Concursos

El millor panettone artesà d'Espanya es troba a Torredembarra i Barcelona

La pastisseria Cal Jan ha revalidat el premi en la categoria de xocolata, que va guanyar el 2021, i el tradicional de fruita recau en Oriol Carrió

Adrià i Rafel Aguilera, guanyadors de la categoría xocolata del Concurs Millor Panettone Artesà de l'Estat 2025.
04/11/2025
2 min

BarcelonaÉs ja una tradició com l'encesa de llums de Nadal o la gent que espera les ofertes del Black Friday. Quan arriba el Gastronomic Forum de Barcelona també arriba el concurs per saber on podem trobar el millor panettone clàssic de fruites i el millor panettone de xocolata. Aquest any els guanyadors han estat, d'una banda, Can Jan a Torredembarra pel de xocolata (que ja va guanyar el 2021). Han recollit el premi Rafel i Adrià Aguilera (tiet i nebot). Segons Rafel Aguilera, és una bona notícia perquè tenen "nòmines a pagar i és una recompensa pel treball que es fa i per la feina artesana", i ha volgut recordar que "el panettone no perdona", fent referència a la dificultat de fer-ne un de bo. Cal Jan neix l’any 2012, fundada pels germans Rafel, Siscu i Jordi Aguilera. L’any 2021 guanyen el mateix concurs i, dos anys més tard, Adrià Aguilera va ser seleccionat per representar Espanya al Campionat del Món de Panettone celebrat a Milà, on va aconseguir el subcampionat pel de xocolata i el tercer lloc pel tradicional.

D'altra banda, pel que fa al panettone de fruita, el premi ha estat per a Oriol Carrió i les seves dues pastisseries que té a Barcelona (al carrer Bailén i Provença, i aviat una fleca a Sagrada Família). Oriol Carrió, juntament amb la seva germana Anna, són la segona generació de pastissers i uns ferms defensors de la innovació basant-se en la tradició de la pastisseria catalana. Han estat els justos vencedors d'entre les 40 propostes que hi ha hagut en cada categoria.

Un jurat professional

El jurat ha començat a deliberar al matí i ha tingut en compte el sabor i també factors com l’olor, l’estructura de la molla, l’aspecte del glacejat i la forma. L'any passat qui va guanyar, i per tant aquesta edició no ha pogut participar com a concursant sinó com a jurat, va ser Toni Vera per la pastisseria Canal del carrer Muntaner i Calvet (que acaba de guanyar el concurs al millor croissant de mantega) i Felipe de Santa Cruz per la pastisseria Madeleine by Ferrieres del carrer Llull, en la categoria de xocolata. Totes dues a Barcelona. A banda d'aquests dos pastissers, la resta del jurat professional la conformaven el forner Ibán Yarza i el pastisser Ramón Morante, a més dels xefs Sergio i Javier Torres, entre d’altres. Segons un membre del jurat, "aquest any hi ha hagut molt nivell, però també alguns panettones amb molta vainilla", fent referència a alguna proporció que no era del tot correcta.

En la llista de guardonats en edicions anteriors trobem Vallflorida Xocolaters (2023); L’Atelier Barcelona i Panes Creativos (2022); Dolç par Yann Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (2021); Xocosave (2020); Cloudstreet (2019); Ochiai (2018); Oriol Balaguer (2017) i Dolç par Yann Duytshche (2016). El premi sempre s'ha quedat a Catalunya, on el consum no ha parat de pujar i on s'ha convertit en una tradició més pel que fa a les postres nadalenques. Lluny d'expulsar els torrons, senzillament s'hi ha afegit aquest dolç milanès. Segons el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Àngel Zaguirre, "no hi ha pastisseria que no en faci" i "la força del panettone és imparable". Una altra tradició que també hem sumat després de deu edicions d'aquest concurs és la cua que tindrà a partir de demà el guanyador.

stats