Nutrició i salut 28/11/2021

Per què heu de menjar moniatos per lluitar contra el vent, les temperatures baixes i la neu?

El tubercle dolç aporta a l'organisme una quantitat important de vitamina C, que està relacionada amb el reforç i la millora del sistema immunitari

1 min
Els moniatos aporten vitamina C vitamina A a l'organisme

Els moniatos aporten a l’organisme un alt percentatge de vitamina C (o àcid ascòrbic), que és un dels aliats a l'hora de reforçar i millorar el sistema immunitari. I és important conèixer aquesta dada davant d’una onada de fred que arriba amb vent, temperatures baixes i neu.

Segons assegura la Base de Dades de Composició dels Aliments, menjar 100 grams de moniato representa ingerir 25 mg de vitamina C. “Si tenim en compte que les recomanacions d’ingesta de vitamina C per a les dones són de 75 mg diaris, i per als homes de 85 mg diaris, l’aportació dels moniatos és important, perquè suposa un terç del total”, afirma la nutricionista Anna Costa.

Els moniatos, com les pastanagues i les carbasses, també aporten a l’organisme betacarotens, que són els precursors de la vitamina A. Concretament, cada 100 g n’aporten 666 mg a l’organisme, una xifra que és la meitat que en el cas de les pastanagues.

Per aprofitar els beneficis nutricionals, és preferible coure els moniatos al vapor, al forn o a la papillota. “Amb aquestes coccions aconseguirem que no es destrueixi la vitamina”, afirma la nutricionista, que afegeix que la cocció com la de la patata al caliu és ideal perquè també es redueix el temps necessari perquè es cuini.

Per acabar, els moniatos són tubercles com les patates, però són dolços, és a dir, que tenen sucres en forma de fructosa i glucosa. “Malgrat que aquest fet podria fer pensar que són calòrics, el cert és que els moniatos també tenen una proporció molt alta d’aigua, que es manté especialment si es bullen, i no tant, en canvi, si se’ls aplica una cocció en sec”, conclou Anna Costa.

Receptes per cuinar amb moniatos

1.
Tatin de moniato

Mireu la recepta aquí

Tatin de moniato
2.
Moniatos en dues textures

Mireu la recepta aquí

Moniato amb dues textures
3.
Crema de moniato amb gingebre

Mireu-la aquí

Crema de moniato amb gingebre
4.
Costelles de vedella amb crema de moniato

Mireu-la aquí

Costella de vedella amb crema de moniato
5.
Caramel de moniato amb raïm i gelat

Mireu-la aquí

Caramel de moniato amb raïm i gelat
stats