Tortell de Reis per fer a casa
03/01/2018
2 min
BarcelonaEl professor i pastisser Alberto Barrero, de l'Escola de Pastisseria de Barcelona, revela per als lectors de l'ARA com es prepara a casa el millor tortell de Reis artesà i gustós.
Per a 12 porcions:
- 310 g farina de força
- 15 g de llevat fresc
- 50 g de llet
- 3 ous
- 35 g de sucre
- 10 g de sal
- 35 g de mel
- 155 g de mantega
- Mantega per untar el tortell (segons el gust)
- Sucre llustre (segons el gust)
- Fruita confitada (segons el gust)
Per fer el massapà:
- 200 g de farina d'ametlla
- 200 g de sucre
- 1 clara d'ou
Barregeu la farina d'ametlla i el sucre, i després tireu-hi la clara d'ou. Ha de quedar una massa compacta. Ja teniu a punt el massapà. Reserveu-ho. Reserveu també 50 grams de la quantitat total de massapà que hàgiu fet.
Per fer la capa de sobre del tortell:
- 50 g de massapà reservat (en el pas anterior)
- 1 clara d'ou
Comencem l'elaboració del tortell:
- Aboqueu en un bol la farina, el llevat, els ous i la llet. Si teniu amassadora de pastisseria, la podeu fer servir per amassar els ingredients.
- Després aboqueu-hi el sucre. Heu de barrejar bé a mà tots els ingredients, perquè ha de quedar una massa compacta. Quan estigui feta la primera bola de massa, afegiu-hi la mel i la sal.
- Continueu treballant la massa. Per fer-ho poseu, si cal, una mica d'oli damunt del taulell de la cuina, perquè no s'hi enganxi la massa.
- Doblegueu sobre ella mateixa la massa del tortell. Feu-ne tants plecs com sigui necessari perquè la massa quedi llisa.
- Després poseu-la a la nevera durant 12 o 24 hores, perquè la massa ha de doblar el volum. Passat aquest temps, amb el volum de massa doblat, la torneu a amassar amb la mantega.
- Treballeu-la tant com faci falta, perquè quedi llisa i ben aglutinada. Quan ja està ben amassada, doneu-li una forma rodona.
- Poseu-la a la nevera, tapada amb un drap, perquè reposi la massa durant dues hores. Passat aquest temps, estireu-la amb l'ajut d'un corró i doneu-li una forma de rectangle. Per sobre, unteu-la amb mantega a punt de pomada (a temperatura ambient).
- Tot seguit punxeu-hi la figura del rei d'Orient i la de la fava a cada un dels extrems del massapà que teníeu reservat.
- Ara allargueu amb les mans el massapà, amb les figuretes col·locades, perquè quedi com un caneló.
- Després col·loqueu el rotlle de massapà a la punta de la massa del tortell, i aneu-la enrotllant com si es tornés a tractar d'un caneló ben farcit.
- Continueu-ho treballant perquè quedi allargat. Si cal, perquè no s'enganxi damunt del taulell, poseu-hi oli d'oliva. Poseu-ho dins d'una plata de forn.
- Després feu una rotllana al caneló fet de massa de tortell farcit de massapà i enganxeu-ne les puntes. Per fer-ho, obriu-ne una i introduïu-hi l'altra punta a dins, com si es tractés d'una tanca.
- Ara torneu a agafar més massapà del que teníeu reservat, que heu d'haver rebaixat amb clara d'ou perquè quedi més líquid, i poseu-ne per sobre del tortell. Amb aquest pas aconseguireu que el tortell de Reis tingui una crosta ben gustosa.
- A sobre de la capa de massapà poseu-hi la fruita confitada al vostre gust: taronja, cireres, pera i meló.
- Deixeu-ho reposar tot plegat en un lloc calent, durant tres hores ben bones, tapat amb un drap, perquè ha de doblar volum. Abans de posar-ho dins del forn, poseu-hi per sobre sucre llustre. Dins del forn hi ha de ser a 190 graus durant 20 minuts.