Barcelona recupera un restaurant històric del Raval tancat des del 2021
Can Lluís, al cor del barri, reobrirà al setembre del 2025

BarcelonaForma part de la memòria col·lectiva dels veïns del Raval i, ben aviat, deixarà de ser un record. Can Lluís, un local que porta tancat des de fa quatre anys, reobrirà les portes aquest setembre del 2025. Era conegut per ser un símbol de la cuina catalana i un punt de trobada d'artistes i intel·lectuals, i ara tornarà a la vida sota una nova direcció.
Va obrir per primera vegada ni més ni menys que l'any 1929 al carrer de la Cera i, amb el pas dels anys, es va convertir en història viva de Barcelona. Durant diverses generacions, Can Lluís va mantenir viva la tradició culinària, però també va viure moments històrics. Personalitats com Manolo Vázquez Montalbán, Joan Manel Serrat, José Saramago i Rafael Alberti havien trepitjat el local icònic. El seu tancament va ser una pèrdua per a la cultura gastronòmica barcelonina. Després de tant de temps, els últims amos, Ferran Rodríguez i Júlia Ferrer, es van veure obligats a tancar: l'any 2021, després de la pandèmia, se'ls demanava un lloguer inassumible i van començar un procés judicial que va acabar en un desnonament.
Tot i el dolorós tancament, aquest setembre uns nous propietaris agafaran el relleu del local, amb la responsabilitat que això comporta. Can Lluís serà restaurat i mantindrà la distribució original i elements característics. També es conservarà l'impacte de la bomba que va esclatar al menjador l'any 1946 per un atemptat anarquista. Encara se'n poden veure les marques a terra, i es conservaran. Segons explica Tot Barcelona, la cuina sí que es farà nova, però la intenció dels nous amos és ser fidels a la història del restaurant. De fet, oferirà cuina catalana tradicional, i tot que s'està treballant en la carta, podem esperar trobar-hi plats com ara escudella, fideuà o musclos a la planxa.
Recuperar un local com aquest pot ser una gran notícia per al Raval, ja que implica reivindicar la història del barri més enllà dels locals turístics. L'autenticitat de l'espai també ha inspirat projectes culturals, com el cas de la sèrie Ravalejar, creada per Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez. Rodríguez, de fet, es basa en la seva pròpia història: la seva família era la propietària del restaurant. La ficció, però, passa al restaurant Can Moscas, que és com es deia al principi Can Lluís, i explica com el local es troba sota l'amenaça de compra per part d'un fons d'inversió. Però aviat, a més de conèixer la història de Can Lluís a través de la ficció, també podrem tornar-hi a menjar.