Festí Fest, el festival sostenible per llepar-se els dits que organitza el diari ARA

Serà dissabte 14 i diumenge 15 de setembre a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm

ARA
3 min
Verdures del Parc Agrari del Llobregat, en una foto d'arxiu.
Dossier Catalunya, líder en alimentació ecològica al sud d'Europa Desplega
1
Catalunya és el mercat líder de l'alimentació ecològica del sud d'Europa
2
De pare a filla: 35 anys de ramaderia i agricultura ecològica a la falda dels Pirineus
3
Oli ecològic d’una parella d’economistes de Barcelona al bell mig de les Garrigues
4
“Es fan recomanacions dietètiques que no estan alineades amb les condicions del planeta”
5
Espanya, lluny del nord d'Europa en consum d'aliments ecològics
6
Festí Fest, el festival sostenible per llepar-se els dits que organitza el diari ARA
L'Editorial
Menjar sa i salvar el planeta

BarcelonaUn taco clàssic, típic mexicà. Però els ingredients no venen de tan lluny. Està fet de pollastre de Santa Perpètua, ceba de Palau d’Anglesola i tomàquet d’Alguaire. I per arrodonir el plat, un toc de vinagre de Cervera. O bé un pastís de formatge cremós fet amb formatge Urgèlia, de la DOP Alt Urgell-Cerdanya. Són algunes de les propostes que es podran tastar al Festí Fest, el festival gastronòmic sostenible que tindrà lloc a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm de Barcelona (Carrer Rosselló, 515) el dissabte 14 i el diumenge 15 de setembre.

Ser sostenible requereix més esforç, però no significa que no es puguin fer les coses, sinó que cal posar consciència en cada una de les decisions que es prenen. Així que l'ARA, conjuntament amb Fira Àpat, s’ha proposat organitzar una trobada per a aquells a qui els agradi descobrir nous productors i restauradors, o participar en alguna de les activitats gratuïtes com el tast de vins catalans maridat amb literatura, que impartiran l’escriptora Empar Moliner i la periodista Trinitat Gilbert. O bé aprendre com cuinar per evitar el malbaratament alimentari o descobrir productes de proximitat, com ara el fantàstic oli del delta de l’Ebre.

En total, 10 restauradors participaran en el festival, amb dues propostes per cap. Entre ells hi ha La Bikineria, el Bar Pimentel, les crestes de Dr. Zhang o el restaurant Fismuler. Són alguns dels que s’encarregaran de la part salada. Els famosos pastissos de formatge de Jon Cake i els premiats gelats de Sant Croi seran els titulars pel que fa a la part dolça. S’ha procurat que els restauradors escollits per crear l’oferta gastronòmica fossin projectes culinaris de Barcelona que oferissin plats amb ingredients de proximitat i de temporada, amb opcions vegetarianes i veganes i amb valors que inclouen el respecte pel medi ambient durant el procés d’elaboració. També hi participa amb dos plats Manioca Sense Gluten, perquè tothom tingui opcions atractives.

Una oportunitat per fer rebost

El Festí Fest també serà un espai per omplir el rebost amb productes fets a Catalunya i de manera artesanal. Hi haurà més de 40 parades on fer descobertes, com ara la sobrassada de Xesc Reina, les ostres catalanes de Sant Lluís, els formatges artesans de la Formatgeria Ireneu o la ginebra feta a Barcelona Rawal, el projecte d’un home nascut i crescut al Raval, precisament el mateix barri on hi ha la redacció de l'ARA.

Una de les principals preocupacions ha estat reduir la quantitat de residus que es generen en aquest tipus d'esdeveniments, per això s’han previst una sèrie de mesures per millorar-ne la gestió. Els gots són reutilitzables, es podran retornar i fer servir en pròximes edicions. Els plats, coberts i tovallons seran tots ells de materials compostables. S’ha eliminat tota la impressió d’entrades físiques, així com de tiquets per a les consumicions. Tota la venda es fa a través de la plataforma online 3cket.

Hi haurà papereres de separació de residus per part del públic assistent, principalment orgànica i envasos, ja que no hi haurà ni paper ni vidre. S'han habilitat espais per què els restauradors i expositors puguin separar i l’Agència de Residus de Catalunya s’encarregarà de la recollida i el compostatge. Els estands i el mobiliari estaran fets de fusta reutilitzada i reutilitzable en futurs festivals, així com part de la cartelleria, que s'ha dissenyat neutra per poder-la aprofitar. Petits canvis que de mica en mica van sumant.

Com que ser sostenible també implica tenir en compte els veïns, el festival s’ha dissenyat de manera que els escenaris on hi ha la gresca estiguin direccionats perquè molestin el mínim el veïnat. A banda, que s’incorporaran limitadors del nivell sonor als sistemes de so.

Entrades i col·laboradors

Per accedir al festival hi ha dos models d’entrades que ja es poden comprar per internet. La que val 9 euros i ja incorpora un plat valorat en 7 euros, i la que en val 22 i inclou un saldo de 20 euros per gastar. Això sí, els menors de 12 anys entren gratuïtament. El recinte obrirà les portes tots dos dies a les 12 del migdia i les tancarà a les 11 de la nit. Hi haurà música i activitats pensades per a la canalla.

A banda del diari ARA i la Fira Àpat, hi ha altres empreses i institucions que s’han sumat en l'organització d'aquesta primera edició del Festí Fest. Són Birba, Estrella Damm, Ametller Origen, AlterVego, BYD Quadis, Mercats Barcelona, Alimentació Gencat, Cacaolat, Kids&Us, Maheso, Torres, Artesans de l'Abel i Patates Piqué.

Dossier Catalunya, líder en alimentació ecològica al sud d'Europa
Vés a l’ÍNDEX
stats