Ni un dia a casa

Restaurant Ramon: una història familiar arrelada al Bages

Un local actualment dirigit per la cinquena generació i amb 30 anys d'experiència que l'avalen

3 min
La Gemma amb la seva neboda Júlia damunt a l'entrada del restaurant.
  •  Adreça: camí de Juncadella s/n (Santpedor)
  • Carta: producte i tradició actualitzat
  • Obligat: saltat d'espardenyes amb gambes i cloïsses
  • Vi: tota la D.O. Pla de Bages i altres bones referències
  • Servei: professional i familiar
  • Local: ampli i còmode
  • Preu per persona: 60 euros

Per a molta gent Santpedor és el poble que va veure néixer al millor entrenador de la història del futbol, Pep Guardiola, però pels amants a menjar bé també és la seu del Restaurant Ramon fundat el vint-i-set de maig de l'any 1972 per Ramon Rafart i per Maria Mercè Vilarrasa. El Ramon ja no és entre nosaltres, però la Maria Mercè tot i estar jubilada segueix al peu de canó. És una amant de l'ofici i el restaurant és casa seva. Ara, el seu fill Josep Ramon (cuina) i la seva filla Gemma (sala) són qui dirigeixen el negoci familiar. La visita la fem en plena Festa Major del poble.

Nosaltres hi anem a dinar, però des de fa uns anys també és un dels millors hotels de la comarca. L’hotel-restaurant compta amb un ampli aparcament que facilita molt les coses si vens de fora. El primer que ens sobta és que la recepció és un museu de cotxes antics i de guitarres elèctriques. Ens rep la Gemma i ens ho explica: "Al meu pare li agradava col·leccionar coses des de molt jove, però de gran va començar amb els cotxes històrics. Per la seva banda el meu marit és col·leccionista de guitarres. Aquí en tenim més de cent, però a casa també n'hi ha." És molt singular, però alhora, fa molt goig i es fa mirar.

La Gemma ens acompanya a la taula amb les cartes. En pocs minuts la fundadora ja és amb nosaltres per aconsellar-nos. "Tot és bo. Som molt tradicionals i el producte és de qualitat i fresc", ens diu. No ens ho ha posat fàcil, però sembla que triem el que triem encertarem.

Iniciem l'aventura amb uns espàrrecs naturals gratinats amb salsa holandesa, un clàssic. Continuem amb una terrina de fetge d'ànec amb vinagreta de fruits secs. Per refrescar el paladar ens cruspim una amanida russa amb cranca i, per alegrar l'ànima, un saltat d'espardenyes amb gambes i cloïsses. Majestuós! 

Com a bons ambaixadors de la comarca tenen gairebé tots els vins de la D.O. Pla de Bages. Decidim tastar l'Exibis 2022, un vi fresc i jove dels Viticultors Can Serra dels Exibis. En Joan Soler és el fundador, copropietari i enòleg del celler. Per continuar xalant de valent ens fotem un turbot salvatge a la donostiarra i el famós steak tàrtar fet per la mare. Hauria estat imperdonable no tastar l’especialitat de la Maria Mercè. 

És impossible no adornar-se que hi ha un carro que passeja per la sala amb les postres i que tothom mentre menja va mirant de reüll. Quan és el nostre torn ja sabem el que volem: pastís de llimona, tiramisú i braç de gitano de xocolata. Amb el gintònic seiem amb la Gemma. "El pare era cuiner i la mare la cap de sala. A l'inici si era necessari la mare també ajudava a la cuina. Ara el meu germà Josep Ramon és el cuiner acompanyat de la seva filla i del seu gendre. Jo faig de tot i atenc la de sala, tot i que la mare continua prenent les comandes", ens explica amb l'orgull de qui forma part d'un projecte d'èxit totalment familiar.

L'inici de tot plegat és el Bar Perdiu de Manresa on fa cent vint anys la primera generació familiar va començar a donar a menjar als manresans. Ara, la cinquena i sisena generació ha culminat a Santpedor una trajectòria d'arrelament i dedicació reconeguda arreu del país.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats