Llistes i reconeixements

El Celler de Can Roca és el millor restaurant de Girona i el Cuina Germans Torres, el millor de Barcelona

La Guia Macarfi publica el seu rànquing en una gran gala a Màlaga que aplega més de 60 xefs de tot l'Estat

4 min
Foto de fam'ilia dels guanyadors Gal·la Macarfi 2024

MàlagaLa Guia Macarfi ja té nous números 1. En una gran gala celebrada a Màlaga, ha anunciat els deu millors restaurants de Girona, Barcelona, Àlaba, Guipúscoa, Biscaia, la Rioja, Madrid, València i Màlaga. Aquest rànquing s’elabora a través de les votacions d’experts gastrònoms, cuiners i periodistes especialitzats.

El número 1 de la demarcació de Barcelona ha correspost a Javier i Sergio Torres i el seu restaurant Cuina Germans Torres. Els cuiners han volgut destacar el bon moment gastronòmic que està vivint la ciutat de Barcelona. Han desbancat l’Alkimia, de Jordi Vilà, que després de dos anys en la primera posició enguany ha quedat segon. El segueix en tercera posició el restaurant expert en marisc Estimar, de Rafa Zafra, i en quart lloc el clàssic Via Veneto, amb David Andrés als fogons i Pere Monje a la sala. En cinquena posició hi ha el Gresca, de Rafa Peña, que l'any passat va recollir el Premi Nacional de Gastronomia que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Can Jubany, en la sisena posició, és l’únic restaurant del top 10 que no és a Barcelona. En setè lloc tornem a trobar Jordi Vilà, aquí amb el concepte de cuina tradicional d’Al Kostat. En vuitena posició hi ha l’Enigma, d’Albert Adrià, que després de la seva reobertura va consolidant-se cada cop més. En novena posició hi ha la solvència d’Albert Raurich i el Dos Palillos. I tanca la classificació l’Aürt, d’Artur Martínez, que amb una cuina totalment a la vista ha convençut un any més els crítics.

Els millors dels millors

Si, vista la llista, algú es pregunta on és el Disfrutar, és en una categoria per a ell sol, la de Top of the tops. Hi consten els restaurants que han encapçalat la llista tres anys seguits, cosa que de moment només ha passat amb el restaurant d’Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, i el madrileny Diverxo, de Dabiz Muñoz. Si l’any vinent El Celler de Can Roca repetís posició, també entraria en aquesta categoria, perquè és el segon any que ocupa la primera posició a la província de Girona, que es va estrenar a la guia l’any passat. De fet, el 2025 la guia creada per Manuel Carreras Fisas té previst cobrir ja tot l'Estat. Aquest any s'estrenaven València i Màlaga, motiu pel qual s'ha celebrat la gala a Andalusia.

Després d'El Celler de Can Roca, la família de Ca l’Enric, amb els germans Juncà i la seva cuina de la vall de Bianya, ocupa la segona posició. No ens movem de la Garrotxa perquè el restaurant de la família Puigdevall-Puigvert, Les Cols, es troba en tercera posició. Haurem d'anar a Corçà per trobar la cinquena posició, que és per al Bo.Tic, de l'Albert Sastregener i la Cristina Torrent. Els Tinars i la perfecció als fogons de Marc Gascons ocupen la sisena posició. El segueixen l’Aliança d’Anglès, amb Cristina Feliu al capdavant seguint amb nota l’estela familiar i l'Àlex Carrera a la cuina. En el número 8 trobem un clàssic entre els clàssics, El Motel Restaurant, a Figueres. En la novena posició hi ha Serendipia by La Calèche, a Llívia. Tanca la classificació el Candelight, el restaurant de Romain Fornell a l'Hostal de la Gavina.

Les obertures més sonades

La guia no només destaca els restaurants consolidats, sinó que també és un termòmetre de les novetats en el panorama de la restauració a la província de Barcelona. En la categoria de rookies, els nous llocs que cal tenir en compte, hi ha l’impressionant restaurant amb terrassa de Romain Fornell Azul Rooftop i la tradició del Colmado Múrria, que combina el coneixement dels productes gurmet de Joan Múrria i la proposta gastronòmica de Jordi Vilà. Casa Parera, a Mataró, és l'única obertura que destaquen fora de Barcelona ciutat. En quart lloc hi ha el foc de Bravo, el restaurant de brasa de Rafa Panatieri i Jorge Sastre Bravo, propietaris de la Sartoria Panatieri, considerada la tercera millor pizzeria del món. Tanca la llista de novetats en cinquena posició el Present restaurant, un establiment petitó i agradable situat al carrer Saragossa amb Via Augusta.

La festa, a Màlaga

La gala, que ja ha arribat a la novena edició, ha estat presentada per l’humorista Carlos Latre i ha tingut lloc a l’hotel NH Málaga. Ha comptat amb una gran representació dels millors cuiners catalans, com ara Joan Roca, Oriol Castro, Paco Pérez, Nandu Jubany, Martina Puigvert, Fina Puigdevall, els germans Torres, Joan i Adrià Juncà, Albert Sastregener i Artur Martínez. En total, han estat 550 els restaurants que la guia ha destacat.

Més enllà dels rànquings, també recull la informació de més de 3.000 restaurants que ordena segons diversos criteris que poden ser d’utilitat: tipus de cuina, per anar amb colla, per anar amb família o llocs on fan braves espaterrants. Aquests restaurants es poden consultar tant a la seva web com a la seva app. I a qui els agrada el paper, poden comprar la guia impresa.

El creixement de Macarfi no només ha estat territorial, sinó també pel que fa a la comunitat de gastrònoms que representa. El 2023 va estrenar el Club Macarfi on, per una quota fixa anual, es pot tenir accés a productes gurmet i descomptes, a més de poder participar en activitats exclusives com ara anar als restaurants on és més difícil aconseguir reserves, fer viatges gastronòmics o entrar en cellers privats que d’una altra manera no seria possible accedir-hi.

Barcelona

  1. Cuina Germans Torres
  2. Alkimia
  3. Estimar
  4. Via Veneto
  5. Gresca
  6. Can Jubany
  7. Al Kostat
  8. Enigma
  9. Dos Palillos
  10. Aürt

Girona

  1. El Celler de Can Roca
  2. Ca L'Enric
  3. Miramar
  4. Les Cols
  5. Bo.Tic
  6. Els Tinars
  7. L'Aliança d'Anglès
  8. El Motel Restaurant
  9. Serendipia by La Calèche
  10. Candelight by Romain Fornell

'Rookies' Barcelona

  1. Azul Rooftop Barceloneta
  2. Colmado Múrria
  3. Casa Parera
  4. Bravo
  5. Present Restaurant

Els altres número 1

València: Ricard Camarena

Biscaia: Asador Etxebarri

Guipúscoa: Elkano

Àlaba: Arrea!

La Rioja: El Portal de Echaurren

Màlaga: Bardal

Madrid: Desde 1911

stats