Xefs 01/06/2022

“Ruscalleda és una de les activistes en feminisme més importants del país”

El cuiner Ferran Adrià ho assegura en el documental 'Camí lliure', centrat en Carme Ruscalleda i en Raül Balam, que es projecta en el festival Cooking Films de Menorca

2 min
Carme Ruscalleda, a la rampa d'entrada de l'Hotel Mandarin Barcelona

El cuiner Ferran Adrià creu que “la cuinera Carme Ruscalleda és una de les activistes en feminisme més importants del país”. Ho explica en el documental Camí lliure, dirigit per Ángel Parra, que es projectarà demà, 2 de juny, al cinema Ocimax de Maó dins del festival Cooking Films 2022, i que es va estrenar el 2020 al Festival de Sant Sebastià. A Camí lliure, el cuiner Raül Balam també relata la seva addicció a l’alcohol i altres substàncies, i com la seva germana va fer veure als pares que el Raül tenia un problema, i com el va afrontar la família durant cinc anys.

El retrat íntim i familiar comença amb un restaurant Sant Pau que encara està obert, però que li queden pocs dies perquè es tanqui. Continua amb el que passa després, un cop està tancat. “Ara ens estem acostumant a ser una família normal, que pot menjar junta els diumenges”, diu Raül Balam en el documental, que mostra la figura més madura, creativa i respectuosa amb el llegat familiar. “És una persona d’èxit com la seva mare, perquè és molt creativa”, afirma el pare, Toni Balam.

La cuinera Carme Ruscalleda hi recorda com el 1988 va començar al Sant Pau amb un plat amb tres productes i dues tècniques de cocció, i va acabar l’últim servei, el 27 d’octubre del 2018, amb deu productes al plat i deu tècniques. “I amb l’esforç que cada un mantingués el seu sabor, perquè la meva cuina, com també ho és la japonesa, valora el producte. L’he volgut elevar, i sempre en comunió amb el paisatge, perquè el nostre ecosistema ens alimenta”. Aquesta filosofia, compartida amb la japonesa, la cuinera la va seguir en les seves creacions juntament amb una altra idea, “molt de casa nostra”: a cada plat hi ha d’haver alguna cosa freda, una altra de calenta, picant, dolça, tova i cruixent. Un joc de textures i sabors que és el que ha de sorprendre el comensal.

Els cuiners Joan Roca i Ferran Adrià són alguns dels entrevistats en el documental. Adrià assenyala que quan ell va començar no hi havia dones a la cuina. Per la seva banda, Ruscalleda creu que n'hi haurà tantes com elles mateixes decideixin. "Tenen capacitat, talent i força, i són ciutadanes de primera, com els homes", sosté la cuinera, que recorda que ella va trobar el seu camí quan va poder començar a fer botifarres en les matances del porc que feien a casa. "El porc em va convertir en una persona feliç”, perquè va poder fer botifarres de colors, sentir el risc que algú en comprés, les tastés i tornés per dir-li que li havien agradat o bé tot el contrari. Per això, insisteix que la seva felicitat va començar amb el porc.

El Cooking Films, que se celebra del 2 al 5 de juny a Menorca, comptarà amb la presència dels cuiners Carme Ruscalleda i Raül Balam en la projecció del documental, a Maó. Altres seus del certamen seran Ciutadella i Sant Lluís. I, entre d'altres, una de les cites assenyalades serà l'última de les sessions al cinema Ocimax, el diumenge 5 de juny, quan es projectarà Detrás, el documental que mostra com treballen els cuiners Ferran Adrià i Joan Roca. Tot seguit, hi haurà un col·loqui en què participaran, entre d'altres, els cuiners Felip Llufriu i Pau Sintes (nomenat millor xef jove de Menorca).

Tràiler del documental "Camí lliure", dirigit per Ángel Parra
stats