Restaurants

El somni d'un xef premiat de dur el teatre al restaurant

BionBo, un dels millors restaurants verds de Girona, es transforma en un club gastronòmic i cultural

3 min
Xavier Aguado i Núria Bonell, les dues ànimes rere el teló del nou BionBo Club, al carrer del Carme 57.

GironaEnmig de l’auge gastronòmic gironí, centrat sobretot al Barri Vell de la ciutat, hi ha un petit restaurant que, com un vers lliure, s’ha guanyat el cor d’una clientela més que fidel. Fins al punt d’ostentar, des de la pandèmia, el podi dels millors restaurants de Girona segons TripAdvisor, fins i tot per davant d’El Celler de Can Roca. El 2022, de fet, rebia el reconeixement a un dels millors restaurants “verds” de l’Estat amb els tres ravenets de l’entitat We’re Smart per la seva bona cuina amb vegetals, per davant del Bo.TiC de Corçà i l’Aliança d’Anglès. Tot plegat sense estar en un lloc emblemàtic. Sense tenir una decoració de disseny, sinó més aviat eclèctica i d’estar per casa. I no oferir menjar per més de divuit persones.

És el BionBo, del xef Xavier Aguado, que després de vuit anys creant experiències gastronòmiques al carrer del Carme 75, al barri de Vista Alegre, acaba de canviar de seu i emprèn un nou projecte il·lusionant. Ara és el BionBo Club, amb propostes gastronòmiques i culturals, i ha estrenat un local versàtil al carrer del Carme 57, a pocs metres d’on hi havia fins ara el restaurant i hi tenia l’obrador, on també feia tallers de cuina. “Tenia ganes de fer un gir. I com que no podia anar al teatre per l’horari del restaurant, he portat el teatre a casa”, explica Aguado, amant de la cultura, sobretot el cinema, i les propostes trencadores.

Al nou local del BionBo Club, a Girona, actualment hi ha l'exposició 'Atlas of Youth' del fotògraf portuguès Nuno Perestrelo.

L’origen del BionBo ja va ser una proposta totalment diferent per a la ciutat de Girona. Després de formar-se a Escòcia, Portugal, Turquia i fins i tot la Xina, Aguado va tornar a Catalunya amb la il·lusió d’obrir un restaurant en el qual poder expressar la seva filosofia. La va plasmar amb el lema “menja vida, menja color”, l’especialització en la cuina prebiòtica –de la mà del psiconeuroimmunòleg Xavi Cañellas– i uns menús degustació de 45 euros sorpresa, en què cada comensal ha d’intentar descobrir què està menjant. Tots aquests conceptes es mantenen al BiomBo Club, però ara els socis –cal registrar-se de forma gratuïta a través de la seva web– hauran de treure una entrada com qui va al teatre o al cinema i presentar-se tots a la mateixa hora per viure una experiència gastronòmica.

Una gran cortina, com si es tractés d’un biombo, dona la benvinguda a una sala polivalent on pengen del sostre unes olles antigues reconvertides en làmpades. La sala dona a una cuina on es poden fer tallers i demostracions, però també s’hi presentaran llibres (el primer serà l'última novel·la de Miquel Fañanàs), es podrà veure microteatre, monòlegs, concerts de petit format i exposicions de fotografia o pintura.

Estrena l’espai la mostra Atlas of Youth, del fotògraf portuguès Nuno Perestrelo, premiada amb una de les beques del PHotoEspaña, i que fa una radiografia a través d’imatges de perfil de joves de tot el món concentrats en les trobades mundials d’escoltes que se celebren cada quatre anys, les Jamborees. També està previst que Pep Camps hi faci una exposició de pintura.

Bròcoli i iuga, de Xavier Aguado.
Espagueti d'arròs i remolatxa, de Xavier Aguado.
Un dels plats de Xavier Aguado.

Originalitat sense luxes

El nou espai reflecteix la filosofia d’Aguado als fogons. El d’un cuiner que s’ha fet un lloc a l’espai gastronòmic gironí sense tenir padrins. I que fuig dels formalismes i dels luxes, però que reivindica “les experiències de luxe”. “L’objectiu de la meva cuina és potenciar el gust dels vegetals amb barreges dolces i salades –assenyala el xef–. No és gens tradicional i té un punt de provocació, d’interpel·lar el comensal i fer-lo reflexionar, trencant prejudicis. Per a mi l’originalitat és una expressió del luxe”. És així com fa un menú que és una oda al cibulet, un dels seus ingredients preferits, però també als fruits secs, les espècies, el moniato, els espàrrecs, les escarxofes, la poma o la mel.

Un menú migdia només per a socis

Més enllà del menú degustació de 45 euros de divendres nit i dissabtes, el BionBo s'ha creat renom també pel seu menú migdia de dimecres, dijous i divendres per emportar. Dos plats i postres per 15,5 euros que es mantenen al BionBo Club, però que a partir d'ara són només per als socis. El menú és per emportar o també es pot consumir al local mateix, però sense servei de taula. Un dels seus èxits és el trinxat de moniato blanc amb espinacs, xampinyons i ou ecològic. Aguado sol comprar la fruita i verdura a les parades del Mercat del Lleó, que està just a l'altra banda del riu Onyar i ofereix també un taller per comprar-hi amb els clients i després preparar el menjar al BionBo Club.

stats