Successos

Roben 10.000 litres d'oli d'oliva valorats en 70.000 euros a Olis Bargalló

És la segona vegada que els lladres entren a l'empresa, però la primera que aconsegueixen endur-se el producte

3 min
Magatzem d'Olis Bargalló, situat a Castellví de Rosanes

Els delinqüents van saber anul·lar l'alarma i burlar els sistemes seguretat de l'empresa Olis Bargalló, al polígon industrial de Castellví de Rosanes: va ser un robatori sofisticat. Hi van accedir la nit de diumenge a dilluns amb un camió i van carregar palets de garrafes i ampolles d'oli verge extra. A més, es van endur la caixa forta del magatzem. En total, Quico Bargalló calcula que els delinqüents han robat 10.000 litres d'oli d'oliva, que al mercat estarien valorats en més de 70.000 euros. “Sabien el que es feien perquè només van triar un dels tipus d’oli d’oliva, el verge extra”, explica Bargalló, que expressa la desolació que l'equip va sentir dilluns a les set del matí quan es va posar a treballar. “Les cadenes estaven serrades, les alarmes no funcionaven i a mesura que entràvem dins la fàbrica ens trobàvem els espais buits de garrafes i ampolles de vidre”, diu el productor i distribuïdor d’Olis Bargalló.

Francesc Bargalló alerta restauradors i àrees de venda d'alimentació que l'oli robat es podria posar a la venda per vies il·legals.

L'empresari ha denunciat els fets als Mossos d'Esquadra, que han començat la investigació a partir de les imatges de les càmeres de seguretat. Bargalló opina que les ampolles d’oli d’oliva robades podrien posar-se a la venda al mercat negre a un preu més baix que l'oficial, que oscil·la entre els 10 i els 12 euros el litre. Per aquest motiu, alerta "els restauradors i establiments d’alimentació" amb els quals treballen, especialment, "d’aquesta possible venda fraudulenta que hi podria haver dels olis d’oliva verge extra Bargalló". Tot i que Bargalló sosté que això és el que podria passar, la situació podria ser encara més rocambolesca. "Podria ser que buidessin el contingut dels envasos i omplissin altres ampolles", diu Bargalló. Aquesta pràctica, però, ja seria més difícil de detectar. Sigui com sigui, "comprar l’oli en els distribuïdors oficials és l’única recomanació" que es pot fer, diu l'empresari.

Des de l’estiu passat, quan la sequera va fer preveure una collita escassa d’oliva a la tardor i es va anunciar que el preu s’enfilaria fins als 10 euros, l’oli d’oliva s’ha acostat més que mai a l’expressió "or líquid", amb què tradicionalment s’havia anomenat el petroli i que ara l'oli ja s'ha fet seva. Cal afegir que l’oli d’oliva s’ha convertit en aliment inabastable per a bona part de la població segons les dades de consum del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que apunta que el consum de l’oli d’oliva ha caigut més del 34% en un any, al contrari del de gira-sol, que s’ha venut gairebé un 21% més.

Sigui com sigui, el robatori d’oli d’oliva verge extra Bargalló s'equipara al d’ampolles de vi de prestigi que restaurants i distribuïdors pateixen. El cas més recent és el que ha denunciat el restaurant de París Tour d’Argent, conegut pel seu plat d’ànec a la premsa, que explica que ha patit un robatori d'ampolles de vi valorades en 1,5 milions d'euros, entre les quals hi havia ampolles del celler Domaine Romanée Conti. El curiós d’aquest cas, diferent d'altres robatoris que han tingut lloc a l’estat espanyol, és que el restaurant no ha trobat cap indici del robatori en el sentit de forcejament de portes o trencament d’alarmes. La descoberta s’ha fet durant l'inventari de les 300.000 ampolles del celler del restaurant, una tasca habitual. La policia ja ha començat la investigació, com explica el diari francès Le Parisien.

stats