Premis

Dues pizzeries de Barcelona, entre les millors de la llista europea 50 Top Pizza

Són Sartoria Panatieri i La Balmesina, que aconsegueixen la segona i la novena posició

Jorge Sastre i Rafa Panatieri, a l'establiment del carrer Provença de Barcelona
3 min

Barcelona continua elaborant les millors pizzes fora d’Itàlia. Si més no, això és el que ha revelat la llista europea 50 Top Pizza, que ha atorgat la segona posició a Sartoria Panatieri i la novena a La Balmesina. Es dona la circumstància que just fa un any la Sartoria alçava el premi de la primera posició i La Balmesina el de la desena. Un any després, aguanten el pols de la llista que inclou ciutats i poblacions de tot Europa: el repte no és senzill. En la primera posició del rànquing s'ha situat la pizzeria Napoli On The Road, de la ciutat de Londres, del pizzaiolo Michelle Pascarella.

Max Morbi i Ale Zangrossi, socis de La Balmesina, confessaven l’alegria per recollir el premi, que han qualificat de “somni”. Morbi explicava que se sentien “molt contents i orgullosos” pel guardó, que premia la selecció de farines ecològiques, amb massa mares d’elaboració lenta i productes de temporada. La precisió i l'exigència que sempre s’han autoimposat els italians que viuen a Barcelona han destacat des del 2017, quan van inaugurar l'establiment al carrer Balmes de Barcelona, una de les artèries gastronòmiques de la ciutat (a prop hi ha Ultramarinos Marín i el restaurant Fermí Puig).

La pizz amb pera, avellana i formatge blau de Jutgar

Pizzeria excel·lent, a Pineda

Per continuar, el seu segon establiment, Gina Balmesina, ha aconseguit entrar en la categoria que la llista anomena “Excellent Pizzeries”, i entre les quals també hi ha les pizzeries Cruel Pizza de Pineda de Mar i Frankie Gallo Cha Cha, a Barcelona, i Il Figlio di Emiliano, a Sabadell.

Una de les pizzes de la Sartoria Panatieri.

D’altra banda, Sartoria Panatieri se situa en la segona posició i es manté en la part alta just un any després d'haver aconseguit la primera posició. Per a Jorge Sastre i Rafa Panatieri, el guardó arriba en un moment de plena expansió, quan ja han fet conèixer a la fira All Those Food Market que el pròxim establiment que obriran a Barcelona estarà dedicat als entrepans, elaborats amb pa i embotits fets per ells mateixos. L'any passat, la llista europea va atorgar-los la primera posició per les pràctiques sostenibles, i també va destacar una pizza en concret de totes les que elaboren, que van qualificar de Millor Pizza de l'Any, la feta amb salsa de tomàquets xerri guisats, mozzarella i holandesa d'alfàbrega.

Sobre els debats que giren al voltant de les preparacions, com el de les pizzes amb pinya, els dos amics i socis han declarat en diverses ocasions que ells no hi tenen res en contra i que fins i tot han posat la fruita tropical en alguna ocasió en pizzes que han tingut a la Sartoria Panatieri, que compta amb dos establiments.

Finalment, un dels locals que ha entrat amb molta força a la llista europea és la pizzeria Can Gasparic, situada a la població de Santa Pau (Garrotxa), al barri de Can Blanc: s'ha situat en la 38a posició. Entre les seves pizzes, preparades amb molí de Nàpols, en destaquen cinc de clàssiques, amb la Margherita al capdavant. I també d'altres "d'atrevides i creatives", com les qualifiquen, i entre les quals destaca l'anomenada Volcànica (en homenatge a la Garrotxa), que preparen amb tomàquet San Marzano, mozzarella de llet de vaca, formatge Emmental, sobrassada DOP, formatge de cabra i ou.

stats