Pèsols amb gambes blanques de Vilanova i brou de safrà. La recepta del cuiner Valentí Mongay

El xef del restaurant La Salseta de Sitges explica com preparar a casa un plat senzill i saborós

Pèsols amb gambes blanques de Vilanova i brou de safrà

El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges, revela com cuinar a casa pèsols amb gambetes blanques de Vilanova i la Geltrú i suquet de safrà.

Ingredients

  • Pèsols
  • Gambetes blanques
  • Grans d’all (laminats però gruixuts)
  • Safrà
  • Oli d’oliva extra verge
  • Sal

Elaboració

  1. Per començar, poseu una olla amb aigua al foc, i quan bulli tireu-hi les beines dels pèsols, prèviament rentats. Hi heu d’aconseguir una infusió. Com més beines hi tireu, més potent de gust serà la infusió. Quan arrenqui el bull tanqueu l’olla perquè s’hi infusioni bé durant cinc o deu minuts. Un cop fet, reserveu-ho.
  2. En una altra cassola poseu-hi el safrà perquè s’hi torri sense cremar-se. Tot seguit poseu-hi oli d’oliva extra verge. Escalfeu-lo i poseu-hi els caps i les pells de les gambetes blanques. Remeneu-ho perquè hi vagi deixant gust, tot plegat.
  3. A mesura que les gambes van deixant gust a l’oli d’oliva, en notareu l'aroma.
  4. Tireu-hi una part de la infusió dels pèsols, que farà créixer el gust dels pèsols, de la gamba i del safrà. Remeneu-ho amb l’ajut d’una espàtula de fusta.
  5. Feu bullir el brou durant cinc minuts seguits, i després coleu-lo.
  6. Quan coleu el brou, aixafeu bé el contingut amb una maça de morter per extreure’n bé el líquid.
  7. Poseu el brou en un pot, afegiu-hi una mica més de safrà i tritureu-ho amb una vareta elèctrica. Reserveu-ho.
  8. Col·loqueu la resta d’infusió dels pèsols en una altra cassola, i bulliu-hi els pèsols. Aneu-los tastant per comprovar que estiguin tendres. Quan ho estiguin, retireu la cassola del foc.
  9. Per acabar, poseu una paella al foc perquè s’escalfi. Tireu-hi un bon raig d’oli d’oliva extra verge.
  10. Tot seguit, afegiu-hi els alls laminats però tallats de forma gruixuda perquè no es cremin. Els alls han de deixar el gust a l’oli.
  11. Poseu-hi les gambes, i sense coure-les massa poseu-hi una mica de sal, afegiu-hi el suquet de safrà i acabeu amb els pèsols acabats de bullir.
  12. Deixeu-ho coure tot junt uns minuts. I ja estarà.

Bon profit!

 

 

 

stats