Premis

Dues pizzeries de Barcelona, entre les millors de la llista europea 50 Top Pizza

Són Sartoria Panatieri i La Balmesina, que aconsegueixen la segona i la novena posició

3 min
Jorge Sastre i Rafa Panatieri, a l'establiment del carrer Provença de Barcelona

Barcelona continua elaborant les millors pizzes fora d’Itàlia. Si més no, això és el que ha revelat la llista europea 50 Top Pizza, que ha atorgat la segona posició a Sartoria Panatieri i la novena a La Balmesina. Es dona la circumstància que just fa un any la Sartoria alçava el premi de la primera posició i La Balmesina el de la desena. Un any després, aguanten el pols de la llista que inclou ciutats i poblacions de tot Europa: el repte no és senzill. En la primera posició del rànquing s'ha situat la pizzeria Napoli On The Road, de la ciutat de Londres, del pizzaiolo Michelle Pascarella.

Max Morbi i Ale Zangrossi, socis de La Balmesina, confessaven l’alegria per recollir el premi, que han qualificat de “somni”. Morbi explicava que se sentien “molt contents i orgullosos” pel guardó, que premia la selecció de farines ecològiques, amb massa mares d’elaboració lenta i productes de temporada. La precisió i l'exigència que sempre s’han autoimposat els italians que viuen a Barcelona han destacat des del 2017, quan van inaugurar l'establiment al carrer Balmes de Barcelona, una de les artèries gastronòmiques de la ciutat (a prop hi ha Ultramarinos Marín i el restaurant Fermí Puig).

La pizz amb pera, avellana i formatge blau de Jutgar

Pizzeria excel·lent, a Pineda

Per continuar, el seu segon establiment, Gina Balmesina, ha aconseguit entrar en la categoria que la llista anomena “Excellent Pizzeries”, i entre les quals també hi ha les pizzeries Cruel Pizza de Pineda de Mar i Frankie Gallo Cha Cha, a Barcelona, i Il Figlio di Emiliano, a Sabadell.

Una de les pizzes de la Sartoria Panatieri.

D’altra banda, Sartoria Panatieri se situa en la segona posició i es manté en la part alta just un any després d'haver aconseguit la primera posició. Per a Jorge Sastre i Rafa Panatieri, el guardó arriba en un moment de plena expansió, quan ja han fet conèixer a la fira All Those Food Market que el pròxim establiment que obriran a Barcelona estarà dedicat als entrepans, elaborats amb pa i embotits fets per ells mateixos. L'any passat, la llista europea va atorgar-los la primera posició per les pràctiques sostenibles, i també va destacar una pizza en concret de totes les que elaboren, que van qualificar de Millor Pizza de l'Any, la feta amb salsa de tomàquets xerri guisats, mozzarella i holandesa d'alfàbrega.

Sobre els debats que giren al voltant de les preparacions, com el de les pizzes amb pinya, els dos amics i socis han declarat en diverses ocasions que ells no hi tenen res en contra i que fins i tot han posat la fruita tropical en alguna ocasió en pizzes que han tingut a la Sartoria Panatieri, que compta amb dos establiments.

Finalment, un dels locals que ha entrat amb molta força a la llista europea és la pizzeria Can Gasparic, situada a la població de Santa Pau (Garrotxa), al barri de Can Blanc: s'ha situat en la 38a posició. Entre les seves pizzes, preparades amb molí de Nàpols, en destaquen cinc de clàssiques, amb la Margherita al capdavant. I també d'altres "d'atrevides i creatives", com les qualifiquen, i entre les quals destaca l'anomenada Volcànica (en homenatge a la Garrotxa), que preparen amb tomàquet San Marzano, mozzarella de llet de vaca, formatge Emmental, sobrassada DOP, formatge de cabra i ou.

stats