Disputa pel nom i per la concessió de les parades
Restaurants 20/03/2023

El Pinotxo de la Boqueria retira el rètol amb el nom que l'ha identificat durant dècades

Jordi Asín, nebot de Juan Bayén, afirma que, amb el nom recuperat, la seva intenció és "obrir de nou el bar Pinotxo", en un altre emplaçament

3 min
El Pinotxo de la Boqueria ja sense el rètol que l'ha identificat durant dècades

El Pinotxo Bar de la Boqueria ha retirat aquest matí les lletres que l'han identificat fins avui. A les capçaleres de fusta on hi havia fins ara les lletres de color vermell ja no es pot llegir res. Tan sols hi queden els claus que aguantaven els rètols, i també hi ha les tres fotografies dels tres personatges famosos del conte escrit per Carlo Collodi, que la Disney va immortalitzar.

L'acció s'ha portat a terme després que el jutjat mercantil número 9 de Barcelona, a partir de les accions legals de la família del nebot de Juan Bayén, va adoptar i ordenar la mesura de demanar a "Restaurant Egipte SLU que deixi de fer servir immediatament la denominació Pinotxo Bar", segons va explicar el bufet d’advocats Sol Muntañola, especialista en propietat intel·lectual i industrial, en un comunicat de premsa difós dilluns. Jordi Asín, nebot de Juan Bayén, afirma que, un cop aconseguida la recuperació del nom, la seva intenció és "obrir de nou el bar Pinotxo", però no se'l planteja al mercat de la Boqueria, perquè "durant tots aquests dies, amb tot el que ha passat" s'ha sentit "molt sol i desemparat".

En l’escrit del bufet d'advocats, la família anuncia que “el negoci del bar Pinotxo continuarà amb la tercera i quarta generació al capdavant. Conservarà, per una banda, l’esperit familiar que sempre ha caracteritzat el Pinotxo Bar, que inclou el tracte al client i el bon saber fer gastronòmic”. Per altra banda, també “conservarà l’essència familiar, la cuina tradicional de tant de renom”, però tot això no ho podrà fer “a les parades que Juan Bayén ha cedit a un tercer quan ha decidit jubilar-se definitivament als 88 anys”.

Sobre la venda de les parades del bar de la Boqueria, “la família considera injustificable el que ha fet el tiet” i posa en dubte si ho ha fet per voluntat pròpia o “potser li ho han fet fer” i considera que “ha estat teledirigit” per fer-ho. Encara més, la família opina que “serà el temps” el que oferirà la resposta sobre “qui beneficia en última instància la decisió ímproba de procedir”. També remarca que “és realment difícil de comprendre i de pair, sobretot perquè Juan Bayén no té descendència”. 

En el comunicat de premsa del bufet d’advocats s’assegura que “la família sap que és conscient que aquesta situació serà difícil de reparar”. A més, continua, “els danys personals i d’imatge per la pèrdua de la ubicació del negoci familiar al mercat de la Boqueria són irreparables, i els perjudicis econòmics inferits, enormes”. Malgrat tot això, assegura l’escrit, “es buscarà la restitució dels drets i la reparació del dany”, i per això emprendrà "les accions en dret" que facin falta.

Des de la Boqueria, el gerent Òscar Ubide afirma que s’ha assabentat de la denúncia de la família Asín Bayén a través de la rectificació d'informació que el despatx d’advocats Sol Muntañola ha fet arribar al digital Crònica Global en referència a una notícia que va publicar el 17 de març. “Tenim dues-centes concessions a la Boqueria, i cada una té la seva història i interioritats pròpies”, diu Ubide, que afegeix: “Els embolics personals i familiars del bar Pinotxo no els sabem, ni tampoc no els vull saber, perquè com més en sàpiga, més hauria de callar”. Per la seva banda, el soci director del bufet d'advocats, Mario Sol Muntañola, afirma que guanyar una mesura cautelar tal com han aconseguit, sense que l'altra part s'hagi presentat, "és molt difícil" i passa poques vegades. Però en aquest cas "era molt clar", diu Sol Muntañola. Per acabar, els encarregats del Restaurant Egipte no han respost a les trucades que aquest diari els ha fet.

 

stats