Ensaladilla de lluç de palangre i txangurro
La recepta del cuiner Marc Gala del restaurant Toc al Mar
![Patates amb lluç de palangre](https://static1.ara.cat/clip/c94779bc-0438-43a7-bce4-30940f164cd1_16-9-aspect-ratio_default_1031749.png)
El cuiner Marc Gala, del restaurant Toc al Mar, explica com preparar una amanida fresca, d'estiu, amb lluç de palangre i txangurro, que és la carn de la cranca de mar. D'amaniment, una maionesa casolana.
Ingredients per a 4 persones
- 250 g de patata monalisa
- Maionesa (oli d’oliva suau, ou, sal, pebre i vinagre)
- 2 ous durs tallats petits
- 1 lluç de palangre
- Txangurro (comprat bullit)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Per a la decoració (optatiu)
- Ous de truita o de salmó
- Cibulet
Elaboració
- Bulliu el lluç de palangre.
- Reserveu l’aigua de l’ebullició dins de l’olla.
- Quan el lluç sigui fred, separeu la carn, sense espines. Reserveu-la en un plat.
- A la mateixa olla on heu bullit el lluç, bulliu ara les patates de la varietat monalisa. D’aquesta manera aconseguiu que comencin a amarar-se del gust del lluç.
- Aixafeu també la carn del txangurro. Reserveu-la.
- Mentrestant, prepareu la maionesa. Poseu al got de la batedora oli d’oliva suau, un ou, sal, pebre negre i un raig de vinagre. Bateu-ho tot fins que n’obtingueu la textura de maionesa.
- Ara serà el moment de pelar les patates. Quedeu-vos la polpa i aixafeu-la ben aixafada.
- Ajunteu-la amb la carn del lluç de palangre, i ara poseu-hi també els dos ous durs, tallats a trossos petits.
- Aixafeu-ho tot ben aixafat amb l’ajut d’una forquilla.
- Poseu-hi ara una cullerada de maionesa, i torneu-ho a aixafar.
- Ara serviu-ho al plat.
- Tots els ingredients han d’estar ben aixafats. A l’hora de servir-lo, podeu posar al moment unes gotes de la maionesa que us haurà sobrat.
- I de decoració, de forma optativa, ous de truita o de salmó i una mica de cibulet.
- Amaniu-ho tot amb oli d’oliva verge extra, sal i pebre negre.
Notes
- Si no voleu comprar la carn del txangurro bullida, podeu comprar la cranca de mar, bullir-la i llavors treure’n la carn amb l’ajut d'uns cullers. És un procés més elaborat, però també és cert que, finalment, és més fresc.
- La decoració final de la maionesa la podeu posar amb l’ajut d’un biberó de cuina si en teniu.
Lluç
Aporta proteïnes d'un valor biològic alt, a més de micronutrients com el potassi, el fòsfor i el seleni, cosa que vol dir que millora el sistema immunitari i de retruc fa la funció d'antioxidant; és a dir, ajuda que no actuïn els radicals lliures, i per tant preveu l'envelliment.
Patates
Van arribar d’Amèrica, on els inques les cultivaven, i a Europa les van portar els conqueridors espanyols. Entre les seves propietats hi ha les vitamines C, A, B1, B2 i B6, i també minerals, com el potassi.
Ous
Menjar ous vol dir ingerir greixos saludables, a més de la desitjada i coneguda vitamina B12, que ajuda a fer funcionar correctament el sistema nerviós, i que, entre altres propietats, evita l'anèmia. Entre els minerals destaca el sodi i el zinc, que ajuden a tenir una bona immunitat.