25 dolços de tota la vida per passar millor el fred

Breu repàs d’algunes delícies que toca menjar durant els mesos més gèlids de l’any i que són patrimoni dels Països Catalans

nnn

El nostre calendari està marcat per diverses festes, religioses o populars, amb dolços de tota mena que tenen una forta càrrega simbòlica. Els panellets de Tots Sants, per exemple, neixen de les ofrenes i els àpats que es feien en record dels difunts al segle XVIII. Fem un repàs d’algunes delícies que toca menjar durant els mesos més gèlids de l’any i que són patrimoni dels Països Catalans.  

1.
Flaons de Figueres i de Torroella

Se solien menjar en aplecs i festes com el que encara es fa a l’ermita de Sant Pau de la Calçada, el tercer diumenge de febrer.

ttt
2.
Brunyols de l’Empordà

Se solen menjar per Quaresma, especialment el Divendres Sant, i es feien tradicionalment a les cases de pagès de la comarca.

brun
3.
Torró d’Agramunt

Elaborat a base d’una barreja d’avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d’ou, és un clàssic de les postres de Nadal.

uuuu
4.
Cristines de Sant Blai

Segons la tradició, es mengen per Sant Blai, el 3 de febrer, per protegir-se del mal de gola.

crcrcr
5.
Coca tapada de Sarroca

Es consumia tradicionalment per esmorzar el Divendres Sant.

crcrc
6.
Panoli

Es tracta d’una pasta en forma de galeta típica de la festa de Corpus de Barcelona.

panoli
7.
Sabre de Sant Pau

Tortell típic de Sant Pere de Ribes que es comercialitza al voltant de la festa de la conversió de Sant Pau, el 25 de gener.


sabre
8.
Menjar blanc de Reus

Un plat d’hivern i molt especialment de Quaresma. Es tracta d’una crema que té com a base la llet d’ametlles. 

blanc
9.
Galetes de Maginet de Tarragona

Galetes de neula en forma de vano que se solien preparar per Nadal. 

magi
10.
Rotllet del secret

Especialitat dolça que antigament es feia només per Nadal i el seu origen data de finals del segle XIX. 

rotllo
11.
Pastissets de moniato

Típics de la gastronomia de la Vall d’Uixó durant la tardor.

moni
12.
Torrons de Casinos

Aquest municipi valencià se situa al capdavant en la producció de torrons del Camp de Túria.


cansi
13.
Torta Cristina

Tot i que és tradició preparar-la per Nadal, en algunes poblacions es menja tot l’any.

iamt
14.
Panquemao d’Alberic

Característic de Pasqua i Setmana Santa, és un dolç molt popular a Alacant.

pan1
15.
Almoixàvenes de Xàtiva

Les postres de Xàtiva de pasta brisa que no poden faltar per Carnestoltes.

imat
16.
Torró de Xixona

És una Indicació Geogràfica Protegida d’una varietat de torró produïda al municipi de Xixona.

crc
17.
Torró d'Alacant

També conegut com a torró fort d’ametlles, és tot un símbol d’aquesta província valenciana.

tott
18.
Crespells

Pastes dolces de formes variades que es mengen tradicionalment a Mallorca per Setmana Santa

crespi
19.
Rubiols

Dolç tradicional mallorquí que se sol consumir durant la Setmana Santa. A Menorca també se’n fan, però són salats.

rubi
20.
Coca de llardons

Tradicionalment consumida el Dijous Llarder, antigament ajudava a encarar el període de dejuni de la Quaresma.


trre
21.
Bunyols de Quaresma

Fets a partir d’una base de farina que es fregeix en oli i després s’ensucra, també són anomenats bunyols de vent.

bru
22.
Tortell de Sant Antoni

Dolç d’aquesta festivitat, Sant Antoni Abat, que es menja generalment el diumenge anterior als Tres Tombs.

tort
23.
Tortell de reis

Un imprescindible del dinar del 6 de gener a les cases catalanes. La tradició mana que el paga qui troba la fava.

reis
24.
Neules

Se’n tenen referències des del segle XIII, tot i que llavors sembla que aquest dolç tan nadalenc tenia forma aplanada.


neu
25.
Panellets

Formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de Tots Sants.

panellets
Infografia al paper de l’ARA Diumenge
Font: Elaboració pròpia
stats