La teva 'foodie' de capçalera
Restaurants 02/02/2023

El Brasil a la Barceloneta

El diumenge perfecte està fet de 'pão de queijo', 'moqueca' i un gran bol d''açaí'

3 min
'Dadinho' de tapioca del Refresc House.

Les platges de Barcelona no serien les de Rio de Janeiro, precisament, però en molt pocs metres de distància hi ha dos locals que podrien ser extrets d'Ipanema. Els vaig descobrir gràcies un amic meu, el Thiago, que com a bon ambaixador de la gastronomia del seu país em va dir que eren establiments on podria tastar cuina brasilera (de veritat) i el millor açaí que es pot trobar a Barcelona.

Comencem per la cuina casolana del Refresc House (carrer d'Andrea Dòria, 45). És un lloc on no hauria anat a petar si no fos per la recomanació del Thiago. Quina sort que ho va fer. És un local petit i agradable, regentat per una parella de brasilers. Hi fan autèntiques delícies, com el bolinho de feijoada (fesols negres guisats en forma de croqueta amb allioli de tomàquet i kale cruixent), dadinho de tapioca (daus cruixents de tapioca amb formatge coalho) o milho praiero (és tradició a Brasil menjar aquest blat de moro a la platja. Aquí la Carol, la cuinera, en fa una versió amb maionesa verda vegana i farofa de dendê). Evidentment, també tenen el més gran dels vicis: el pão de queijo, que és una boleta que no sé per què sempre crema molt, feta amb iuca i formatge. A la carta indiquen tot el que és vegà, i hi ha una molt bona selecció. És un lloc ideal per a àpats on hi ha vegans, vegetarians i omnívors.

Al menú hi ha molt més per triar, també una selecció interessant d'entrepans. Cada dia de la setmana, a més, tenen un plat especial, divendres baião de dois, un plat tradicional fet amb arròs, fesols, formatge, verdures, ou i carn de porc (per a la versió tradicional; també fan la versió vegetariana). Els dissabtes fan el plat nacional: feijoada. I diumenges, un plat del nord-est del Brasil que em va al·lucinar. Es diu moqueca i porta arròs, salsa de llet de coco, oli de dendê, pebrot, tomàquet, gingebre, llimona i peix (a la versió vegetariana hi posen plàtan). Aquests plats són molt copiosos, i perquè us feu una idea del rang de preus valen entre 11 i 14 euros.

Per fer l'experiència totalment brasilera, podeu beure un te fred amb herba mate i llima o bé guaranà, i de postres, tastar la mousse de maracujà o el brigadeiro de caneca, fet de xocolata en pols, mantega i llet condensada. No sé si és el vostre cas, però els brasilers que he conegut jo tenen una afició pel dolç fora de mida. Una altra opció que teniu és sortir, i anar al segon local que us vull proposar, per tastar l'açaí.

Només a quatre passes del primer trobareu la Central Açaí Barcelona (carrer de l'Atlàntida). Potser heu vist aquests bols on a sobre hi ha una pila d'ingredients. L'açaí és una fruita de la qual fins fa poc no en sabia quasi res, així que fem un petit repàs per si també és el vostre cas. Ve d'una palmera que es troba a Amèrica Central i Amèrica del Sud, té un color preciós, una mena de porpra fosc, quasi negre. A mi em recorda al color que vesteixen els natzarens de Setmana Santa. Les seves propietats nutritives tenen molt bona premsa, sobretot perquè és antioxidant. El problema és que molts llocs preparen aquests bols d'açaí amb una tona de sucre, per això és important saber on s'ha de tastar. A la Central Açaí n'ofereixen diverses versions. A sota del bol s'hi posa l'açaí després de fer-ne una mena de sorbet fresquíssim, i llavors el pots barrejar amb cereals, fruita, cacauets... És un bon esmorzar, unes bones postres o un bon berenar. Hi ha gent que hi té tanta afició que us diran que és bo a tota hora. Omple força, però val la pena tastar-lo.

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats