Trinitat Gilbert

Un ou al dia el metge estalvia

Un nou estudi assegura que els ous són un aliment saludable; tant, que cal menjar-ne diàriament

Un ou al dia, el metge estalvia Zoom

Si fins ara la protagonista de la frase feta era la poma (una poma al dia el metge estalvia), ara es podria canviar pels ous perquè un estudi xinès, en el qual han participat mig milió de persones, assegura que menjar-ne diàriament redueix el risc de malalties cardíaques.

Esclar que les conclusions de l’estudi es matisen amb les recomanacions d’una vida i alimentació saludables. Perquè un ou diari no farà miracles si no es fa exercici o si no es mengen els aliments que marca la piràmide alimentària a la seva base: fruita, verdura, llegums i cereals integrals.

Ara bé, l’estudi allibera els ous de tots els mites que l’han lligat amb l’augment del colesterol i, sobretot, amb la salmonel·la. El colesterol i la salmonel·la continuen presents, esclar, però no per això han de ser un aliment prohibit de l’alimentació diària, segons l’estudi. “Els ous no són el culpable del colesterol, sinó la manera com els cuinem”, assegura la investigació.

Pel que fa a la salmonel·la, cal mantenir totes les mesures habituals. No cal comprar ni cuinar mai un ou que estava trencat, si és que no es fa al moment de coure'l. Cal desar-los a la nevera dins la seva capsa o en un compartiment a part. Les dates de consum preferent (28 dies des de la posta de l'ou) cal respectar-les sempre. I si es vol comprovar si l’ou és fresc, el mètode de submergir-lo dins un got d’aigua freda és sempre efectiu: si se submergeix i queda al fons, l’ou és ben fresc.

Com desxifrar el codi dels ous Zoom

Com desxifrar el codi dels ous

Per la seva banda, el dietista-nutricionista Marc Vergés sosté que “els ous són medecina”. Per entendre l’afirmació, assegura que hi ha un producte (de nom excelvit), “tret de l’ou fecundat, que s’està utilitzant amb bons resultats per a diferents patologies inflamatòries”.

Sobre la seva ingesta, el dietista-nutricionista afirma que a partir dels 50 anys “menjar 2 ous al dia és recomanable sempre que no es tingui cap intolerància o al·lèrgia a la proteïna de l’ou”. De fet, ell n'és un gran defensor, com ha deixat escrit al llibre sobre els greixos "Grasas buenas" (Amat Editorial).

A l’hora de cuinar-lo, millor que el rovell quedi més cru, “per aprofitar-ne al màxim les virtuts, perquè és la part més nutritiva”, diu el dietista-nutricionista. La clara, en canvi, és millor menjar-la ben cuinada.

Finalment, a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la directora del màster universitari en nutrició i salut, Alícia Aguilar, confirma que les teories nutricionistes que limitaven la ingesta d’ous a la setmana han canviat. I ara només forma part del passat pensar que a la setmana només se'n poden menjar com a màxim 3.

Sobre la importància d'ingerir ous ecològics, podeu recuperar la lectura d'aquest article.