Premis

La millor ratafia casolana del 2024 està feta a Sarrià de Ter (i sabem com es fa)

La gironina Karla Cervantes ha resultat guanyadora entre 301 ratafies que s’han presentat aquest any al concurs de Santa Coloma de Farners

Karla Cervantes, en el moment en què recollia la garrafa d'or i el diploma de guanyadora

Santa Coloma de FarnersLa gironina Karla Cervantes aixecava la garrafa d’or amb sorpresa i emoció. El 43è Concurs de Ratafia de Santa Coloma de Farners la proclamava guanyadora en una edició que ha batut rècord de participants: mai s’hi havien presentat 301 ratafies casolanes. “L’any passat ens hi vam presentar per primera vegada uns amics i jo, i vam quedar divuitens”, explicava Cervantes. Enguany va decidir tornar-hi però per separat, i ella s’emportava el primer premi. En la segona posició, en la tercera i en la categoria local també van resultar guanyadores dones. “La tradició de fer ratafia, pel seu lligam amb les herbes aromàtiques i el coneixement que suposa el seu ús, sempre ha estat relacionada amb les dones; la nova tendència de fer ratafia a casa està recuperant aquest lligam”, afirmava la sommelier Anna Casabona, membre del jurat de les deu ratafies que van arribar a la gran final, que va tenir lloc ahir divendres al poliesportiu La Nòria de Santa Coloma de Farners.

El productor de Ratafia Russet d'Olot, Xevi Codina, en un moment de la deliberació del concurs.

Per la seva banda, Karla Cervantes, que viu a Sarrià de Ter, explicava que tot va començar amb el taller en què es va inscriure un any a Santa Coloma de Farners, on li van explicar com es feia la ratafia. “Vaig entendre la importància de les herbes aromàtiques, i com eren de cabdals com a remeis medicinals”, explicava. De fet, afirmava: “El desig de fer ratafia va néixer perquè vaig pensar que tot aquest món es perdia si no el fèiem a casa, que les noves generacions no el coneixerien, tal com està passant amb les receptes, que d’una generació a una altra es perden”. I encara més: “A mesura que m’he fet gran, he pres consciència del que menjo i bec, i he passat de prendre la ratafia amb gel perquè la trobava forta a prendre-la sense”, deia Cervantes, que afegia que el component alcohòlic “és cert que cal vigilar-lo”.

Les ratafies que van arribar a la final van ser 10 entre 301.

Tres nous verdes

La ratafia guanyadora està feta amb tres nous verdes collides a la població de Campdorà, macerades juntament amb setanta herbes aromàtiques en anís en una damajoana. Després de quaranta dies de tenir-la a sol i serena, durant els quals Karla Cervantes l’anava xinxollant (un verb molt utilitzat a Santa Coloma de Farners, sinònim de sacsejar, del qual fan samarretes), en va filtrar el líquid directament en ampolla de vidre. “No he fet servir bota de fusta, ni tampoc sé dir la graduació alcohòlica que té”, assenyalava Karla Cervantes.

De la ratafia guanyadora, Xevi Codina, productor de Ratafia Russet d’Olot, destacava l’equilibri de tots els components: alcohol, herbes i sucre. Una ratafia que havia creat consens entre els cinc membres del jurat, en què tots van coincidir que era la ratafia que sempre et faria quedar bé.

En les altres posicions del podi hi ha Montse Vilamajó, de Centelles, que va aconseguir la segona posició; Montse Obiols, de Roda de Ter, amb el tercer premi, i en la categoria de ratafia feta a Santa Coloma de Farners, Dolors Arenas.

stats