Alimentació

Els millors productes gurmet de la gastronomia catalana

El clúster Catalonia Food Retail premia Mallart Xarcuters Artesans, La Granja, Carolina Honest i Can Garriga

Esl guanyadors de la Nit Gourmet amb les autoritats.
3 min

Vilablareix (Gironès)Els principals elaboradors, fabricants, representants de centres de recerca, gastrònoms i empresaris del sector alimentari català s'han reunit aquest dimecres 4 d'octubre al restaurant Mas Marroch dels germans Roca, a Vilablareix, per celebrar la vuitena edició de la Nit del Gourmet Català. L'acte, organitzat pel clúster Catalonia Food Retail, ha premiat les millors propostes de l'any dins del sector agroalimentari, en matèria de sostenibilitat, valor compartit, creixement i innovació. També s'ha exposat i degustat als jardins del restaurant una mostra dels millors productes dels productors associats al clúster gastronòmic de Catalunya.

El premi al creixement empresarial, dedicat a reconèixer les estratègies més potents d'expansió a través de projectes d'innovació, ha valorat la tasca de Mallart Xarcuters Artesans, una marca de la Fundació Mas Albornà, que integra persones amb discapacitat psíquica i trastorns mentals. La firma d'embotits ha recuperat aquest curs la recepta centenària del paté de la Llacuna, conegut popularment com a pa de fetge, i també ha llançat al mercat un nou paté rústic de gall del Penedès, realitzat conjuntament amb els coneixements de la Fundació Alícia. Joan Clotet, gerent de la Fundació Mas Albornà, destaca: "A Mallart fem embotits amb component social i entenem la innovació com el procés d'agafar productes que ja fèiem però donar-los un aire modern, diferent i transformador".

Al centre, Marta Domènech, directora general de Turisme, i el cuiner Jordi Roca, a la Nit del Gourmet Català.

L'empresa La Granja, que aposta per la internacionalització de coques i dolços a països com el Regne Unit o l'Aràbia Saudita, ha rebut el premi al creixement empresarial a l'estranger per l'èxit dels seus nous aliments càrnics baixos en greixos saturats, sals i sucres. "És un reconeixement a la paciència i la constància, molt necessària en els mercats internacionals", diu Sergi López, subdirector de l'empresa.

Productes naturals i sense motlles

Així mateix, el premi valor compartit ha reconegut les galetes veganes Carolina Imperfectes, de la marca Carolina Honest, uns dolços integrals i sense sucres que busquen fomentar l'autoestima de la dona amb un discurs ecològic que reivindica els productes naturals, sense motlles, filtres ni prejudicis i amb un component benèfic. Helena Rodríguez, directora general de la marca, explica: “Carolina Honest és un projecte personal que parteix de les receptes del meu besavi per adaptar-les a una dieta saludable i ecològica d'avui en dia". I afegeix: "El premi també és una finestra per encoratjar les dones del món de l'empresa a tirar endavant projectes competitius i de qualitat".

Pel seu ús de nous sistemes de pasteurització amb circuits tancats d’aigua que permeten un estalvi de recursos, l'empresa de cremes i sopes ecològiques Can Carriga ha rebut el premi a la iniciativa sostenible. El propietari, Esteve Garriga, agraeix el guardó: "És un honor rebre un premi de la resta de companys del sector i la nostra creiem que, tot i les dificultats, és una aposta de futur".

Finalment, la nit del gurmet català també ha guardonat, a títol pòstum, el mestre torroner Àngel Velasco, de Torrons Vicens, referent del sector que va morir el passat mes de setembre.

L'acte ha comptat amb la presència del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, que ha volgut destacar la categoria i la importància del sector agroalimentari català: "Sou els màxims representants del nostre país; quan parlem al món sobre qui som, tots els vostres productes ho expliquen i transmeten de la millor manera".

stats