El bar de la detenció de Puig Antich, el Funicular, se salva de convertir-se en un forn de pa d'una cadena
El bar Funicular havia abaixat la persiana per jubilació, però el Grup Confiteria ha rescatat el local


BarcelonaEra el 1973 i Salvador Puig Antich va entrar al bar Funicular, regentat per Agustina Cardete, amb un amic. Va prendre un bíter Kas. L'amic va demanar un refresc de taronja. Poc es pensava que estava a punt de ser arrestat per un operatiu que havia organitzat la policia. El tràgic final de la història ja el coneixem: el jove anarquista i militant del Moviment Ibèric d'Alliberament va ser detingut i condemnat a pena de mort executada amb el mètode del garrot vil. Puig Antich es considera l'última víctima oficial del franquisme. Doncs bé, aquest és un episodi dels molts que han passat en aquest bar del carrer Consell de Cent. Un establiment popular amb una bonica façana de color vermell.
Aquest mes de juny, però, el bar Funicular va abaixar la persiana per jubilació. El local ja tenia un pretendent quan va arribar la notícia als propietaris del Grup Confiteria, especialitzats a rescatar locals com el Cafè del Centre, on també anava Puig Antich, com vam explicar en aquest article, la Font del Gat o, més recentment, el Mundial Bar. Qui hi va mostrar interès va ser un forn de pa d'aquests que ara tenen molts locals arreu i que ofereixen brioixeria molt econòmica i de baixa qualitat. Quan Enric Rebordosa i Lito Baldovinos ho van saber, tot i que no tenien previst assumir nous projectes, van sentir que havien de moure fitxa. Així doncs, d'aquí a uns mesos, ja de cara al 2026, tenen previst reobrir el bar Funicular. Ho faran de la mateixa manera que amb la resta de locals, amb una línia continuista però passada pel sedàs d'allò que saben que funciona.
No és el primer cop que els arriben propostes així. Es dona el cas que, com que la fama de recuperar locals els precedeix, també els van anar a buscar amb el Mundial Bar, que va sortir a subhasta pública. Els van avisar, s'hi van presentar i la van guanyar.