Aniversari

Clos Galena, el celler triat pels premis Nobel, celebra vint-i-cinc anys prodigiosos a la DOQ Priorat

El vi 'Clos Galena. 25 anys d'un somni 2022' és una edició limitada, de poc més de 1.000 ampolles, que commemora la data

La directora Merche Dalmau amb la seva filla, Cristina Pérez, l'enòleg Toni Coca i el responsable de viticultura, Enric Amorós

La història del celler Clos Galena és una història d’amor, llaurada amb esforç i superació. Tot va començar el 1999 quan el farmacèutic i enòleg Miguel Pérez va desitjar fer vins al Priorat. El desig el va inculcar a un equip d’entusiastes que el van acompanyar des de l’inici: l’enòleg Toni Coca, i la seva dona, Merche Dalmau, així que el 2002 ja posaven al mercat el primer vi. El 2013 moria per culpa d’un càncer quan tenia 49 anys, i la Merche es col·locava al capdavant per continuar amb tot allò que el seu marit s’havia proposat. Avui, vint-i-cinc anys després, juntament amb la Merche, hi ha una de les seves tres filles, la Cristina Pérez i, com sempre, des de l’inici, el mateix enòleg i l’Enric Amorós, a les vinyes com a responsable de viticultura. Per celebrar que els mou a tots el mateix entusiasme per fer vins prodigiosos, elaborats amb agricultura ecològica, el celler acaba de treure al mercat el vi Clos Galena. 25 anys d’un somni 2022, una edició limitada de tan sols 1.398 ampolles, elaborat amb un cupatge de les varietats garnatxa, carinyena, syrah i cabernet sauvignon.

Un gotim de raïm de les vinyes ecològiques de la DOQ Priorat.

“Vam començar amb onze hectàrees, i ara ja en tenim trenta”, diu Dalmau, que explica amb emoció tot el llegat que han heretat del seu marit, i sobretot les fites històriques que han aconseguit com a celler. “Recordo quan en el 2017 em van avisar que en el banquet dels premis Nobel estaven servint un vi nostre, el Formiga de Vellut del 2014”, relata, i afegeix el detall de les imatges que li van fer arribar perquè ho comprovés: una cambrera sostenia amb guants blancs una ampolla del Formiga de Vellut, que estava a punt de servir-ne a la princesa Victòria de Suècia. El prestigi que va suposar el fet va anar unit a l'augment de demanda d'aquell vi, que va aparèixer de seguida descrit en el menú que s’havia servit als premis. “Vam investigar les minutes dels banquets anteriors dels premis Nobel, i ens vam adonar que cap vi català havia estat mai seleccionat anteriorment”, explica Toni Coca, i al seu torn, Dalmau recorda que Suècia és un país on està vetat la promoció de l’alcohol, i per això encara té més importància la imatge que es va difondre de la cambrera amb el Formiga de Vellut.

“Les emocions que em va provocar veure el Formiga als Nobel em fa pensar sempre en les vídues com jo que han tirat endavant les feines i la vida; jo em vaig quedar sola amb unes bessones de deu anys i una filla de tretze quan va morir el Miguel, i al meu costat el Toni Coca, que em va dir que continuava en el projecte”, va assenyalar Dalmau.

El Formiga de Vellut 2017 just en el moment que és servit al sopar dels premis Nobel.

Sobre la novetat, el vi Clos Galena. 25 anys d’un somni 2022, Dalmau assegura que “serà un vi irrepetible, que no tindrà continuïtat”. Per això n’han fet una edició limitada, i l’han posat a la venda a 125 euros. “En aquest Clos, com tots els Clos Galena, busquem l’expressivitat més alta del territori i que hi combini amb la delicadesa”, va comentar Dalmau en un tast vertical que va tenir lloc al restaurant Via Veneto (c. Ganduxer, 10).

Un vi únic i diferent

Per la seva banda, l’enòleg Toni Coca va assenyalar que el vi commemoratiu és un vi diferent de tots els que han fet fins ara. “És un vi que surt de diferents vinyes, concretament de cinc, en què intervé la carinyena vella, la millor garnatxa que tenim, la syrah, que sempre expressa carnositat i una mica de cabernet sauvignon, que li aporta un plus”, va afirmar. D’entre totes hi domina la carinyena vella. La criança, l’han fet amb bota, amb què han buscat la subtilesa que pot atorgar la fusta. “És un vi de guarda, que hem fet amb honestedat perquè el territori s’hi expressi”.

En aquest sentit, enllaçant amb el concepte d’honestedat comentat per Toni Coca, Dalmau va sostenir que els vins de Clos Galena expressen el Priorat sense maquillatge. O dit d’una altra manera, “cada una de les nostres ampolles són un vehicle que transporten el nostre territori”.

Les caixes pintades, el projecte de Vi & Art de Clos Galena.

Els vins del celler que en realitat s’anomena Domini de la Cartoixa, situat al Molar, tenen uns preus al mercat que ronden els 25 euros en el cas de Galena, i els 50 euros en el cas dels Clos Galena. Els Formiga de Seda, els 20 euros. Des d’aquest mes d’octubre comencen la commemoració dels vint-i-cinc anys. Com a actes hi ha continuar amb el projecte Art & Vi, començat el 2010, amb què presenten caixes de vins amb les tapes pintades per artistes de renom.

stats