Ensaladilla de lluç de palangre i txangurro
La recepta del cuiner Marc Gala del restaurant Toc al Mar
El cuiner Marc Gala, del restaurant Toc al Mar, explica com preparar una amanida fresca, d'estiu, amb lluç de palangre i txangurro, que és la carn de la cranca de mar. D'amaniment, una maionesa casolana.
Ingredients per a 4 persones
- 250 g de patata monalisa
- Maionesa (oli d’oliva suau, ou, sal, pebre i vinagre)
- 2 ous durs tallats petits
- 1 lluç de palangre
- Txangurro (comprat bullit)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Per a la decoració (optatiu)
- Ous de truita o de salmó
- Cibulet
Elaboració
- Bulliu el lluç de palangre.
- Reserveu l’aigua de l’ebullició dins de l’olla.
- Quan el lluç sigui fred, separeu la carn, sense espines. Reserveu-la en un plat.
- A la mateixa olla on heu bullit el lluç, bulliu ara les patates de la varietat monalisa. D’aquesta manera aconseguiu que comencin a amarar-se del gust del lluç.
- Aixafeu també la carn del txangurro. Reserveu-la.
- Mentrestant, prepareu la maionesa. Poseu al got de la batedora oli d’oliva suau, un ou, sal, pebre negre i un raig de vinagre. Bateu-ho tot fins que n’obtingueu la textura de maionesa.
- Ara serà el moment de pelar les patates. Quedeu-vos la polpa i aixafeu-la ben aixafada.
- Ajunteu-la amb la carn del lluç de palangre, i ara poseu-hi també els dos ous durs, tallats a trossos petits.
- Aixafeu-ho tot ben aixafat amb l’ajut d’una forquilla.
- Poseu-hi ara una cullerada de maionesa, i torneu-ho a aixafar.
- Ara serviu-ho al plat.
- Tots els ingredients han d’estar ben aixafats. A l’hora de servir-lo, podeu posar al moment unes gotes de la maionesa que us haurà sobrat.
- I de decoració, de forma optativa, ous de truita o de salmó i una mica de cibulet.
- Amaniu-ho tot amb oli d’oliva verge extra, sal i pebre negre.
Notes
- Si no voleu comprar la carn del txangurro bullida, podeu comprar la cranca de mar, bullir-la i llavors treure’n la carn amb l’ajut d'uns cullers. És un procés més elaborat, però també és cert que, finalment, és més fresc.
- La decoració final de la maionesa la podeu posar amb l’ajut d’un biberó de cuina si en teniu.
Lluç
Aporta proteïnes d'un valor biològic alt, a més de micronutrients com el potassi, el fòsfor i el seleni, cosa que vol dir que millora el sistema immunitari i de retruc fa la funció d'antioxidant; és a dir, ajuda que no actuïn els radicals lliures, i per tant preveu l'envelliment.
Patates
Van arribar d’Amèrica, on els inques les cultivaven, i a Europa les van portar els conqueridors espanyols. Entre les seves propietats hi ha les vitamines C, A, B1, B2 i B6, i també minerals, com el potassi.
Ous
Menjar ous vol dir ingerir greixos saludables, a més de la desitjada i coneguda vitamina B12, que ajuda a fer funcionar correctament el sistema nerviós, i que, entre altres propietats, evita l'anèmia. Entre els minerals destaca el sodi i el zinc, que ajuden a tenir una bona immunitat.