Pastisseria

Dolços d'estrella Michelin, sense gluten i vegans, a la capital dels indigets

Eva Feliu inaugura a Ullastret la Pastisseria 1001, una proposta de postres creatives de molta qualitat i amb atenció als al·lèrgens

Eva Feliu, de la pastisseria 1001 d'Ullastret
3 min

Ullastret (Baix Empordà)A Ullastret, un dels pobles amb més història de Catalunya, capital ibèrica de la tribu dels indigets durant el segle VI aC, acaba d'obrir una nova pastisseria que apunta molt amunt. Es tracta de la Pastisseria 1001, d'Eva Feliu, just al costat de Recuits Nuri, un dels obradors més famosos d'aquest producte làctic tan típic de l'Empordà. Després de molts anys treballant i formant-se com a pastissera en grans restaurants amb estrella Michelin, com l'Aürt de Barcelona i el Bo.Tic de Corçà, Eva Feliu, nascuda a Ullastret i filla de la segona generació de Recuits Nuri, ha decidit aventurar-se amb el seu propi negoci. Un projecte a foc lent, pensat per elaborar postres amb total autonomia i llibertat, lluny de l'estrès de la capital i sense les obligacions dels horaris intempestius dels torns de nit en un restaurant. Tot just ha començat a funcionar aquest Nadal, amb les primeres proves per a amics i coneguts de torrons i pastissos. Ara, al febrer, Feliu ja ho té tot en ordre per inaugurar oficialment i començar a vendre al públic general.

La proposta és singular i interessant, de base tradicional però alhora creativa, feta amb productes de temporada, proximitat i molt curosa amb els al·lèrgens. Feliu és celíaca i s'ha format preparant postres aptes per a aquesta intolerància, així que a la 1001 tots els dolços són sense gluten, fets amb farina d'ametlla, arròs o cigró. A més, també hi ha opcions sense llet, sense fruits secs i veganes; totes molt ben aconseguides, aptes per a qualsevol client, ja que no es nota la diferència. L'ús moderat del sucre és l'altre gran denominador de les elaboracions de Feliu, atès que per endolcir d'una manera més saludable i menys embafosa utilitza la dolçor de fruites, verdures i tècniques modernes apreses als restaurants d'estrella. "Creativament, la meva etapa a l'Aürt i al Bo.Tic m'ha servit molt per acostar-me a ingredients i tècniques que normalment no s'apliquen a la pastisseria tradicional, com l'ús de moniatos o xirivies per rebaixar el sucre, o les tècniques amb inulina, un compost molecular de la fructosa, que ajuda que les postres siguin més agradables", explica Feliu.

Pastís de carabassa a la brasa, bombons de xocolata de Tanzània o gelat de remolatxa i pomelo

El local és petit, amb un disseny impol·lut i l'obrador a la vista. Al taulell s'hi pot trobar una varietat de pastissos, tant individuals com per compartir, la majoria amb textura de mousse, cremosa i esponjosa, base de galeta i tocs cruixents: un preparat de poma molt fi, un combinat de xocolates amb cobertura o una tartaleta amb carabassa a la brasa, crema de gingebre i cabell d'àngel, realment original, o el clàssic massini multicolor. També hi ha un assortiment molt complet de bombons i galetes de xocolata, amb varietats de cacau molt intenses provinents de Tanzània i l'Equador, taronja amarga i praliné. Igualment, hi ha una secció de gelats casolans, d'aquests amb la terrina enfonsada, gens inflats, amb gustos sorprenents com el de remolatxa i pomelo, o el d'espècies i pells de cacau, a més de les clàssiques de maduixa o fruits secs. Finalment, un assortiment de iogurts fets de Ca la Nuri amb toppings, compotes i melmelades. Tot plegat, mil i una elaboracions –i d'aquí ve el nom– que aniran canviant segons l'època de l'any. Ara bé, en aquesta pastisseria no hi ha ni croissants ni brioixeria pensada per al dia a dia, però sí que hi ha una barra i una terrassa per anar-hi a esmorzar o menjar-hi els dolços acompanyats d'un cafè d'especialitat.

Al mig, la tartaleta de carabassa a la brasa, de la Pasatisseria 1001.

En aquestes primeres setmanes, Feliu ha rebut el contacte d'algun restaurant de la zona per si li voldria fer assessorament en les postres o vendre-hi alguna elaboració, però la col·laboració encara no s'ha concretat, si bé és probable que en els pròxims mesos alguns dels dolços de la 1001 es puguin tastar a taula d'un restaurant.

Malgrat la qualitat i la sofisticació, cap de les propostes és excessivament cara, i menys en comparació amb altres pastisseries de la comarca, més tradicionals però igualment molt bones. "Suposo que al cap de setmana i les temporades de vacances d'estiu o Setmana Santa serà quan més gent vindrà, a Ullastret tenim molts turistes francesos i gent de Barcelona, però confio que amb aquesta proposta més inclusiva amb els al·lèrgens també interessarà la gent d'aquí", comenta Feliu. I acaba: "És cert que tothom té la seva pastisseria de referència i a vegades costa canviar, però crec que podem ser una bona alternativa per a tothom que vulgui tastar una cosa diferent en una ocasió especial".

stats