Cuina
Restaurants 30/08/2021

Restaurants amb les millors vistes

Un plat pot guanyar bellesa gràcies al paisatge de fons que l'emmarca. Aquests són alguns dels millors locals del país per maridar bona gastronomia i un entorn espectacular

5 min
Arrós a l'Hotel Empúries

El mar, la muntanya, l'horta, el camp, el penya-segat. El paisatge que veus mentre menges importa, fins i tot ens fa pensar en un hipotètic treball que comprovés si una recepta idèntica té el mateix gust amb una postal diferent. A més, els restaurants coneixen la teoria del paisatge, i això es nota en el gust dels clients: la taula de la finestra vora del mar és la més desitjada i reservada amb antelació en els restaurants de costa. Hem vist com alguns establiments han convertit el local en un bosc, com el Celler de Can Roca, perquè la natura s'irradiï per les taules, o d'altres que han fet d'un xiringuito el millor restaurant a tocar de platja. El Bulli, de Ferran Adrià i Juli Soler, que ha complert deu anys del seu tancament, ho sabia perfectament. Aquella lliçó l'ha après el xef Nandu Jubany amb els tres restaurants a Formentera i un a Eivissa. El menjar entra pels ulls, i en la bellesa hi ha el misteri que fa gaudir d'un bon plat.

Amb el menjar en primer pla, recomanem restaurants de la nostra geografia per posar-los en un marc de fotos.

La Cucanya, al Racó de Santa Llúcia i la Cúpula

La Cucanya fa honor al seu nom. És una terra en què es mengen peixos, mars i muntanya (com l’amanida de gall negre del Penedès), suquets i arrossos (atenció al de gambes de Vilanova), que combinen amb els plats de pasta italiana que van marcar l’origen del restaurant. Aquest estiu destaquen els raviolis farcits de cabra de mar. Darrere dels grans finestrals hi ha el mar, que xoca impetuós contra les roques i les atzavares, que s’alcen altives. Al costat, les casetes de la urbanització el Racó de Santa Llúcia, de Vilanova i la Geltrú. A l’altra punta de la costa, concretament a la població de Garraf (Sitges), hi ha La Cúpula, un restaurant situat dalt d’un penya-segat, i que disposa d'una sala construïda com si fos un amfiteatre. Darrere de les finestres, el teló és el mar. Al plat, gambes de Vilanova, escamarlans, verdures cuinades amb diferents textures, marisc, arrossos i carns. Atenció als canelons de carn rostida, el plat recomanat per a criatures.

La Cucanya

Racó de Santa Llúcia, s/n

Vilanova i la Geltrú

La Cúpula Garraf

Av. Llorach, 5

Garraf

Vistes de La Cucanya, a Vilanova i la Geltrú

Hostal Empúries

És com menjar enmig del mar. Aquesta és la millor definició de l’experiència que suposa visitar el restaurant de l’Hostal Empúries, situat a la platja del Portitxol de la població de l’Escala. A la carta la sostenibilitat lliga amb la creació, perquè l’hostal té hort propi i treballa amb els pagesos de la zona. Els plats es poden menjar en tres espais diferents (el Bistró de la Mar, Villa Teresita i el xiringuito Gambo) i a tots s'hi pot assaborir sardines, arrossos (atenció al de gambes), peixos (com l’escórpora fregida) i especialment les verdures de temporada. La carta la comparteixen el Bistró i Villa Teresita, mentre que al xiringuito hi preparen plats més informals.

Hostal Spa Empúries

Platja de Portitxol, s/n

L’Escala.

L'Hotel Empúries

Montjuïc Bed & Breakfast

El Montjuïc Bed & Breakfast ofereix una vista insòlita de la ciutat de Girona, com un ocell que alça el vol damunt de la catedral i els seus esglaons, l’església de Sant Feliu, els quatre rius (el Ter, l'Onyar, el Güell i el Galligants), i la vida urbana, que deambula per totes dues bandes dels ponts. A taula, la Carme Pujadas prepara esmorzars per a tots els gustos, vegetarians, omnívors, carnívors, i amb lactis de proximitat. Els dolços estan fets per ella mateixa. Cada una de les habitacions tenen balcó davant de la ciutat i del jardí verd amb spa i piscina amb aigua salada. L’esmorzar és l’àpat que prepara, que va lligat amb l’allotjament, amb un espai cuidat amb tots els detalls (fixeu-vos en el cotó egipci dels llençols), i amb una sala gran que es pot llogar per a tallers o conferències. De fons, el teló de la ciutat que va fent al seu ritme mentre el temps passa lentament al Montjuïc Bed & Breakfast.

Montjuïc Bed & Breakfast

C. de l’11 de Setembre, 1

Girona

Bar Mono

Amb vista a l'església gòtica de Santa Maria del Pi, la terrassa i l’interior del Bar Mono són el paisatge de canelons d’alvocat farcits de tonyina, turbot a la brasa, croquetes de mitjana de bou i de delicadeses com les flors de carbassó amb mozzarella i pesto o les bombes de la Barceloneta. D’entre tota la carta cal destacar els arrossos, especialment el que preparen amb secret ibèric, trompetes de la mort i allioli de pera. És un plat per compartir, que els cambrers serveixen amb la paella perquè cadascú vagi servint, i que deixa impecable la foto amb l’església que va ser declarada bé cultural d'interès nacional el 1931.

Bar Mono

Plaça de Sant Josep Oriol, 4

Barcelona

Un arrós al Bar Mono

La Carpa de l’Estany

L’estany de Banyoles queda bé a totes les fotografies. Entre l’espai del bany, de blau turquesa, les vint pesqueres que solquen la riba (construïdes entre els segles XIX i el XX), la fauna i la flora, el paisatge és d’antologia. Si es pot contemplar sense filtres des d’una bona taula, encara millor. És la proposta del restaurant La Carpa de l’Estany, situat davant de l’embarcador i que proposa plats del receptari català, entre els quals destaquen especialment els calamars a la romana, que ells anomenen cistell de calamars.

La Carpa de l’Estany

Passeig Darder, s/n (davant l'Estany)

Banyoles

El Mirador de Can Pi

Arribar-hi és una aventura, perquè a Google Maps no indica el trajecte correctament i cal consultar el mapa que apareix a la seva pàgina web. El camí més habitual cap al Mirador és una pista forestal, que comença al convent de monges de Sant Daniel. Potser sembla complicat arribar-hi, però la recompensa és una taula envoltada d’un paisatge verd, que encara es realça més si enganxes la posta de sol. Les receptes es troben en un menú silvestre (tot lliga amb l’entorn), amb propostes tan suggerents com la crema de poma i api silvestre, ortigues, amanides i també, esclar, peixos i carns. Totes les cerveses i els vins són dels Països Catalans.

Mirador de Can Pi

Disseminat de Sant Daniel, 44

Girona

Taula al Mirador de can Pi

Restaurant Atípic

A les terres de Ponent, on es fan i es desfan cada dia les millors postes de sol, el restaurant Atípic ofereix vistes a la plaça del Mercat de la població. Una plaça que és tan singular, atractiva i bonica com la de molts pobles, però que assaborida amb les textures de xocolata té més bellesa. El restaurant ofereix menús molt competitius, i meravelles com el caneló de tòfona o el foie micuit amb caramel que es menja amb pal com si fos un gelat de xocolata, però l’aparença desapareix quan el paladar assaboreix l’interior. Mentrestant, els ulls cavalquen per la plaça del poble.

Restaurant Atípic

Plaça del Mercat, 6

Agramunt

stats