vermella. La nova estrella s’instal·la a l’Alt Empordà gràcies a la cuina de Guillem Gavilán i Pau Jamàs.
La proposta d’Andrés Torres a Sant Martí Sarroca, el Penedès, al restaurant Casa Nova, fa temps que sona en tots els fòrums d’aficionats de la gastronomia. Pel seu discurs sobre la responsabilitat de la cuina actual amb la sostenibilitat, l’ús de producte local i la reducció de residus que ja li va aportar una estrella verda. Ara en suma una de daurada, a posar al costat d’un altre dels grans actius del seu cuiner: un home compromès que ha participat en diversos projectes de cooperació arreu del món.
Quatre a Barcelona
La capital, Barcelona, va aplegar quatre noves estrelles. Una va ser per al restaurant Fishology, de Riccardo Radice, ubicat al carrer Diputació. La guia ha premiat la seva capacitat de tractar el peix de maneres diferents i les ganes de portar el gust de mar a l’Eixample.
Al carrer Sant Elies de Barcelona hi ha el restaurant Mae. Els inspectors devien veure's seduïts per aquest punt de trobada entre la gastronomia local i la de l’altra banda de l’oceà Atlàntic, i l’han premiat amb una estrella. A Mae trobem la restauradora Mariella Rodríguez, de Costa Rica, i els xefs Diego Mondragón, de Colòmbia, i German Espinosa, de Barcelona, que abans de crear aquest restaurant de cuina sincrètica han passat per alguns dels millors fogons del país.
El restaurant Prodigi, de Jordi Tarré, és una mostra del que pot fer un jove que té talent i ambició. És fàcil ubicar aquest restaurant, perquè el nom ja ho indica. Es troba pràcticament al triangle que fan els carrers Provença, Diagonal i Girona. Si agafeu les primeres lletres d’aquests carrers us sortirà el prodigi que han aconseguit també traslladar al restaurant i que ha estat reconegut.
Per acabar, Oliver Peña, que sempre es descriu com “un cuiner de Rubí”, d’alguna manera ha fet tornar l’estrella a casa. Teatro Kitchen & Bar és l’hereu del desaparegut Tickets, el restaurant de l’avinguda Paral·lel del grup El Barri que no va sobreviure a la pandèmia i que també lluïa l’estrella. En aquell moment Peña era a l’Enigma i, quan el xou va poder continuar, es va incorporar al Teatro per apujar el taló amb el mateix concepte de mossos que es mengen amb els dits i en un màxim de dues mossegades. Aquest any, per fi, Peña ha aconseguit recuperar el terreny perdut en un restaurant que és tot un espectacle.
Estrelles verdes
La gastronomia sostenible, premiada amb estrelles verdes, també ha parat a Catalunya. N'han rebut el Bistrot 1965 de Joan i Màrius Jordà i Giró, a Castelló d’Empúries; Espai Amunt, de Vicent Guimerà, a Ulldecona; el Restaurant 1497, de Vallromanes, dirigit per Beniamino Campolo i ubicat dins de l'ecoresort Mas Salagros, i la Boscana de Joel Castanyé, a Bellvís, que ha dignificat la fruita de Lleida i l’ha posat al centre de l’alta gastronomia.