Receptes 26/11/2021

Com es fan els moniatos amb arengades i vinagreta de magranes? Recepta del cuiner Valentí Mongay

El cuiner del restaurant La Salseta de Sitges explica com preparar a casa una recepta amb ingredients de tardor

2 min
Moniatos amb arengades i vinagreta de magranes

Us expliquem com preparar a casa una recepta amb moniatos, arengades i vinagreta de magranes. Ens la revela el cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges.

Ingredients per a 4 persones

3 moniatos

2 arengades

Oli d’oliva verge extra

Sal

Per a la vinagreta

1 magrana

Vinagre de malvasia

Avellanes

Oli d’oliva verge extra

Per a la decoració del plat

Enciam de fulles de roure

Elaboració

Ruixeu els moniatos amb oli d’oliva. Feu servir, si podeu, un recipient de vidre de pírex, que va molt bé per coure aliments al forn. Poseu-los-hi durant quinze o vint minuts a 180º.

Passat aquest temps, traieu-los del forn, deixeu-los refredar i, tot seguit, peleu-los. Aixafeu-los amb l’ajut d’una forquilla, perquè quedi tot plegat com una pasta. Ara és el moment de salar-los, i també d’aprofitar l’oli d’oliva verge extra que us ha quedat a la safata del forn i d’afegir-n'hi una mica més. Reserveu-ho.

Prepareu les arengades. Mireu que no provinguin del fons de la bota, perquè si no serien ràncies. Escateu-les amb un ganivet. Si ho feu sota de la pica, amb un raig d’aigua, us anirà millor, perquè no embrutareu gaire el taulell de la cuina. Un cop fet, filetegeu-les i traieu-ne les espines del ventre. Talleu els filets a trossos regulars i aneu-los posant en un bol amb aigua mineral. Deixeu-los-hi fins que tinguin el punt de sal que us agradi. Amb vint minuts, per exemple, ja estaria bé.

Passats els vint minuts, escorreu els trossets d’arengada i col·loqueu-los en un recipient amb oli d’oliva verge extra. D’aquesta manera s’hi conservaran durant uns quants dies, perquè la sal i la cobertura d’oli faran que s’hi mantinguin una bona setmana.

Per preparar la vinagreta

Partiu per la meitat la magrana i desgraneu-la amb una cullera, amb la qual anireu picant la pell perquè els grans caiguin en un bol. Traieu la part groga de la magrana, que són les fibres i amarguegen. Poseu-hi una mica de vinagre, com el de malvasia, que és força dolç. També un raig d’oli d’oliva verge extra. Remeneu-ho. I ara serà el torn de les avellanes, trossejades a quarts. Remeneu-ho.

Per muntar el plat

Per muntar el plat, feu servir un cèrcol metàl·lic. Al centre hi ha d’haver el puré de moniato. Repartiu-ho amb una cullera. Traieu-ne el cèrcol. I ara poseu-hi per sobre els trossos d’arengada, que poden anar pel voltant del plat i pel mig. Una mica d’enciam de fulles de roure (o l’enciam que més us agradi). I el punt final serà la vinagreta. Poseu-l'hi amb força quantitat. I ja estarà.

Bon profit!

stats