Obertura

Els dos bars de moda de Cadaqués que combinen vins de l'Empordà i còctels amb cuina catalana davant del mar

Són La Sal i El Set, i estan situats un al costat de l’altre, de propietat diferent, a la plaça des Portitxó de la població de l'Alt Empordà

El cocteler Manel Vehí, de l'antic Bar Boia, acaba d'inaugurar el bar La Sal, davant del mar. A la foto, amb la ratafia que ell mateix acabava d'elaborar
4 min

CadaquésEls dos bars de moda de Cadaqués tenen noms amb monosíl·labs, estan situats un al costat de l’altre, fan cuina catalana, tenen una bona carta de vins de l'Empordà i de begudes en general, i tenen una particularitat: els propietaris de cada un dels bars es coneixen, s’avenen, i han aconseguit que totes les taules de les seves terrasses i de l’interior estiguin plenes de gent. Es diuen La Sal (pl. des Portitxó, s/n), del cocteler Manel Vehí i Josep Alà, i El Set (pl. des Portitxó, 8), del cadaquesenc Joan Rodés.

La terrassa del bar El Set, a prop d'una olivera, davant del mar.

Comencem per La Sal. Darrere de la barra, hi ha Manel Vehí, que havia treballat al restaurant El Bulli, a cala Montjoi de Roses, i que fins ara treballava al xiringuito familiar que va tancar portes per sempre més el gener passat, el Bar Boia. Després de la desfeta i desànim que va suposar perdre el bar que havien obert els seus besavis, en Manel ha traslladat la barra del Boia a La Sal. “Mira, just acabo de preparar ara mateix ratafia”, explica el Manel darrere de la barra, i ensenya una gerra gran, de vidre preciós, on ha posat alcohol i mil i una herbes aromàtiques juntament les imprescindibles nous. En Manel és un dels millors coctelers del país, que prepara les begudes a la carta, i demanant sempre el punt d’alcohol desitjat. Els còctels els prepara amb diferents bases: vodka, ginebra, tequila, mescal, sense alcohol i dos més d’especials: el Gala Dalí, fet amb campari, vermut blanc, suc de taronja i cava rosat; i el ciutat de Perú, que el prepara amb pisco macerat amb coriandre, gingebre, chile jalapeño, plàncton marí, llima i escuma de llima. El preu de cada un dels còctels és d’onze euros, llevat dels que no tenen alcohol, que costen vuit euros.

La terrassa de La Sal, a prop del bar El Set i de Casa Serinyana des Poal.

Per acompanyar les begudes, una carta de plats i tapes de cuina catalana, en què hi ha mandonguilles a la marinera; bomba de senglar amb el seu suc; cassoleta de gambes a l’all amb ous de guatlla; amanida de tomàquet amb ceba envinagrada i olives. Entre les tapes, la recomanació: la truita de patates trufada amb pa amb tomàquet i el trikini amb pernil ibèric, formatge i tòfona. Cada un dels plats costen o bé vuit euros o bé dotze, i no n’hi ha cap superior a aquest preu.

El nom del bar, inspirat en el gos familiar

Mentrestant, a pocs metres, hi ha el bar El Set, que té una de les terrasses a l’ombra d’una olivera propera més atractives de Cadaqués. “Sempre he volgut fer un bar com els d’abans, amb cadires de ferro, una decoració amable i confortable”, explica Joan Rodés, que afegeix que va obrir El Set durant la pandèmia, i que el nom fa referència al gos familiar, i d’aquí que aparegui dibuixat en la carta. És una icona divertida, i que aixeca somriures només veure'l vestit amb una gavardina.

Al bar El Set, en Joan ha fet una aposta pels vins naturals, pels de la DO Empordà i per la cuina catalana, que s’hi pot menjar en totes les franges del dia: per esmorzar, per dinar i per sopar. A la carta, a l’hora de dinar i de sopar, hi trobareu amanides (com la de tomàquets amb bonítol), ous remenats amb botifarra blanca i negra, peix del dia, truites i carpaccios de tonyina. I en els esmorzars, un dels àpats que també cuida amb delicadesa El Set, els entrepans amb pa cruixent i bo es combinen amb els cereals de civada i els bols amb fruita tallada al moment. El cafè és de gran qualitat (cal remarcar-ho en un món en què de vegades es fan de qualsevol manera els cafès) i hi ha opcions d’esmorzars vegans.

Un dels còctels de La Sal, elaborats per Manel Vehí.

A la carta d'El Set es desprèn passió pel territori, fet que confirma en Joan Rodés. “M’he reunit amb vinaters de la DO Empordà per elaborar la carta de vins; també fem servir oli d’oliva verge extra de Cadaqués; els peixos que fem servir són d’aquí, pescats a Cadaqués”, diu Rodés, que també dirigeix el lloguer d’habitacions que estan situades a sobre del Set, i que tenen vistes al mar, com el mateix bar.

La curiositat d'El Set és que el bar no té rètol, no té el nom escrit enlloc, però es reconeix amb rapidesa per l’olivera que hi té a prop, en una placeta que comunica amb la casa modernista probablement més fotografiada de Cadaqués, i que és coneguda popularment com Casa Blaua. L’edifici que acull el Set havia estat antigament una fàbrica d’anxoves, una de les grans preparacions de la població, que el bar també té a la carta d’una productora local, i que són imprescindibles de tastar juntament amb una llimonada fresca, que preparen ells mateixos.

A peu de terrassa, des de La Sal o El Set, es dibuixa el somni d’una nit d’estiu: tots dos són un lloc de trobada alegre, amb bona cuina catalana i molt arrelats a la terra. Què més es pot demanar? Una cosa més, sí: tots dos tenen l'horitzó infinit del mar.

stats