Obituari

Dol a los Caracoles: Mor Felicià Bofarull, quarta generació del restaurant

Expliquem les dates més significatives de la història de l'establiment mític de cuina catalana de Barcelona

2 min
Felicià Bofarull Domper, dret, amb els seus fills Aurora i Ramon, i la seva dona, Aurora, a la dreta

El restaurador Felicià Bofarull i Domper, quarta generació del restaurant Los Caracoles (c. Escudellers, 14) va morir ahir divendres als 88 anys. Bofarull va estar al capdavant del restaurant familiar de cuina catalana durant cinquanta anys, concretament des del 1955 fins al 2006, any en què es va jubilar i també en què va morir el seu germà. Enmig d'aquesta etapa, el 1989, Felicià Bofarull i Domper va patir un accident de cotxe que va fer que els seus fills Aurora i Ramon Bofarull i Vidal entressin a treballar al restaurant i, per tant, representessin la cinquena generació de la família. De fet, el restaurant sempre ha estat conegut amb el nom de Casa Bofarull. Actualment ja hi treballa la sisena generació, amb Pablo Bofarull, net de Felicià. “Ell n’estaria molt orgullós”, diu Pablo.

Felicià Bofarull Domper assegut en una de les taules del seu restaurant.

El 1995, amb la mort del pare de Felicià Bofarull, Ramon Bofarull i Ferrer, tant Felicià com el seu germà Agustí van agafar les regnes del restaurant amb els seus dos fills respectius. El compromís era notable, perquè significava dirigir un restaurant que havia nascut el 1835 com a Taverna Bofarull i que ocupava tan sols vint metres quadrats. Hi venien vi a granel, oli, licors, sabó, i la família opina que va créixer amb rapidesa per l'activitat intensa que es vivia al port de Barcelona, que llavors feia comerç amb l'illa de Cuba.

Caragols i periodistes

El 1915 l'antiga Taverna Bofarull ja s'havia transformat en Casa Caracoles, i, a més de servir vi, també hi havia, esclar, tapes de caragols. Es dona la circumstància que el diari Solidaridad Obrera, conegut com La Soli, tenia la impremta al mateix carrer, per això era habitual veure-hi periodistes i polítics, a l’establiment. A poc a poc la taverna es va anar transformant, es va convertir en restaurant i va adquirir més locals, els contigus. A la cantonada entre Nou de Sant Francesc i Escudellers, els Bofarull hi obren el 1934 una rostisseria a la vista, amb caragols de ferro a la capçalera en què rostien pollastres a l'ast.

Va ser a partir del 1940 quan els dos germans Bofarull que dirigien el restaurant, Antoni i Ramon Bofarull Ferrer, van convertir el restaurant en un reclam per a turistes i actors que visitaven Barcelona. Ramon era el cuiner, autodidacte, mentre que Antoni era el relacions públiques, que va fer de secundari en pel·lícules de l'època i que tenia contactes amb artistes com Ava Gardner o Burt Lancaster. Quan Antoni Bofarull va morir, el 1973, va ser quan els fills de Ramon Bofarull, Felicià i Agustí Bofarull Domper, van entrar al restaurant per ajudar el pare.

En el comunicat que ha escrit la família, han recordat Felicià Bofarull com "un restaurador amb caràcter, que ha sabut mantenir la tradició i la seva essència, heretada per les tres generacions precedents, amb un just equilibri amb la modernitat i els gustos i les necessitats de la clientela d'avui".

stats