Restaurant Os-kuro: la cuina japonesa que il·lumina l’Eixample
El millor producte del mercat i unes mans privilegiades per tractar-lo
- Adreça: Carrer de València, 271, Barcelona (dins l’hotel Claris)
- Carta: Japonesa, de sushi i robata
- 'Must': Unagi Kabayaki (anguila del Delta cuinada a baixa temperatura i caramel·litzada en robata)
- Servei: Professional i atent
- Local: Espai elegant amb taules i barra de sushi
- Preu final per persona: 60 € amb vi
Viatjar al Japó és una experiència altament recomanable per descobrir una societat fascinant, amb una cultura i una gastronomia en molts aspectes envejables. Així i tot, per tastar les millors tècniques de cuina japonesa ja no cal desplaçar-se als restaurants més cotitzats de Tòquio. Això es pot aconseguir visitant alguns locals ubicats a Barcelona, i un d’ells és l’Os-kuro, el restaurant que va obrir ara fa poc més d’un any a peu de carrer dins l’Hotel Claris de la Ciutat Comtal. “El nostre concepte és molt simple: producte, producte i producte”, explica Michele Camolei, director de restauració de l’hotel. El millor producte del mercat (algun, com la carn de Wagyu, provinent directament del Japó) i unes mans privilegiades per tractar-lo, les del Brendan Ferrero, sushiman i cap de cuina del restaurant. Aquest gallec nascut a Vigo és un perfeccionista extrem i un enamorat de la cuina japonesa, condicions indispensables per tractar tot el material que entra a l’Os-kuro i que tastaran els seus clients exigents.
“Recordo que a l’entrevista per contractar el nostre xef, el Brendan em parlava sobretot de l’elaboració de l’arròs, i això em va cridar molt l’atenció”, confessa el Michele, abans d’afegir: “Em va encantar que parlés d’un ingredient tan bàsic com l’arròs amb una passió al·lucinant. És com si entrevistes algú per obrir un restaurant de cuina espanyola i et parla així del pa. Ell anava a l’essència de la cuina japonesa, i això em va captivar”. Ho diu algú que té una àmplia experiència com a xef i un enorme coneixement de la cuina asiàtica en general i de la japonesa en concret, perquè va treballar al Sant Pau de Tòquio i va viure també en altres ciutats del continent, com Hong Kong i Macau. Quan Joaquim Clos, el director general del grup hoteler i també fanàtic de la gastronomia nipona, li va trucar per proposar-li obrir un restaurant japonès, el Michele no s’ho va pensar.
Seiem en una de les taules que hi ha davant de la barra de sushi i ens atén la Camila, responsable de sala del restaurant. Com fem habitualment, ens deixem aconsellar, perquè així l’èxit està assegurat gairebé sempre. I avui no és una excepció. Compartim les gyozes de Wagyu amb bolets xiitake; el chawanmushi (un plat gelatinós, estil flam) a base de txangurro, sunomono (amanida japonesa) i cranc reial; uzusukuri (peix cru tallat prim) de palometa vermella, i una anguila del Delta feta a baixa temperatura i caramel·litzada a la robata (graella japonesa). Plats, tots ells, extraordinaris que ja descobreixen el nivell de cuina i de domini de la tècnica que hi ha al restaurant. Hi afegim el futomaki de tonyina picant amb tenkatsu (encenalls de tempura fregida), un assortiment de niguiris (de salmó, tonyina i verat) i ens acabem l’ampolla de Sus Scrofa (DO Penedès) que elabora el Celler Pardas de Torrelavit. Les postres són també una delícia: coulant de matcha (te verd japonès) amb gelat d’arròs i pastís de formatge amb gelat de whisky.
Ens aixecaríem tots tres per aplaudir, però rebem el Michele amb educació i el felicitem asseguts a taula amb la copa del sake madurat durant deu anys en barril que la Camila ens acaba de servir. Un tresor que ja no es produeix i que avui tenim la sort de poder tastar. El Michele ens parla del projecte de l’Os-kuro amb el mateix entusiasme que el Brendan li va parlar de l’arròs, i alhora explica un punt emocionat l’admiració que sent per referents com Hideki Matsuhisa, del Shunka, i Ryuta Sato, del Sensato, que van ser font d’inspiració. La paraula kuro significa negre en japonès, i encaixava perfectament per definir la falta de claror natural d’un espai elegant que sobretot s’il·lumina amb la devoció per una cultura gastronòmica apassionant.