Mengem 02/01/2021

Com es fa el tortell de Reis? Recepta del pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier Barcelona

Us expliquem com preparar-lo a casa pas a pas

Trinitat Gilbert Martínez
2 min
Com es fa el tortell de Reis? Recepta del pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier Barcelona

L'Atelier Barcelona

Tortell de Reis

Ingredients per a un tortell per a 6 persones

Taronja confitada

Cireres confitades

Sucre perlat

Comenceu barrejant la farina amb el llevat, i tot seguit poseu-hi l'aigua. Amasseu-ho tot junt fins que en resulti una massa homogènia. Quan la tingueu, deixeu-la en repòs durant una hora sencera perquè dobli el seu volum.

Passada l'hora, amb la massa augmentada, seguiu amassant-la.

A la massa mare, afegiu-hi la farina, el sucre, la sal, els ous, la llet, les pells ratllades de llimona i taronja i l'aiguanaf.

Barregeu-ho i pasteu-ho durant deu minuts.

Al cap de deu minuts de pastar-la, que tindreu una massa elàstica, afegiu-hi la mantega, tallada a daus. I acabeu-la de pastar.

Quan la mantega hi estigui ben incorporada, deixeu la massa en repòs i tapada durant deu minuts.

60 g de sucre de llustre

60 g d'ametlla en pols

15 g de clara d'ou

Barregeu el sucre de llustre amb l’ametlla i la clara, fins que obtingueu la textura de massapà.

Per continuar amb la recepta, al taulell de la cuina o a la fusta tireu-hi farina perquè no s'enganxi, poseu-hi la farina i estireu-la amb les mans. Poseu més farina per sobre de la massa, tombeu-la, i estireu-la per donar-li forma rodona.

Tot seguit, poseu-hi el massapà, que haureu estirat prèviament en forma de caneló.

En cada extrem del massapà, poseu-hi una o dues figures de Reis d'Orient i una fava. Feu-ho als extrems oposats del massapà. Tot seguit, doblegueu la massa del tortell per damunt del massapà.

Ara tocarà fer un forat enmig de la massa, i estireu-lo cap a fora del tortell.

Estireu-la una mica, tota la massa, i doneu-li bé la forma rodona.

Poseu-la en una safata d'anar al forn.

Amb l'ajut d'un pinzell de cuina, mulleu la massa amb aigua.

Introduïu el tortell durant una hora dins del forn, que ha d'estar apagat, sense cap temperatura, perquè el tortell ha de doblar el volum.

Passada l'hora, el tortell ja haurà fermentat.

Pinteu-ne ara la superfície amb un rovell batut, i llavors hi podreu col·locar al damunt la fruita confitada: taronja, cireres i, per acabar, el sucre perlat.

Fornegeu-lo a 190º durant quinze minuts.

Bons Reis!

stats