Novetat

“Els joves sembla que tinguem por d’entrar en una peixateria i comprar-hi peix”

Els cosins Marc i Martí Roca juntament amb el seu tiet, el pastisser Jordi Roca, publiquen el llibre 'La nevera mig plena' (Planeta Gastro)

El pastisser Jordi Roca i el seu nebot Marc Roca, autors juntament amb el Martí Roca, del llibre dirigit als joves
5 min

GironaLa nevera mig plena (Planeta Gastro) és el llibre que cal regalar si l’adolescent de casa se’n va a viure en un pis d’estudiants o si els joves s’independitzen de la casa familiar. “Sobretot la primera opció perquè nosaltres dos, el Martí i jo, vam pensar, mentre l'escrivíem, en els primers temps d’estudiants a Barcelona, quan cadascú estudiava lluny de casa”, explica Marc Roca (28 anys), fill del cuiner Joan Roca. El Martí (25 anys) és el seu cosí germà, fill del sommelier Josep Roca. Els entrevisto un divendres a la tarda a El Celler de Can Roca mentre les últimes taules arriben a les postres. La nòria que amaga xocolates i llepolies a cada seient la porten els cambrers amunt i avall, amb braços i mans forts, i en una altra taula, rodona, els comensals s’han col·locat ulleres virtuals, que els fan viatjar a una altra esfera. 

El tiet Jordi Roca i el nebot Marc parlant de les receptes del llibre a El Celler de Can Roca. L'altre autor del llibre, Martí Roca, és al Japó per feina.

Tornem al llibre. “Potser no n’hi ha cap al mercat que hagi pensat mai en els joves, i d’aquí la nostra proposta amb receptes pensades per aprofitar i crear tot allò que un pis d’estudiants pot tenir per casa”, diu el Marc. I què hi pot haver? Bosses de patates Doritos, que potser no s’acaben quan s’obren però que no s’han de llençar a les escombraries, perquè els Roca júnior i Jordi Roca proposen dues receptes de les bones per reciclar els Doritos sobrants. D'una banda, una truita de patates. De l'altra, bròcoli arrebossat amb aquestes xips. “Jo no diria que el llibre és de cuina saludable, però sí que sostinc que hi ha receptes que ho són, de saludables, com l’amanida Cèsar, el pollastre amb herbes aromàtiques o totes les que proposem en el capítol de conserves, que són fàcils de preparar a casa”, i sempre són un bon recurs per tenir preparat menjar a punt, afirma Jordi Roca. 

La truita amb patates Doritos, que es fa en pocs minuts.

La truita de Doritos i xips la preparen, d'entrada, amb una barreja de 9 ous, 70 grams de patates xips, 80 grams de Doritos i 25 ml d'oli d'oliva, i la serveixen al plat amb xips trencades per damunt. Per coure-la, en canvi, no esmicolen les patates. Ara, això sí, és la truita més ràpida de fer del món perquè les patates tan sols les deixen reposar a la paella un minut. Per continuar, el bròcoli fregit, arrebossat també de Doritos, el preparen escaldant els brots de bròcoli durant tres minuts, i quan estan freds els submergeixen en ou batut i els cobreixen amb Doritos, ara sí, triturats. Tot seguit, els fregeixen en una paella amb oli de gira-sol a 180°. Un cop estan rossos, els retiren de la paella i els escorren en un plat amb paper absorbent. I ja estan llestos per menjar.

Sardines de llauna en tempura, una de les receptes que expliquen els Roca en el llibre que acaben de publicar.

Ara bé, les patates xips no són les úniques estrelles del llibre, també ho són les llaunes de conserva, i en aquest capítol hi ha un grapat de molt bones idees. Per començar, les sardines de llauna, que els Roca proposen arrebossar, fregir i punxar amb un bastonet perquè es mengin a mossegades agafant-les del palet. “És una idea de presentació; també es poden menjar amb forquilla i ganivet”, comenten. I el Marc afegeix que el tema del peix i els joves és digne d’estudi. “Parlo amb els meus amics, que tenim edats semblants, i et diria que sembla que tinguem por d’entrar en una peixateria i comprar-hi peix, i és una pena perquè hem de menjar peix”. En un país pesquer amb ports capdavanters, el Jordi, el seu tiet, li dona tota la raó. 

Llaunes de conserva, la solució

Mentre els joves no entrin a les peixateres, les llaunes de peix i marisc són una alternativa. A part de les sardines de llauna arrebossades, hi ha una altra proposta en el llibre, que és el còctel d’escopinyes, cloïsses i musclos, que suggereixen de servir-los tots junts en una copa juntament amb bastonets de poma vermella, enciam tallat a la juliana i salsa rosa. La salsa, expliquen com fer-la: amb maionesa, quètxup, conyac, suc de llimona, suc de taronja i un pensament de sal. El toc final és decorar les copes amb una rodanxa de llimona o una branqueta de julivert.

El còctel de llaunes, una de les receptes per no malbaratar restes de llaunes obertes i menjar-les amb poma.

En el capítol de conserves per fer a casa, els cosins i el tiet revelen la seva recepta per especiar olives, que potser són un dels aperitius vegetals que més consens creen entre totes les edats, petites i grans. Ajunten diferents varietats d'olives: de Kalamata, arbequines, camamilla, hojiblanca, i les posen en un pot de vidre esterilitzat prèviament amb oli d'oliva, pebre de Caiena, orenga seca, pebre negre en gra, romaní sec, mel, suc de taronja, una llimona tallada en quatre grills, una taronja també tallada en quatre grills, una branca de farigola fresca i una branca de romaní fresc. I subratllen que tota la preparació junta s'ha d'estar a la nevera un mínim de vint-i-quatre hores. Passat aquest temps, ja es poden menjar. Una altra que és una meravella és el confitat de ceba vermella, que preparen col·locant una ceba vermella grossa tallada a rodanxes primes juntament amb vinagre de poma, aigua mineral, sal i sucre que bullen prèviament. Quan el líquid està calent és quan l'aboquen a la ceba vermella tallada. Tot seguit, l'acaben amb una fulla de llorer, una branqueta de farigola i pebre negre en gra. Aleshores tanquen el pot de vidre i el deixen refredar a temperatura ambient. Quan està fred és quan el col·loquen a la nevera durant vint-i-quatre hores mínim abans de consumir-lo. "Els confitats són fàcils de preparar", expliquen el tiet i el nebot, però s'ha de vigilar amb alguns passos, afegeixen: "Quan obrim els pots, n'hem d'extreure els ingredients amb una cullera o amb una forquilla, però no amb les mans, i després els hem de tornar a tancar i posar-los de nou a la nevera", explica amb detall Marc Roca.

Brots de bròcoli arrebossats amb trossos de patates Doritos i fregits.

Per acabar, el pastisser Jordi Roca confessa les bones estones que han passat tots tres fent el llibre. "Però els dos cosins són molt seriosos, no es deixen anar; si fins i tot m'han arribat a dir que hi ha vídeos que penjo en el meu compte d'Instagram que són massa, que els hauria de treure". Per descomptat, Jordi Roca no els fa cas, i repeteix que els dos cosins, el Marc i el Martí, "són molt seriosos". Sigui com sigui, el llibre promet diversió i gaudi amb totes les receptes descrites. El volum està publicat per l'editorial Planeta Gastro (20,80 €) i es pot adquirir també en digital (10,44 €). La novetat és que els e-readers de marques com Rakuten Kobo permeten llegir les receptes amb les fotografies a tot color.

stats