Univers Roca

Menú de postres, hotel, celler i exposició: així serà el nou gran complex dels germans Roca al castell de Sant Julià de Ramis

Després de gairebé dos anys donant voltes al projecte, Esperit Roca obrirà les portes el dijous 16 de maig

4 min
Joan, Josep i Jordi Roca, fotografiats al Castell de Sant Julià

Barcelona / GironaEl Celler de Can Roca obre un nou restaurant el proper 16 de maig, basat en dos menús de preus que giren al voltant dels cent euros. Portarà per nom Esperit Roca i estarà situat dins de la fortalesa de Sant Julià de Ramis. Després de gairebé dos anys donant voltes a com omplir de vida l'antiga fortalesa de Sant Julià de Ramis (Gironès), un enorme complex reformat fa una dècada i que van llogar l'estiu del 2022, els germans Roca han trobat finalment la fórmula per donar continuïtat al seu projecte. Esperit Roca es convertirà en un enorme centre gastronòmic i cultural que allotjarà diferents projectes.

El primer a engegar serà el restaurant, on la família traslladarà el menú de plats clàssics que des de la pandèmia es podia menjar a Mas Marroch, l'espai que tenen obert a Vilablareix (Gironès) i que ara passarà a estar reservat en exclusiva per a esdeveniments (sobretot casaments). Una manera d'unir la seva cuina més clàssica, nascuda al barri humil de Taialà, amb els orígens també de la ciutat de Girona, ja que la muntanya on s'ubica el castell del segle XIX és també el bressol de Girona, amb restes de poblats ibers i romans.

100 euros el menú

Com seran els plats que s'hi podran menjar? "Cuinarem dos menús que costaran al voltant dels 100 euros, de manera que qui vingui a menjar a partir del 16 de maig podrà triar entre un menú de sis plats i dues postres o bé un de dos plats salats i quatre postres", explica el sommelier Josep Roca, que també confessa l'alegria que els fa obrir el projecte finalment.

Els plats dels dos menús reinterpretaran les icones d'El Celler de Can Roca, que hi havien estat presents en els anomenats menús Festival del restaurant. Ara bé, qui no vulgui triar un dels dos menús també podrà menjar a la carta, perquè també hi haurà aquesta possibilitat. Sobre el fet que, per primera vegada, els germans Roca ofereixin un menú de postres, pensat per fer brillar les elaboracions del germà petit, el pastisser Jordi Roca, Josep Roca ha confessat que també és una manera de fer abaratir el preu final que paga el consumidor. "No és el mateix un menú amb plats d'escamarlans que un de xocolata, per molt que el preu del cacau hagi augmentat aquests últims mesos", continua afirmant Josep Roca.

Juntament amb els plats salats i els dolços, l'oferta de vins, escumosos i destil·lats serà de gran nivell, com és marca de la casa. El celler del restaurant Esperit Roca del castell de Sant Julià estarà situat a la cúpula majestuosa de 7,5 metres d'alçada que té el complex, que està justament al centre del castell i que alhora serà la porta d'entrada al restaurant. Just al costat, on abans hi havia l'antic museu de joies que va acabar tancant, s'hi instal·larà l'exposició CCR: cuina, consciència, recerca, que explica les fites que han marcat la història d'El Celler de Can Roca en els últims 38 anys. Com a continuació de l'exposició, hi haurà el taller d'investigació i desenvolupament de la destil·leria Esperit Roca, on el sommelier Josep Roca elabora els destil·lats i els licors amb l'objectiu de "destil·lar el paisatge de proximitat", tal com sempre ha definit Josep Roca el seu projecte. Qui vulgui tindrà l'oportunitat de poder adquirir-hi els licors que han elaborat, però també altres productes elaborats pels diferents segells pertanyents als germans Roca, com són les xocolates de Casa Cacao i Rocambolesc, els productes de materials reciclats de la marca Roca Recicla, els llibres publicats o també altres productes de marxandatge.

Per continuar, al pis superior del castell de Sant Julià, els germans Roca obriran, al juny, l'hotel que portarà el mateix nom que el restaurant, l'Hotel Esperit Roca, de categoria quatre estrelles superior, que constarà de quinze habitacions. "Els jardins, juntament amb la piscina a l’aire lliure que també hi ha a l'hotel, el converteixen en un oasi de tranquil·litat", afirmen els tres germans Roca. Es tracta de l'antic Sants Metges Hotel, que va tancar arran de la pandèmia.

L'espai exterior amb piscina de l'Hotel Esperit Roca (quatre estrelles superior).

Els tres germans Roca, juntament amb la implicació de la família, parelles i fills, han explicat en més d'una ocasió que la marca El Celler de Can Roca es troba en molt bon moment i amb fortalesa. En el cas del cuiner Joan Roca i Anna Payet, el seu fill gran, Marc Roca, treballa la cuina després d'uns anys de formació; i també és el cas de Martí Roca, fill de Josep Roca i Encarna Tirado, que també treballa a la casa, després d'haver passat per cuines tan prestigioses com el Disfrutar de Barcelona. Per als Roca, el castell de Sant Julià, situat a la muntanya dels Sants Metges, on se suposa que hi ha els orígens de la ciutat de Girona, és un pas endavant per a la marca, que tindrà en un únic espai diferents projectes englobats. La curiositat del lloc és que, malgrat que la fortificació es va construir a finals del segle XIX amb objectius militars, mai no va arribar a exercir-ne les funcions.

De fàbrica de xampinyons a restaurant

Ara bé, durant la Guerra Civil va ser un polvorí, anys després es va convertir en una fàbrica de xampinyons gràcies a la humitat dels seus túnels i després va caure en estat d'abandó. Anys després, el joier barceloní Ramon López va adquirir la fortalesa amb l’objectiu de fer-hi un ambiciós projecte que combinava art, gastronomia i hostaleria. La restauració va costar almenys 14 milions d’euros i es va encarregar als arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader que van reformar completament l’espai i hi van fer una espectacular cúpula amb un ull de bou zenital que permet l’entrada de llum natural i ara serà el celler. Arran de la mort de López i de la pandèmia, el complex va acabar tancant el 2021. Ara, els germans Roca n'han reciclat espais i convertit en un gran complex que uneix totes les potes del seu univers, sense descuidar, a només 10 quilòmetres de distància, el que continua sent el seu vaixell insígnia: el restaurant de Taialà.

stats