Ni un dia a casa
Restaurants 16/11/2023

Hostal Rural Falgars: una taula al balcó de la serra del Catllaràs

Un menú setmanal molt equilibrat en qualitat-preu amb plats de cuina catalana de tota la vida posats al dia

2 min
L'Arnau Adern amb una esporgadora i el Mario Gonzalez, amb una dalla, en un dels balcons del restaurant.
  • Adreça: Santuari de Falgars s/n 08696 La Pobla de Lillet
  • Carta: Menú setmanal
  • Obligat: Risotto de ceps i gambes
  • Vi: Selecció coherent
  • Servei: Eficient
  • Local: Clàssic
  • Preu per persona: 24,5 euros

Antoni Gaudí és un arquitecte conegut especialment per obres com la Sagrada Família, la Casa Batlló, la Pedrera o el Parc Güell. Totes aquestes construccions admirades mundialment estan situades a Barcelona i són un reclam per a milers de visitants. El que potser us sorprendrà a alguns és que avui visitem el segon municipi amb més peces del geni de Reus (o de Riudoms, segons alguns biògrafs).

Ens escapem fins a la Pobla de Lillet, en aquest cas no darrere l’obra de Gaudí, sinó a la recerca de bona teca. Si és el que ens mou, què hi farem! Concretament, ens trobem al Santuari dels Falgars situat a la Serra del Catllaràs, un entorn privilegiat del Berguedà. La primera menció escrita data de l’any 984. Una cervesa a la terrassa del restaurant ens reconforta prou per no maleir el seguit de revolts que hem anat salvant per arribar-hi. Cap escenari imaginable pot superar la bellesa natural del nostre país.

Fa un temps hi havia la norma no escrita pels restaurants situats en un espai de pelegrinatge turístic que amb uns entremesos, uns canelons i un entrecot n'hi havia prou per satisfer els comensals. A l'Hostal Falgars són una mica més ambiciosos i ens ofereixen un menú setmanal molt equilibrat en qualitat-preu amb plats de cuina catalana de tota la vida posats al dia. Sofregits, guisats i clàssics nostrats ben endreçats i presentats.

Comencem amb un risotto de ceps i gambes molt ben elaborat, un strudel d'escalivada amb formatge gorgonzola i emulsió d'anxoves i un xató com el de Vilanova però amb tocs propis. Els segons són per mitigar del tot la gana: cruixent de llobarro amb salsa americana, rosbif amb compota de poma i mostassa i xai a la brasa (cuixa, costella, mitjana i espatlla). Els fem acompanyar recomanats per l'Arnau, cap de sala i responsable dels vins, per una ampolla de Fragment. Aquest vi és un Priorat elaborat al Celler Cal Pla i en són els autors en Joan Sangenís i en Marià Bigordà. Les postres són casolanes, ens decantem per un brownie de xocolata negra amb gelat de nata, crema catalana i poma al cava.

Un cop acabat l’àpat tornem a la terrassa per observar la meravellosa presència del Puigllançada, una muntanya catalogada com un dels cims emblemàtics de Catalunya. Mentre gaudim del paisatge i del gintònic conversem amb el Mario González, copropietari i xef del restaurant. "Fem servir el producte de temporada propi del Berguedà, per exemple, els bolets. Pel tipus de menú que tenim, moltes vegades la vedella de la zona és inaccessible", ens comenta mentre elogia el Santuari dels Falgars, la Pobla de Lillet i el Berguedà. "Som uns afortunats", conclou després de donar-nos alguns consells per fer baixar el dinar i conèixer alguns llocs d’interès pels voltants del restaurant.

Els berguedans són molt sortosos per conviure en aquest entorn, però nosaltres també ho som per poder gaudir de la cuina del Mario i d’una hostatgeria acollidora i familiar. La visita cultural i paisatgística a la Pobla de Lillet és obligada, però si voleu completar la jornada, sabeu que el descans i un bon tiberi de qualitat el teniu assegurat. 

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats