Ni un dia a casa

Hostal Sa Tuna: la família Jubany també triomfa a la Costa Brava

Un restaurant molt arrelat al territori especialitzat a fer arrossos i peixos a la brasa

La Rosa Maria Jubany amb la seva filla Martina observant una rascassa a la terrassa del restaurant.
  • Adreça: passeig de l'Àncora, 14, 17255 Sa Tuna, Begur
  • Cuina: arrossos i peixos a la brasa 
  • Obligat: arròs del senyoret
  • Vi: carta compensada
  • Servei: ràpid i atent
  • Local: menjador i terrassa amb vistes al mar
  • Preu final per persona: 70 euros (sense vi)

Rosa Maria Jubany i Diego Guzmán són parella des dels setze anys. La Rosa Maria és germana del prolífic i incansable Nandu Jubany. El Diego és cuiner i va aprendre l'ofici amb el seu cunyat. Tots ells són membres de la família Jubany, una família molt treballadora i entusiasta que va iniciar el seu idil·li amb el món de la gastronomia l'any 1946, quan els avis van obrir la Masia del Solà a Monistrol de Calders. Ara la Masia està regentada per la Rosa Maria i el Diego, però això ho deixem per un altre dia perquè som a la Costa Brava, a l'altre restaurant que tenen, situat a la cala sa Tuna de Begur.

Hi ha cinc setmanes a l’estiu que pels bons restaurants a peu de platja són una autèntica bogeria. Perquè us en pugueu fer una idea us diem que per les noranta cadires del restaurant Hotel Sa Tuna hi poden arribar a seure dos-cents comensals en cada servei. Nosaltres agraïm anar-hi a la tardor. Per la bona temperatura que ens acompanya i la proximitat de la platja, ens ve de gust una cervesa fresca per enyorar l’estiu passat i comptar els dies que resten pel que vindrà. Iniciem l'àpat amb una amanida de cranc i un tàrtar de tonyina. Continuem amb unes gambes mitjanes de Palamós amb cansalada i un brioix de steak tartar. Parlem del vi, l'escollit és el Blanc de Gresa 2022, un vi amb majoria de garnatxa blanca acompanyat per garnatxa negra i carinyena blanca de les Vinyes d'Oliverdots, dirigides per la Carme i la Carlota, mare i filla, enòlogues i viticultores que elaboren uns vins amb personalitat i elegància.

La segona part del dinar té un protagonista principal: l'arròs. A l'Hostal Sa Tuna estan especialitzats en arrossos amb productes de proximitat tant del mar com de la terra. Nosaltres decidim ser poc originals i demanem un arròs del senyoret amb gamba de Palamós, rap i sípia. L'arròs és de la varietat carnaroli, d'origen italià, però conreada també des de fa pocs anys a Pals. El resultat és meravellós, simple i molt ben executat. La mà talentosa del Diego es nota en cada cullerada que mengem. Nosaltres som partidaris de menjar l'arròs sempre amb cullera.

Les postres són el preàmbul del gintònic i de la conversa amb la Rosa Maria Jubany. Té tanta vitalitat parlant com dirigint la sala del restaurant, no es pot negar que és germana d'en Nandu. "Quan ens van proposar quedar-nos el restaurant el primer que vaig fer va ser trucar al meu germà. Ell de seguida ens va dir que no ho dubtéssim i ens va ajudar a obrir-lo." A l'Hostal Sa Tuna, en plena temporada d'estiu, hi treballen fins a quaranta professionals, entre ells el Guillem, la Martina i el Marçal, fills de la Rosa Maria i el Diego, i que quan convé són al peu del canó. "Som una família que treballa amb el cor. Ens ho fem tot nosaltres. Intentem treballar amb el millor producte de proximitat, els peixos són del cap de Begur i l'arròs de Pals. Tenim el millor emplaçament a peu de platja i el millor producte. Un restaurant molt arrelat al territori i especialitzat en arrossos i peixos a la brasa", ens ho explica apassionadament i orgullosa del que han fet des que l'any 2017 va fer cas al seu germà comprant el restaurant.

El local té una identitat pròpia i fa goig, la decoració és cosa de la Rosa Maria. S’hi menja molt bé i el preu depèn del producte que demanis. La tercera setmana de novembre començaran les merescudes vacances, podeu aprofitar per anar-hi ara o esperar fins al mes de febrer. Qualsevol motiu és vàlid per acostar-s’hi, però fora de temporada gaudireu més de la cala de sa Tuna i de la tranquil·litat d'aquest paratge sense aglomeracions, presses ni soroll. La Rosa Maria i el Diego ens demostren que, sense la càrrega mediàtica que té el Nandu, la bona reputació de la família Jubany també s'expandeix per la Costa Brava.

stats