Esmorzars de forquilla
Receptes 29/10/2022

El mapa dels esmorzars de forquilla de Catalunya, l'eina que vol desbancar els 'brunchs'

La iniciativa és del periodista Albert Molins, que la va impulsar per primera vegada el setembre del 2020 i aquesta setmana l'ha ampliat fins a arribar a 600 establiments

2 min
La truita de patates pot ser un dels plats de què es compon l'esmorzar de forquilla

"L'esmorzar sempre m'ha agradat", explica el periodista Albert Molins Renter, impulsor de la idea del mapa interactiu dels esmorzars de forquilla i cap de societat del diari La Vanguardia. "M'interessa la litúrgia de què es compon, la tassa on ens agrada prendre el cafè a casa, l'ordre en què mengem, primer salat, després el dolç o bé a l'inrevés", comenta Molins, que assegura que, quan és fora de casa, per exemple en un hotel, dedica una estona per observar ("que és el que ha de fer sempre un periodista") què menja per esmorzar la gent. El setembre del 2020, cansat de veure com la moda dels brunchs s'implantava a casa nostra ("a Barcelona, ho veia a tot arreu"), va crear un mapa perquè, de manera col·laborativa, la gent situés els llocs on es podia fer un bon esmorzar de forquilla als Països Catalans.

Dilluns passat, el periodista va fer un tuit al compte de Twitter que alimenta Esmorzars de Forquilla en què explicava que volia actualitzar-lo. "Dilluns, quan vaig fer el tuit, tenia 469 llocs situats al mapa; aquest matí [divendres] ja n'hi havia 649, però és que, a més, entre dilluns i divendres el mapa ha tingut més de 500.000 visites", diu Molins, que també ha creat la pàgina web Esmorzars de forquilla amb què ha vinculat el mapa. El mateix dilluns, 24 d'octubre, Molins va haver de fer un tuit per dir que el mapa interactiu Esmorzars de Forquilla no era una central de reserves per anar a menjar als establiments que hi apareixen.

El tuit que va escriure el periodista Albert Molins per explicar que reprenia el projecte del mapa interactiu dels esmorzars de forquilla

La bona acollida de la idea, Molins la interpreta molt positivament. "Vol dir que interessa" i que no tot està perdut malgrat la proliferació de modes que aporten altres noms per a un àpat molt tradicional, el que necessita una forquilla, un ganivet i una bona cuina. "Tot és col·laboratiu, perquè el mapa s'ha difós, i tothom hi pot anar situant els locals que coneix, per això explico que tothom el pot compartir", diu el periodista, que és un agitador nat. "Una vegada vaig intentar fer un mapa interactiu de llocs de pollastre a l'ast, però no va funcionar", ha dit també a Twitter.

Seguint el fil de la col·laboració, el periodista acaba de crear un apartat de ressenyes automàtiques, vinculades a l'establiment situat al mapa, perquè aquells que coneixen els locals recomanats hi puguin dir la seva. El cas és que al mapa hi ha els llocs, però no hi havia explicacions sobre les especialitats ni tampoc sobre les valoracions del menjar, i per això Albert Molins, que també alimenta el blog Reflexiones de un gastrónomo angustiado, ha vist que cali crear-lo.

I si tot plegat funciona, que aquesta setmana s'ha vist clarament que sí, el periodista ja en té altres de pensades, com la de les rutes. "Jo vaig tirant hams, a partir de les inquietuds que tinc, i miro a veure si funcionen".

La idea dels mapes interactius és un recurs molt útil a l'hora de buscar establiments especialitzats. Al diari ARA el vam impulsar amb les millors pastisseries per anar a comprar la coca de Sant Joan, idea que també es va transformar en un concurs, en col·laboració amb el programa La Tribu de Catalunya Ràdio.

El mapa interactiu dels esmorzars de forquilla
stats