Gastronomic Forum Barcelona

Els millors panettones de l'Estat es troben a Barcelona, però en dues pastisseries diferents

La canya de cervesa més ben tirada la trobem a Roses i la millor pizza, a Tarragona

Els dos panettones guanyadors.
05/11/2024
4 min

BarcelonaEl Gastronomic Forum Barcelona és sinònim de premis i reconeixements. El que té sempre més ressò amb diferència (i per conseqüència veu incrementades les seves vendes) és el del dolç d'origen milanès que ha arrelat fort a Catalunya: el del millor panettone.

El millor panettone

En la novena edició el premi al millor panettone clàssic ha estat per a la pastisseria Canal del carrer Muntaner i Calvet i per a Toni Vera, que no ha pogut recollir el premi perquè estava fent un curs, ves per on, de panettones. Felipe de Santa Cruz, de la pastisseria Madeleine del carrer Llull de Barcelona, ha estat el guanyador en la categoria de xocolata. El pastisser ha dit que el guardó havia estat "inesperat" i ha agraït a Eric Ortuño, de la pastisseria Atelier, la seva formació en aquest món del panettone artesà.

Segons l'organització, el nivell dels panettones ha pujat, any rere any, gràcies a l'exigència del públic final. Com en les altres edicions, les dues categories s'han dividit entre el clàssic de fruites (llimona o cedre, taronja i panses) i el de xocolata negra o amb llet (amb un mínim d'un 40% de cacau). L'any passat es va donar el cas que, per primer cop, el guanyador de les dues categories va ser el mateix pastisser: Lluís Costa, de Vallflorida Xocolaters, de Sant Esteve de Palautordera. Els panettones sobrants d'aquesta edició s'han enviat a València, a través del Banc dels Aliments, per als afectats per la DANA.

Els guanyadors del millor panettone artesà en les dues categories.

Els premis Mercader

Els premis Mercader cada any atorguen reconeixements a la feina individual o col·lectiva en diverses categories. En la de cuina catalana ha estat in memoriam i no podia ser per a ningú més que per a Fermí Puig. A la categoria de cuina la guardonada ha estat Mariona Quadrada, per la seva tasca de recuperar receptes tradicionals del Baix Camp, els seus llibres i les seves classes de cuina. El premi de sala l'ha rebut Joan Juncà, de Ca l'Enric, a la Vall de Bianya, on amb el seu estil personal inconfusible fa sentir la gent com a casa. "El dedico a la gent de sala que sempre té un somriure i que aguanta els cuiners quan estan estressats", ha dit. També ha tingut unes paraules per a Fermí Puig i la seva "generositat amb els companys".

La categoria del vi ha estat per a la viticultura i l’oleïcultura ecològiques i per als valors d'inclusió social de la Cooperativa l’Olivera, que aquest any fa cinquanta anys. En la del camp, el reconeixement ha estat per a la feina heroica de la Cooperativa de Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre. Marcela Otamendi, del col·lectiu, ha dedicat el guardó "a les dones del sector primari i a les dones de la terra del fang". En la de pesca, s'ha reconegut la feina blava de l’associació d’Arts Menors Costa Brava. El premi Formació ha estat per a Jordi Butron, mestre de molts pastissers i creador de l'Escola Espai Sucre i del famós primer restaurant de postres en tot el món, que va tancar aquest estiu. Ha volgut dir dues coses: "Una. Jo soc professor i s'ha de tenir memòria, quan jo era a l'escola, Josep Mercader era un mite. Un dels creadors de la nova cuina catalana. I dues, no em jubilo, faré altres coses, donaré molta guerra, encara".

Per acabar, el premi comerç ha estat per a l'establiment centenari Cal Cabré 1910, de Vilanova del Vallès, i el de la sostenibilitat per al restaurant L’Algadir del Delta, de Joan Capilla, al Poblenou del Delta. Capilla ho té clar: "El sentit comú que m'han ensenyat mon pare, ma mare i ma iaia ara resulta que són casos d'èxit".

El plat favorit dels catalans

El plat favorit dels catalans aquest any se centrava en la categoria plats de mar. El guanyador són les sardines a la brasa de Santi Colominas, del restaurant de Begur Toc al mar. Les sardines ja van ser el plat més votat pel públic i ha quedat reforçat amb els vots del jurat professional. Al recollir el premi, Santi Colominas ha explicat que les sardines "no només ens agraden a nosaltres, sinó que la gent de fora les aprecia moltíssim. Francesos, belgues, holandesos... Es tornen bojos". I el seu secret, que les fan amb llenya d'alzina, i no amb carbó. En segon lloc, ha quedat Daniel Martínez i la paella de gambot amb costella i tòfona del restaurant El Casinet.

Una canya ben tirada i el millor pizzer

Els que són molt cervesers i valoren una canya ben tirada, cal que tinguin en compte els establiments dels guanyadors del 3r concurs de tiratge d'Estrella Damm. La cervesa més ben tirada (tant en copa com en got) ha estat per a Ingrid Turró, de La Fraternal, a Roses; s'ha endut un xec de 2.000 euros. El segon lloc, acompanyat d'un xec de 1.000 euros, ha estat per a Heidi Gabriela Novoa, del Bar Embassy, de Santa Perpètua de Mogoda. El tercer lloc i el xec de 500 euros, per a Marcos Guil, de Roho House, a Terrassa. Finalment, després de dos dies de concurs, el millor pizzer ha estat Matteo Grippo, un cuiner italià que regenta la pizzeria Aboccaperta a la plaça del Rei de Tarragona.

stats