La proesa de fer un dels millors menús del dia de Girona en una cuina de 2,5 m²
Cuit Gastrobar, on abans hi havia el BionBo, al carrer del Carme, és un projecte familiar amb una cuina molt pròpia i assequible
GironaHi ha proeses difícils d’assolir i, més encara, de mantenir. És el que ha passat des de fa una dècada en un petit restaurant del barri de Vista Alegre de Girona. Prou a prop i prou lluny del bullici gastronòmic del Barri Vell, com una declaració d’intencions per ser un vers lliure en el terreny gastronòmic. Remuntant l’Onyar amunt, al carrer del Carme, 75, hi ha una petita gran cuina de només 2,5 metres quadrats des d’on surt un dels millors menús del dia de Girona quant a relació qualitat-preu.
Si bé fins al gener era el menú setmanal que elaborava el xef Xavier Aguado al capdavant del BionBo, que ara s’ha convertit en un club gastronòmic i cultural una mica més avall (al número 57 del mateix carrer), ara al capdavant dels fogons hi ha Enric Agustí, amb Vinnitza Amador a la sala. I el restaurant ha passat a dir-se Cuit Gastrobar. Amb capacitat per a un màxim de 18 comensals, es tracta del projecte molt cuidat d’una parella que es va conèixer a València, va escollir Girona per criar-hi el fill i que té l'objectiu de viure dels menús del dia de migdia, a 18,80 euros amb beguda inclosa.
“Som un restaurant molt familiar on volem que la gent gaudeixi menjant per 20 euros, el preu del menú del dia”, assegura Agustí, que ha fet el pas d’obrir el seu propi restaurant cansat de la pressió i de la indústria de les estrelles Michelin. Li costa definir la seva cuina, però hi plasma el que han sigut dues dècades en tota mena de fogons. Nascut al barri de Poblenou de Barcelona, a tocar de la Mina, va independitzar-se de casa amb 16 anys fent de paleta i boxejador. Però explica que un accident laboral a l’obra el va apropar a la seva vertadera passió: la cuina. Es va apuntar a un curs d’un any i mig i d’allà va forjar-se amb Fermí Puig, Fran López i Quique Dacosta, entre d’altres. L’any passat, treballant a Platja d’Aro, va tornar a Girona després “d’uns 20 anys” sense anar-hi per dinar al Hakuk. “Vaig veure que el seu model funcionava i que potser la meva cuina podria encaixar aquí”, explica.
Va saber al cap de poc de la reubicació del BionBo i ràpidament es van entendre amb Aguado, amb qui comparteixen la passió per cuinar amb vegetals. Per si una cosa es defineix la cuina d’Agustí és per oferir totes les opcions possibles d’un producte, una cuina de reaprofitament que li ve innata. Una albergínia, amb una cocció de 4 hores, dues a la brasa en un forn japonès que es diu kamado –l’únic que li cap a la cuina– i dues més a 75 graus, es converteix en un primer plat excels, acompanyat de salses i textures que conformen l’especialitat d’Agustí, a més de l’arròs setmanal. El menú consta de tres plats a escollir de primer, segon i postres, i es renova cada setmana en funció de la temporada. També hi ha un altre menú de nit i de cap de setmana, en què el restaurant obre si hi ha reserves fetes.