Lasanya d'estiu de rap, com cuinar-la? La recepta de Carme Ruscalleda

La cuinera de Sant Pol de Mar explica com preparar-la a casa

Carme Ruscalleda. Lasanya d'estiu

La cuinera Carme Ruscalleda explica la manera de cuinar una lasanya verda farcida de rap, un plat que recomana sobretot per a l'estiu, per menjar-lo fred.

Lasanya d’estiu amb rap

 Per a 4 racions:

  • 12 plaques de lasanya precuites
  • 400 g de talls de rap, d’1 cm de gruix (sense l’espina)
  • 1 gra d’all i julivert picat
  • 50 g d’olives d’Aragó, a talls, sense el pinyol
  • 50 g d’olives sevillanes, a talls, sense el pinyol
  • 100 g de pebrot del piquillo, tallat a daus menuts
  • 250 g de formatge tipus mató
  • Sal i pebre

Per a la salsa verda

  • Les fulles de 4 branques de julivert ben tendre
  • 1 cullerada de mostassa de Meaux
  • 200 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 100 ml de llet
  • Sal i pebre

Per posar sobre la lasanya

  • Parmesà ratllat fi  
  • Ratlladura fina de llima

Elaboració

  1. Comenceu preparant les plaques de la lasanya. En una safata ampla i gran, tireu-hi aigua calenta i poseu-hi les plaques dins perquè s’hidratin durant 15 minuts, que quedin ben begudes i que no s’enganxin. Aneu-les movent. Compteu tres plaques per persona: per tant, en seran 12.
  2. Mentrestant, poseu una paella al foc i quan estigui calenta, tireu-hi un raig d’oli i poseu-hi el rap, prèviament salpebrat. Coeu-lo volta i volta. Quan ja estigui una mica daurat retireu-lo. Deseu-lo en un bol perquè es refredi. A la mateixa paella on heu daurat el rap, i just quan apagueu el foc, feu-hi un sofregit amb l’all i julivert i, si cal, una mica d’oli.
  3. Ara serà el moment de preparar la salsa, la lactonesa, una maonesa amb llet, a temperatura ambient. Al got de la batedora ajunteu-hi la llet, el julivert, la mostassa i una punteta de sal i pebre. Tritureu-ho tot molt bé. Després, tireu-hi els 200 ml d’oli d’oliva. Torneu-ho a triturar però mirant que la batedora comenci de baix i aneu-la fent pujar lentament. Sobretot, paciència i lentitud. Heu d’aconseguir una textura de maionesa.
  4. Quan hagin passat els quinze minuts necessaris per hidratar les plaques, retireu-les i col·loqueu-les sobre un drap sec.
  5. Tot seguit, aneu tallant el rap a trossets molt petits i deixeu-los en un plat. Al bol on teníeu el rap per refredar hi haurà quedat un suc: tireu-hi el sofregit d’all i julivert i el mató i remeneu-ho tot. Un cop ben remenat, tireu-hi els daus petits de rap, el pebrot del piquillo, les olives negres i les sevillanes. Tombeu-ho delicadament perquè és el farcit de la lasanya d’estiu. A la mescla del farcit també hi podeu posar una mica de sal i pebre. Al mateix bol on heu fet el farcit podeu fer-hi quatre parts, tantes com persones.
  6. En una safata, poseu-hi a la base la lactonesa i a sobre les plaques de la lasanya. I per sobre de la placa de la lasanya, el farcit que heu preparat. Tanqueu el farcit amb una placa i, per sobre de la placa, poseu-hi la salsa verda i perfumada. Escampeu-la bé per sobre de cada lasanya.
  7. I el toc final, el perfum: ratlleu-hi una llima i també formatge. Podeu desar-la a la nevera o menjar-la tot seguit.
  8. Bon profit!
stats