Receptes
Postres 27/10/2022

Panellets de pinyons: com fer-los a casa amb èxit i de forma fàcil

Us proposem preparar panellets sense patata ni moniatos amb el pastisser Miquel Guarro

3 min

Ja fa uns anys que els panellets han assolit uns preus que els converteixen en tot un luxe. Enguany no és una excepció, i és per això que us portem la recepta original, amb els panellets de massa de massapà i els pinyons, perquè els pugueu fer a casa. Per garantir que ens surtin tan bons com a la botiga, ens ajuda el pastisser Miquel Guarro. Aquí teniu la llista per preparar 18 panellets a casa i celebrar la castanyada com toca. Si també voleu provar altres opcions, com ara fer panellets de xocolata o amb forma quadrada, us ho expliquem aquí.

Ingredients per a 18 panellets

  • 100 g de sucre llustre
  • 1 beina de vainilla fresca (o bé pell de taronja o altres aromàtics)
  • 250 g de farina d’ametlla
  • Un polsim de sal
  • 20 g de mel de mil flors
  • 45 g de clara d’ou pasteuritzada (a temperatura ambient)

Per al guarniment

  • 2 clares d’ou
  • Pinyons del país

Per pintar-los

  • 1 ou
  • Una mica de mel

Elaboració

  1. Coleu el sucre llustre perquè caigui damunt d’un bol. És important aquest pas, tamisar-lo, perquè no ha de quedar cap grumoll.
  2. Un cop tamisat el sucre, talleu la vainilla fresca per la meitat, agafeu-ne la polpa interior, i col·loqueu-la al bol.
  3. Tot seguit, poseu-hi la farina d’ametlla, un polsim de sal, mel de mil flors i la clara d’ou, que ha d’haver estat a temperatura ambient.
  4. Barregeu els ingredients a poc a poc, amb l’ajut d’una llengua pastissera. Heu d’aconseguir una massa homogènia.
  5. Acabeu de treballar la massa amb la mà. Feu-hi tombs per damunt de la mateixa massa. Heu de treballar-ho bé amb les mans durant uns cinc minuts, perquè tots els ingredients estiguin ben amalgamats.
  6. La textura resultant de l’amassat ha de ser tova, però no s'ha d'enganxar a les mans ni tampoc ha de quedar dura, perquè costaria mossegar-la.
  7. Doneu-hi forma de caneló, ben allargat.
  8. Ara dividiu-lo en porcions més o menys iguals. Podeu fer-ho de forma exacta, pesant cada una de les porcions, o podeu fer-ho a mà.
  9. Reserveu un tros de massapà per al final.
  10. Comenceu a fer les boles: col·loqueu el tros de massapà a les mans i doneu-hi forma rodona amb l’ajut de les dues mans. Heu de procurar que la massa no s’enganxi a les mans, per això és molt important que les mans no estiguin humides.
  11. Reserveu les boles.
  12. El massapà que heu guardat, poseu-lo dins d’un bol i afegiu-hi les clares d’ou, i barregeu-ho bé amb les mans, perquè heu d’aconseguir desfer tot el massapà fins que quedi una textura líquida. Esteu fent la “cola” amb què enganxareu els pinyons als panellets.
  13. Un cop està líquid, ja ho teniu preparat per arrebossar els panellets.
  14. En un altre bol, poseu-hi els pinyons del país. Empastifeu-vos el palmell de la mà amb la “cola”, poseu-hi enmig la bola del panellet, feu-hi una volta i, tot seguit, tireu el panellet dins del bol on hi ha els pinyons. Agafeu-lo de nou amb les mans, perquè us heu d’assegurar que els pinyons el recobreixen del tot.
  15. Un cop els teniu tots coberts, col·loqueu paper de forn en una safata de forn, i aneu-los col·locant de forma espaiada perquè hi passi l’aire.
  16. Barregeu l’ou i la mel en un bol, perquè quedin ben barrejats perquè amb aquests dos ingredients pintareu els panellets.
  17. Amb l’ajut d’un pinzell de cuina que sucareu al bol, aneu pintant cada un dels panellets de forma generosa. Aquesta pintura atorgarà un aspecte torrat als panellets, que serà molt atractiu. Atenció al punt de generositat del pintat, ha de ser generós, però tampoc no heu de fer una bassa a la base del panellet.
  18. Finalment, poseu la safata al forn a 210 °C durant quatre o cinc minuts. Ha de ser una cocció ràpida i a foc fort perquè es daurin per fora i quedin tendres per dintre.
  19. Passat aquest temps, traieu la safata del forn. Deixeu-los refredar. I ja estaran.

Bona Castanyada!

stats