Gelats d'alta volada
Una idea de Jordi Roca que convenç el Joan i el Josep, i que tots tres perfilen. El germà petit volia recórrer els carrers de Girona amb un carro de gelats. Els grans s'hi van apuntar i hi han donat forma amb una gelateria, amb el nom Rocambolesc. "La normativa de la venda ambulant era massa complicada", expliquen
Els hi deia dia sí i dia també. "Me n'aniré a vendre gelats", advertia el Jordi al Joan i el Josep. Jordi Roca, el petit de la família d'El Celler de Can Roca, és un entusiasta de les postres gelades i va encomanar la passió als dos germans grans. La gelateria Rocambolesc, al carrer de Santa Clara, n'és el resultat.
Els orígens dels gelats els explica al llibre El secreto de los helados el gelater artesà Angelo Corvitto. La hipòtesi és que "els va introduir Marco Polo a Europa després de viatjar per la Xina". El cert és que van ser els àrabs, continua Corvitto, els que van preparar, a Sicília, una barreja de suc de fruites, mel i neu recollida a l'Etna, que van batejar amb el nom de sherbet. Menjar-ne "era un privilegi reservat per a les classes benestants". El 1660 el sicilià Procopio dei Coltelli inaugurava a París el Cafè Procope, i es convertia en el primer punt de venda fix de gelats, a més de cafès, esclar. Ara bé, perquè el gelat es popularitzés, va haver de passar de París als Estats Units: un segle. Quan hi arribava, al segle XVIII, ja havia aconseguit l'èxit.
En la gastronomia popular, el gelat sempre hi és present. La indústria hi ha ajudat amb els crocants i les Conteses, recorda Josep Roca. En canvi, semblava que tingués prohibida l'entrada en la cuina d'alta volada. Per què? "El Jordi sempre ha apostat pels gelats artesans; al restaurant n'hem tingut de diferents variants, i ara amb Rocambolesc els donem tot el protagonisme", explica el Joan.
Com la llana dels xais
Cada germà agafa un gelat. El Jordi tria el gelat làctic, fet de llet i recuit d'ovella. És la nineta dels seus ulls. L'ha acabat amb un núvol de sucre, "que imita la llana dels xais", precisa. El germà gran, el Joan, llepa el de xocolata negra, guarnit amb Peta Zetas, fava de cacau garapinyada, cookies de cacau i cobertura de xocolata, que l'entusiasma. El Josep, el del mig, prefereix el de poma al forn, fet amb pomes de Girona cuites al forn, guarnit amb poma fresca, poma caramel·litzada i galeta de mantega. "És la recepta de la mare", comenta.
Els gelats els preparen al restaurant, a El Celler de Can Roca. Els transporten al Rocambolesc en líquid i, amb unes màquines d'alta precisió, es converteixen en gelats en el moment de servir-los. Els preus "són populars", coincideixen els germans. El cornet costa 2,75 euros; amb afegits, 3,30 euros; en terrina amb afegits, com el que menja el Jordi, 3,75 euros.
Jordi Roca s'ha inspirat en Los inventos del TBO i en la pel·lícula Charlie i la fàbrica de xocolata de Tim Burton per decorar el Rocambolesc. Els colors, les lletres escrites sobre els miralls, l'enginyosa bicicleta en què caben els tres germans asseguts i les canonades de colors és una bona amalgama de les dues fonts, el TBO i Tim Burton. Al Jordi li agrada el món oníric i el de la imaginació i, a més, pensava que els gelats hi esqueien de meravella. Justament, en aquest punt, també va convèncer els seus germans grans.
..........................
3 propostes:
1. De postres, perfum
Els Roca han convertit unes postres en perfum. És el Núvol de Llimona, inspirat en la flaire d'una magdalena de llimona sucada en un bol de llet.
2. Temps de flors
El sorbet de taronja, mel, flor de tarongina, gessamí, calèndula i pètals de flors amb núvol de sucre és el gelat inventat per al Temps de Flors de Girona.
3. Al teu gust
Les 6 varietats de gelats de Rocambolesc s'ofereixen en cornet o en terrina. Aquest és el de vainilla, pessic de xocolata, cruixent de caramel i salsa de xocolata.