10 restaurants per menjar a Sitges durant el Festival de Cinema Fantàstic
Us recomanem alguns dels establiments on podreu tastar plats amb els millors guions possibles
SitgesMentre el Festival de Cinema Fantàstic porta a les pantalles les grans estrenes del setè art, els restaurants de Sitges preparen també guions per relatar la cuina local i de proximitat. La producció és tan extensa que una tria, concisa, pot servir de mapa bàsic. I si no us convenç cap de les 10 propostes, el festival instal·la uns food trucks a disposició dels assistents.
Per menjar un arròs de somni enmig d'un oasi
Menjar un arròs davant del mar sempre és el millor pla possible a Sitges. Al restaurant La Zorra (arròs al revés) en trobareu de diferents tipus, amb marisc, peix i vegà, paella valenciana i dos que són imprescindibles per conèixer bé el bon art arrosser de La Zorra: el de galta de rap amb gamba vermella i el de turbot. A més, aquests arrossos els trobareu en una proposta de menú de migdia per als dissabtes, els diumenges i els festius a 36 euros per persona, en què també podreu triar entrants com ara amanides, croquetes o hummus o bé les patates fregides amb ou i gambeta cristall, que és un dels plats que més passions aixeca i amb bona raó. Al menú hi ha fins a set arrossos diferents que es poden escollir, alguns dels quals (especialment els de marisc). Al capdavant de La Zorra hi ha un gran apassionat de la cuina i la restauració, Álvaro Mokobodzki, que ha convertit el restaurant situat al passeig Marítim de Sitges en un oasi de bon menjar.
Per tastar-hi el receptari local i el millor producte de Sitges
El cuiner Valentí Mongay, emprenedor, creatiu, treballa de valent per fer valer el producte de proximitat i de temporada. Amb una cuina honesta, fa plats tan deliciosos com el de "tres peixos de la costa amb tres coccions diferents", verat amb fonoll [vegeu-lo a la fotografia], que trobareu a la carta de tardor. Un altre plat: la coca de sobrassada amb mel o bé l'arròs caldós, un plat identitari, molt estimat pels sitgetans. A la sala, hi trobareu el seu germà, Toni Mongay, que us recomanarà els vins i escumosos del territori, dels quals tenen la millor selecció. El restaurant està situat en un dels carrers bonics de Sitges, que comunica el passeig Marítim amb el centre de la població. Anar a La Salseta és anar al rovell de l'ou del sitgetanisme i del bon menjar.
Una pizza deliciosa i amb bon ambient
El sitgetà David Cordero és el pizzaiolo sitgetà que va voler aprendre a fer masses de pizza i que avui ha convertit el local del carrer de Sant Gaudenci en un referent del bon menjar. A més de les pizzes, hi trobareu entrants (atenció al bistec tàrtar) i postres delicioses (la pizza de xocolata i la coca de vidre són dues delícies). També de pizzes viuen els sitgetans i els que visiten la vila. La recomanació: feu-hi reserva prèviament, i atreviu-vos amb pizzes tan atractives com la de caviar.
Per menjar-hi peix, tonyina Balfegó, els millors 'ceviches' i més
Si us agrada el peix salvatge, els ceviches de corball, la tonyina Balfegó, preneu nota del restaurant Cocina Sitges. D'entrants podreu triar també entre boles de cranc fregides, amanides vegetals (atenció als colors que hi veureu!) o ous a baixa temperatura amb escuma de patata i tòfona. De plats principals, també hi trobareu magret o gerret de xai, i per postres aposteu per la mousse de xocolata, infal·lible per ser feliços. Cocina Sitges està situat en un dels carrers bonics de la vila, el Sant Bonaventura.
Un bar de tapes que canvien cada setmana
A més de brodar els mateixos nems, la recepta de rotllets vietnamites que dona nom al bar de tapes situat al carrer de l'Illa de Cuba, també hi trobareu amanides atractives (com les endívies amb pil-pil de piquillos, coco i tamarinde), bacallà, anxoves... I els amants del rosbif en trobaran un per llepar-se'n els dits, perquè el Nems el prepara amb cogombrets, raves i sèsam. Ara bé, les tapes, totes entre 6 i 9 €, canvien setmanalment. Així que la millor recomanació és anar-hi i deixar-se portar pel que cantin els cambrers.
Tapes amb èxit i a molt bon preu
És el bar més preuat i estimat de Sitges, el lloc de trobada per menjar, beure i conversar. Les tapes tenen renom a tota la vila i també a Catalunya, com en donen fe els cartells penjats a les parets, que indiquen els premis que han guanyat any a any. Fer-ne una tria és una tasca difícil, però per descomptat que cal tastar-hi les braves, que no cal que pregunteu als propietaris com les preparen perquè no us ho diran. Altres tapes que cal tastar-hi són els Mc Cable: les minihamburgueses amb formatge brie i pebrot verd; el peixet fregit; la xistorra amb pasta de full; els calamars a la romana, i la truita de patates amb ceba. N'hi ha moltes més. I el millor de tot, la història del bar: obert per la família Andreu, als anys 60 se n'encarregava Siscu Andreu i, després de jubilar-se, els seus dos fills (el Francesc i el Manel) van donar un cop de timó a la seva vida i s'hi van posar. Allà són des del 2003... i per molts anys més!
La cuina tradicional amb molt de sabor
És al bell mig de Sitges, té més de cinquanta anys d'història i destaca a primera vista pels pollastres a l'ast que es rosteixen a la porta. A l'interior, en un ambient d'establiment tradicional, a la carta trobareu tantes referències que la tria serà ben difícil. Amanides, ous, truites, conill, porc, xai, pizzes, pastes i risottos, carn (cuinada a la brasa), bacallà, pollastre... L'enumeració va més enllà. També ofereixen menú diari al migdia, de dilluns a divendres, per 16,50 €. I si us agraden tots els plats i no sabeu per quin decidir-vos, pregunteu-ho a Zuleima Capo, la directora del restaurant La Oca, que en l'edició del 2022 va guanyar el premi a la tradició artística culinària, dins el Festival Dona, organitzat per la societat El Prado.
Les braves, el 'micuit' i la malvasia de Sitges
El cuiner Òscar Massó lidera una cuina en què destaquen les braves, sí, però també molts altres plats de gust intens. Els amants dels maridatges curiosos hi trobareu el micuit de foie amb malvasia de Sitges i el fals risotto amb vieires a la planxa. Els plats de carn (preneu nota dels mollets de papada ibèrica) són de nivell, com també els vegetals (atenció a les albergínies fumades amb kimchi). I, per postres, el xuixo farcit de xocolata amb crema de cafè i gelat de Baileys.
El Garraf servit en un plat i una copa
Sandra Campillo (als fogons) i Paola Riveros (propietària) dirigeixen el restaurant La Pícara, que fa brillar el producte de la comarca. A la carta, trobareu els millors vins locals (és imprescindible tastar-hi els vins de L'Hospital de Sitges, elaborats amb la varietat local de malvasia) i de la comarca (atenció a les referències de Can Ràfols del Caus, Viladellops, Vega de Ribes i molts altres). I per menjar, les tapes creatives com ara (quan n'és temporada) les carxofes, que han agafat volada per la seva anomenada. O alguns dels plats amb què han guanyat les edicions del Festival Dona 2022 i 2023: els bunyols de bacallà amb romaní i els calamars farcits de gambes.
Cuina tradicional al passeig de la Ribera
Al passeig de la Ribera, a tocar de l'església de la Punta, dedicada a sant Bartomeu i santa Tecla, hi ha el restaurant La Fragata, que compta als fogons amb una nova generació de la família, la Marian, que prepara arrossos, carn i especialment una sípia estofada amb pasta fullada de patata. Un restaurant de cuina tradicional, per entaular-se amb estovalles i gaudir d'un bon tiberi.