Com es fa l'escudella de Nadal amb galets farcits? Recepta del cuiner Salvador Brugués

Us expliquem com preparar a casa la tradicional sopa de verdures, carn i llegums

Com es fa l'escudella de Nadal? Recepta del cuiner Salvador Brugués
Trinitat Gilbert Martínez
19/12/2020
2 min

El cuiner Salvador Brugués Fontané ens revela com preparar a casa la tradicional escudella de Nadal, i detalla també com farcir els galets de carn.

Escudella de Nadal

Ingredients per a 4 persones

  • Carns
  • 250 g de cuixa de gallina
  • 250 g de jarret de vedella
  • 150 g de botifarra negra
  • 2 ossos d'espinada de porc salats
  • 2 ossos de vedella (d'espinada o de genoll)
  • 1 os de pernil
  • 150 g de cansalada
  • Verdures
  • 1 porro
  • 3 pastanagues
  • 80 g de mongeta blanca (deixeu-la en remull el dia abans)
  • 2 cebes
  • 2 naps
  • 2 xirivies
  • 4 patates
  • 200 g de galets

Per farcir els galets i per fer la pilota

  • 500 g de carn picada (1/2 de porc i 1/2 de vedella)
  • 3 alls
  • Julivert
  • 1 ou

Elaboració

  1. En una cassola amb aigua freda, col·loqueu-hi les carns, les patates, les cebes, els porros, les pastanagues i la xirivia, tot pelat. I les mongetes blanques, remullades. Porteu-ho a ebullició durant dues o tres hores, i durant aquest temps aneu-ne extraient el greix i l'escuma amb l’ajut d’un cullerot.
  2. Mentrestant, en una altra cassola a part, bulliu els galets. No els feu del tot, sinó que feu-los una precocció d'uns deu minuts, perquè els acabareu de fer més tard.
  3. Salpebreu la carn picada i tireu-hi també all i julivert, prèviament picat, i un ou. Remeneu-ho amb l’ajut d’una pala de fusta.
  4. Passat el temps, coleu una part del brou de verdures i carn. I deixeu-ho en una cassola nova. Reserveu-ho.
  5. Un cop tingueu els galets precuits, farciu-los de la carn picada, que haureu col·locat en una màniga pastissera o bé en una bossa, a la qual tallareu una punta per anar farcint un per un els galets. Reserveu-los.
  6. Per fer la pilota, agafeu amb les mans la resta de la carn picada, doneu-hi la forma que vulgueu amb les mans, i després passeu-la per farina. Tradicionalment, les pilotes de l’escudella s’han fet de forma tubular. Un cop les tingueu fetes, col·loqueu-les dins de l’olla on esteu bullint les verdures i la carn.
  7. A l’hora de servir, poseu en una plata les verdures i el llegum. En una altra, les carns.
  8. I acabeu de coure els galets.
  9. Ja els podreu col·locar tots dins amb el brou, en una sopera. I ja estarà tot.

Bon profit!

stats